Rusland invaderer Ukraine

Nye billeder afslører voldsomme angreb på Mariupols sidste bastion

Mariupol har været belejret i mere end en måned, og situationen betegnes som en humanitær katastrofe på grund af mangel på mad, vand og medicin.

Nye dronebilleder er tirsdag sluppet ud fra stålværket Azovstal i Mariupol, der ifølge flere efterretninger er den sidste ukrainske bastion i den belejrede by.

Af billederne fremgår det tydeligt, at stålværket er under voldsomme russiske bombardementer.

Flere medier - heriblandt Sky News - skriver, at op mod 1000 civile ukrainere har skjult sig på stålværket i Mariupol, men det afviser talsmanden for de russiskstøttede separatister i Donbas-regionen, Eduard Basurin, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Rusland har igen tirsdag opfordret de tilbageværende ukrainske styrker og udenlandske lejesoldater til at forlade stålværket i Mariupol.

- Vi opfordrer endnu en gang Kyiv (Ukraines regering, red.) til at komme til fornuft og give ordrer herefter til sine soldater om at ophøre deres meningsløse modstand, lyder det i en meddelelse fra det russiske forsvarsministerium.

Opfordringen blev dog endnu engang ignoreret af de tilbageværende ukrainske styrker på Azovstal-stålværket. Tirsdag aften har Rusland sat en ny deadline, der nu hedder onsdag.

20.000 civile frygtes dræbt

Allerede få dage efter Rusland havde invaderet Ukraine, begyndte angrebene på havnebyen i det sydøstlige Ukraine.

Mariupol har været belejret i mere end en måned, og situationen i byen betegnes som en humanitær katastrofe på grund af mangel på mad, vand og medicin.

Mariupol var før invasionen hjemsted for flere end 400.000 ukrainere. Siden er mere end halvdelen flygtet, men byens borgmester, Vadym Bojtjenko, har tidligere anslået, at hele 160.000 af Mariupols indbyggere valgte at blive.

I et interview med TV 2 har borgmesteren sagt, at Rusland har dræbt flere end 20.000 civile i den belejrede by. TV 2 kan ikke verificere borgmesterens oplysninger, og i interviewet erkender han, at de 20.000 døde civile er et estimat.

Strategisk vigtig by

Ifølge borgmesteren er det russernes plan at have nedkæmpet al modstand, så de kan holde en storslået sejrsparade i byen 9. maj, som er en officiel festdag i Rusland.

- De vil afholde en parade i en fuldstændigt smadret by, hvor der ingen huse findes længere. En parade på tusinder af døde Mariupol-borgeres blod, siger borgmester Vadym Bojtjenko.

Hvis det lykkes Rusland at erobre byen, vil de have kontrol med omkring 80 procent af Ukraines kystlinje langs Det Sorte Hav, men det vil også betyde, at de har en landkorridor til Krim-halvøen, som blev annekteret i 2014.

- Det betyder rigtig meget for Rusland. Som det er nu, har de kun en broforbindelse, der går ind i Rusland, så hvis man vil have direkte landadgang, så kræver det, at de tager Mariupol, siger militæranalytiker Hans Peter Michaelsen til TV 2.