Rusland invaderer Ukraine

Besynderligt pressemøde sætter jorden i brand under Olaf Scholz

Den tyske forbundskansler møder både kritik fra oppositionen, sit eget parti og den tyske befolkning efter tirsdagens "ikke-pressemøde".

Efter et besynderligt pressemøde tirsdag er den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, blevet mødt af heftig kritik i den tyske presse.

Kritikken går blandt andet på, at forbundskansleren skulle have fremsat påstande, der er direkte usande, og at han spilder befolkningens tid med et unødvendigt pressemøde. Det fortæller Lykke Friis, der er direktør for Tænketanken Europa. Selskab.

- Summa summarum er, at det var et ikke-pressemøde. Der var overhovedet ikke nogen nyheder, hvilket har skabt stor frustration hos hans egne. Man kan sige, at jorden brænder under ham, siger hun.

Vi er halvhjertede, vi er ikke helt på ukrainernes side

Johann Wadephul, næstformand, CDU

Forventningerne til pressemødet var, at forbundskansleren ville offentliggøre yderligere energisanktioner mod Rusland, eller at Tyskland ville sende tunge våben til Ukraine. Ingen af disse tiltag blev dog bragt op undervejs.

Betegnelsen "tunge våben" dækker over større militære våben som for eksempel kampvogne og artilleri.

"Alvorlig fejltagelse"

Forbundskansleren var i forvejen under pres, både fra sit eget parti, sine koalitionspartnere og fra den tyske befolkning. Det skyldes hans tilbageholdenhed, når det kommer til at levere netop tunge våben til det ukrainske forsvar.

Efter pressemødet kaldte næstformanden for oppositionspartiet CDU, Johann Wadephul, det en "alvorlig international politisk fejltagelse" ikke at sende tunge våben afsted.

- Vi er halvhjertede, vi er ikke helt på ukrainernes side, sagde han til Die Welt.

De høje forventninger til tirsdagens pressemøde skyldes blandt andet en tale, den tyske forbundskansler holdt 27. februar, som af flere blev kaldt "historisk". Her brød Tyskland med mange års tilbageholdende forsvarspolitik ved at investere over 2 procent af landets bnp på forsvar og at afsætte 100 milliarder euro til militære investeringer.

- Han har selv skabt forventningerne med den her tale. Derfor regner man med, at Tyskland skal være i stand til at løfte mere, siger Lykke Friis.

Han står med et pressemøde, der har gjort situationen værre end før. Det gjorde kun problemerne større

Lykke Friis, formand, Det Udenrigspolitiske Selskab

Vildledende påstande

Onsdag kom det frem, at flere af de påstande, som Olaf Scholz kom med under pressemødet, var "vildledende". Det skriver blandt andet de tyske medier Bild og Die Welt.

Blandt andet påstår forbundskansleren, at ukrainerne ikke kan finde ud af at betjene de tunge våben, som Tyskland har til rådighed, selvom både det amerikanske og det britiske militær, ifølge Die Welt, ville kunne træne det ukrainske forsvar i brugen.

Han hævder også, at Tysklands militær, Bundeswehr, har "nået sin grænse". Ifølge Die Welt, er det kendt, når det kommer til tunge våben, at Bundeswehr har pansrede mandskabsvogne og kampvogne samt selvkørende skydevåben til rådighed, som vil kunne leveres og genopfyldes af våbenindustrien på mellemlang til lang sigt.

Risikerer regeringskrise

Ifølge Lykke Friis, skaber våbenspørgsmålet store problemer for Olaf Scholz, der kun har forværret sin egen situation med det forvirrende pressemøde.

- Han står over for den risiko, at der bliver fremsat et beslutningsforslag fra CDU og hans egne koalitionspartnere om, at der skal leveres våben. Så vil han stå med en regeringskrise, siger hun.

Den tyske De Grønne-politiker Anton Hofreiter har også kritiseret den tyske forbundskanslers udmelding og sagt, at Tyskland ikke gør nok.

Miljøpartiet De Grønne udgør sammen med det liberale parti FDP og Olaf Scholz' eget parti, SPD, den tyske regering.

Tætte bånd til Rusland

Den tyske forbundskansler bliver, ifølge Lykke Friis, nødt til at få skabt en klar politik, for i øjeblikket er det svært at forstå, hvorfor han gør, som han gør.

- Mit bedste bud er, at partiet stadig har diskussioner internt og vitterligt er usikre på den rette kurs, siger hun.

Hun forklarer, at SPD i mange år har haft tætte bånd til Rusland, og at det er en del af partiets dna at tro på, at man kan ændre Rusland ved at handle med dem.

Samtidig fortæller hun, at Olaf Scholz ikke ligefrem har ry for at være en handlingens mand.

- Han er ikke en politiker, som stiller sig op og siger: ”Det er dén vej, vi går”. Han er meget afdæmpet, meget rolig, siger hun.

Går ned i meningsmålinger

Olaf Scholz og SPD ser også ud til at blive straffet af den tyske befolkning. Partiet er den seneste uge faldet 2 procentpoint i meningsmålingerne, og det har nu 25 procent af stemmerne.

Alt i alt er tirsdagens pressemøde ikke faldet ud til forbundskanslerens fordel, mener Lykke Friis. Tværtimod.

- Han står med et pressemøde, der har gjort situationen værre end før. Det gjorde kun problemerne større, siger hun.