Rusland invaderer Ukraine

Forældre beskylder Rusland for at skjule sandheden om skib: - Hvor er resten?

Ifølge russiske myndigheder mistede ingen livet, da flagskibet Moskva forliste. Men pårørende til besætningsmedlemmer fortæller en anden historie.

Forældrene til 20-årige Jegor Sjkrebets tilbragte påskesøndag med at lede efter deres søn på et flådehospital.

Omkring 200 sårede russere er bragt til hospitalet, efter at missilkrydseren Moskva i sidste uge brød i brand og sank i Sortehavet.

Hvor er resten?

Irina Sjkrebets, mor til savnet russer

- Vi så på hver eneste brændte knægt. Jeg kan ikke fortælle dig, hvor hårdt det var. Men jeg kunne ikke finde min egen, siger Irina Sjkrebets til det uafhængige russiske medie The Insider.

Sønnen Jegor aftjente værnepligt på Moskva som kok, men har ikke givet lyd fra sig, siden skibet sank.

Ukraine hævder at have ramt krydseren med to missiler, mens Rusland siger, at en brand ombord bredte sig til skibets ammunitionsdepot, som sprang i luften.

Oprindeligt lød det fra de russiske myndigheder, at samtlige personer på skibet var blevet evakueret, men stadig flere oplysninger peger i anden retning.

- Der var kun omkring 200 personer (på hospitalet, red.), og der var over 500 ombord på skibet. Hvor er resten? Vi har søgt overalt, vi har ringet til alle steder, men vi kan ikke finde ham, siger Irina Sjkrebets om sin søn.

Kalder russisk forklaring for løgn

Lørdag fremviste Rusland mandskabet fra missilkrydseren Moskva ved en parade i havnebyen Sevastopol på Krim.

Men på billeder derfra kan man kun se omkring 100 personer, hvilket er langt færre end den samlede besætning på godt 500 personer.

De russiske myndigheder har ikke officielt villet bekræfte nogen tabstal, og hjemme i Rusland søger de pårørende desperat efter informationer om deres familiemedlemmer, der var ombord på skibet.

Jegor Sjkrebets far, Dmitrij, mener dog at kende sin søns skæbne, selvom myndighederne ikke har villet fortælle ham det.

På sociale medier har han været fortaler for krigen mod Ukraine, men efter Moskvas forlis og meldingen om, at alle besætningsmedlemmer var reddet i sikkerhed, har han beskyldt Rusland for at lyve kynisk.

På det sociale medie VKontakte skriver Dmitrij Sjkrebets, at han efterfølgende er blevet kontaktet af en repræsentant fra den russiske flåde, som fortalte, at sønnen hverken var registreret død eller såret.

I stedet optræder Jegor Sjkrebets på listen over savnede.

- Helt ærligt, savnet til søs?!!! skriver faren.

Flere meldes savnede og døde

De seneste dage er flere russiske pårørende stået frem med lignende fortællinger.

Juljana Tarasova har ifølge Radio Free Europe på sociale medier skrevet, at hendes søn, Mark, er savnet efter at have været ombord på Moskva.

Julia Tsyvova fortæller til The Guardian, at hun intet havde kunnet få at vide om sin søn, Andrej. Men mandag modtog hun et opkald fra forsvarsministeriet, der meddelte hende, at sønnen var død.

- Han var kun 19, han var værnepligtig. De fortalte mig ikke noget andet. Ingen information om, hvornår han ville blive begravet, fortæller Tsynova.

- Jeg er sikker på, at han ikke er den eneste, som døde.

På VKontakte har Varvara Vakjrusjeva skrevet, at hendes mand, Ivan Vakjrusjeva, blev dræbt på Moskva. I opslaget fortæller hun ifølge Radio Free Europe, at hun fik et opkald fra repræsentanter fra flåden allerede om eftermiddagen 14. april.

Altså samme dag som den russiske krydser sank.

En ikke navngiven mor til et besætningsmedlem fortæller til det undersøgende russiske medie Novaja Gaseta, at hun har talt med sin søn, der overlevede.

Ifølge moren har sønnen fortalt hende, at omkring 40 personer døde, mens mange er savnet. Hertil kommer det store antal sårede.

Oplysningerne om døde er ubekræftede, men det uafhængige russiske medie Meduza skrev mandag, at en kilde i den russiske sortehavsflåde havde fortalt, at mindst 37 besætningsmedlemmer havde mistet livet.

Har brug for svar

Den mangelfulde information fra de russiske myndigheder til pårørende har flere steder ført til sammenligninger med ubåden Kursks forlis i år 2000, hvor 118 russere døde, og hvor Rusland også blev beskyldt for langsom information.

Jegor Sjkrebets forældre fortæller begge, at de siden nyheden om Moskvas forlis har søgt efter oplysninger om overlevende og døde.

Men ifølge Irina Sjkrebets blev de afvist alle steder.

- Vi tog kontakt til hans enhed, hvor kommandøren kom ud og gestikulerede opgivende og sagde "jeg kan ikke fortælle jer noget". Jeg spurgte, hvor min søn var, og han svarede "altså, et sted til søs", siger hun til The Insider.

Parret fortæller, at de også forgæves har henvendt sig til sikkerhedstjenesten FSB, der heller ikke ville hjælpe.

Faren, Dmitrij Sjkrebets, skriver mandag på VKontakte, at yderligere tre familier har kontaktet ham, da de står i samme situation.

- Vi har brug for skriftlige svar på vores spørgsmål om, hvor vores børn befinder sig, skriver han.