Rusland invaderer Ukraine

Rusland tester missil kendt som ‘Satan 2’ - ekspert kalder det et svaghedstegn

RS-28 Sarmat-missilet kan udstyres med op til ti nukleare sprænghoveder og har en rækkevidde på 18.000 kilometer.

Rusland har foretaget sin første testaffyring af et langtrækkende RS-28 Sarmat-missil.

Det oplyser den russiske præsident, Vladimir Putin, onsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Det vil garantere Ruslands sikkerhed mod ydre trusler og få dem til at tænke sig om, som igennem aggressivt sprogbrug forsøger at true vores land, siger Putin på russisk tv, mens han bliver briefet af sine officerer om, at Sarmat-missilet er blevet affyret fra Plesetsk i det nordøstlige Rusland.

Sarmat-missilet skal være slået ned på halvøen Kamtjatka i den fjernøstlige del af Rusland, oplyser myndighederne.

Missilet, der i Vesten også er kendt som ’Satan 2’, er ifølge Putin "uden sidestykke i verden".

Et svaghedstegn fra Putin

Ifølge seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Flemming Splidsboel Hansen, spiller Putin med sin militære muskler for at minde Vesten om det russiske atomberedskab.

- Det er et signal om, at hvis Rusland bliver presset tilstrækkeligt meget, har de det, og det skal vi være opmærksomme på, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Han ser udmeldingen fra præsident Putin som et svaghedstegn – at Rusland er presset i krigen med Ukraine.

- Det kan være et ønske om at markere noget i forhold til våbenleverancerne fra Vesten til Ukraine. Det er noget af det mest ultimative, de har, og det vil de minde os om. At vi derfor skal passe på, hvad vi gør, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Kan ramme mål i USA og Europa

Sarmat er et såkaldt ballistisk missil, der kan udstyres med op til ti nukleare sprænghoveder og ramme mål i Europa og USA.

Missilet er ifølge russerne verdens mest avancerede interkontinentale ballistiske missil (ICBM). Det kan affyres fra både undergrundssiloer og mobile enheder.

Missilet kan ikke manøvreres, når først det er affyret, men flyver i en forudbestemt bane. Derfor er ballistiske missilers præcision ofte forbundet med en vis usikkerhed.

Ifølge de oplysninger, som Rusland tidligere er kommet frem med, vejer Sarmat-missilet 210 ton og er mere end 36 meter langt. Det har en rækkevidde på 18.000 kilometer og en topfart på 25.560 km/t.

Rusland har en såkaldt strategisk atomtriade, der udgør kernen af landets forsvarssystem. Triaden består af landbaserede raketter, raketter på undervandsbåde og raketter på strategiske bombefly.

Underrettede USA før test

Inden testaffyringen af Sarmat-missilet, havde russerne efter forskrifterne underrettet USA om planerne.

Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium, ifølge Reuters.

Pressesekretær i ministeriet John Kirby siger, at den slags test "er rutine" og ikke anses som en trussel mod USA og dets allierede.