Rusland angriber fra alle kanter, men Ukraine er godt forberedt, mener militærekspert

I takt med at kampene er intensiveret i Donbas-regionen, arbejdes der på højtryk for at evakuere civile ukrainere.

Rusland har nu indtaget den første by, siden slaget om Donbas-regionen i det østlige Ukraine blev indledt.

Når ukrainerne sagde hertil og ikke længere, så stoppede russerne og kunne ikke komme igennem

Jacob Kaarsbo, senioranalytiker ved Tænketanken Europa

Byen Kreminna med sine 18.000 indbyggere er tirsdag erobret af de russiske styrker, oplyser den regionale guvernør i regionen Luhansk, Serhiy Gaidai, på en pressekonference.

- Vores forsvarsstyrker var nødt til at trække sig tilbage. De har indtaget nye stillinger og fortsætter kampen mod russerne. Vores officielle statistikker viser omkring 200 døde, men det reelle tal er meget højere, siger han ifølge Reuters.

Angriber fra alle sider

Guvernøren tilføjer, at russerne angriber fra alle sider i deres offensiv mod de ukrainske styrker i Donbas-regionen, og der meldes om voldsomme kampe i flere byer.

Ifølge det ukrainske forsvarsministerium angriber russerne tirsdag eftermiddag langs hele den østlige frontlinje.

USA vurderer, at Rusland nu har i alt 76 taktiske bataljonsgrupper i Donbas-regionen. Det skriver CNN.

En bataljonsgruppe er en enhed, der bestĂĄr af kampvogne og mekaniseret infanteri.

Modsat slagene i det nordlige Ukraine omkring hovedstaden Kyiv skal slaget om Donbas udkæmpes på det sydøstlige Ukraines åbne steppelandskab. Derfor ventes Vesten og USA at levere en række tungere våben til ukrainerne i kampen mod russerne. Våbnene menes at inkludere blandt andet 11 Mi-17-helikoptere, 18 Howitzer-kanoner og 300 Switchblade-droner.

Forsvaret bliver afgørende

Om Rusland får succes med at nedkæmpe de ukrainske styrker i Donbas afhænger meget af, hvor godt ukrainernes forsvar er forberedt. Det vurderer senioranalytiker ved Tænketanken Europa Jacob Kaarsbo.

- Det, vi så ved Kyiv, var, at russerne nemt rullede frem, men når ukrainerne så sagde hertil og ikke længere, så stoppede russerne og kunne ikke komme igennem. Vi ved ikke, hvordan det ukrainske forsvar er planlagt denne gang, men jeg tror, det er godt planlagt, siger Jacob Kaarsbo til TV 2.

I takt med at kampene er intensiveret, arbejdes der på højtryk for at evakuere civile ukrainere i Donbas. Men ifølge guvernøren i Luhansk, Serhiy Gaidai, åbner russerne ild mod de personer, som forsøger at flygte. Mandag var der meldinger om, at fire civile ukrainere fra Kreminna blev skudt i den bil, de prøvede at flygte i.

- Fjenden bomber beboelsesejendomme vel vidende, at der befinder sig civile i dem. Situationen er kritisk, siger Serhiy Gaidai pĂĄ pressekonferencen tirsdag.

Kampe i Donbas siden 2014

Den omstridte Donbas-region ligger i det østlige Ukraine langs grænsen til Rusland. Området er traditionelt hjertet af Ukraines mineindustri og tæt knyttet til Rusland.

93 procent af Luhansk-regionen kontrolleres, ifølge det russiske forsvarsministerium, nu af russiskstøttede separatister. Det samme gælder, ifølge ministeriet, for 54 procent af Donetsk-regionen.

Tilsammen udgør de to regioner Donbas-regionen, hvor der siden 2014 har været kampe mellem ukrainske styrker og de prorussiske separatister.

Regionen har omkring 4,1 million indbyggere. Heraf er de fleste russisktalende.