Krigen i Ukraine

Fem russiske missiler rammer storby

Mindst syv personer er dræbt, og 11 såret ved missilangrebet på Lviv, oplyser den regionale guvernør.

Den vestukrainske by Lviv er mandag morgen blevet ramt af flere missiler. Det oplyser byens borgmester ifølge Reuters.

Journalister fra BBC, som befinder sig i Lviv, bekræfter, at der har været mindst fem eksplosioner i den vestlige del af byen.

BBC's journalister fortæller, at de kan se sort og grå røg på himlen.

- Jeg så med egne øjne et jagerfly, der fløj ind over byen. Det affyrede et missil, der slog ned i udkanten af byen, fortæller BBC-journalist Dan Johnson fra Lviv.

Mindst syv personer er dræbt, og 11 såret ved missilangrebet. Det oplyser Maksym Kozytskiy, regional guvernør i området, ifølge Sky News.

Cirka tre kvarter før eksplosionerne i Lviv lød luftalarmerne over byen.

Ingen angreb i tre uger

Ifølge en rådgiver til præsidenten er de fem missiler slået ned på samme tid nær civil infrastruktur. Det skriver han på Twitter.

Desuden skriver flere personer på de sociale medier, at byen i det vestlige Ukraine er under angreb.

Lesia Vasylenko, medlem af parlamentet i Ukraine, har delt et billede på Twitter, der skulle vise nogle af skaderne efter det russiske angreb.

Klogt ikke at dele billeder

Det er uklart, hvilke mål Rusland gik efter, og hvor missilerne præcis er slået ned.

Lviv-regionens guvernør har bedt folk om ikke at dele billeder af nedslagsstederne, og det er en klog strategi. Det fortæller forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen til TV 2.

- Når russerne har sendt de her missiler afsted, så kan de ikke være sikre på, om de har ramt præcist. Derfor vil det være skidt, hvis ukrainske borgere hjælper russerne ved at vise, om de har ramt deres mål. Derfor er det meget klogt at bede folk i området om ikke at dele de her billeder, siger Hans Peter Michaelsen.

Angreb i flere ukrainske byer

Ud over Lviv meldes der mandag morgen også om russiske angreb i Dnipropetrovsk-regionen i den centrale del af landet, og en reporter fra Reuters melder også om flere eksplosioner i Kyiv.

Ifølge det ukrainske medie Suspilne er to personer blevet såret ved angrebene i Dnipropetrovsk.

Det er omkring tre uger siden, at russiske missiler senest ramte Lviv, der ligger kun omkring 70 kilometer fra den polske grænse.

Her blev fem personer såret, efter at to missiler ramte et oliedepot tæt på byen. Det oplyste guvernøren i regionen.

Ifølge Kristian Lindhardt, militæranalytiker ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet, er det langtfra tilfældigt, at russerne går efter ukrainske oliedepoter. Det afgørende mål er nemlig at svække den ukrainske krigsmaskine.

- Et moderne forsvar kan ikke fungere uden brændstof, siger han.

Brændstof bruges til køretøjer, fly og generatorer, og et lands forsvar bliver derfor automatisk svækket, når centrale oliedepoter rammes. Derfor er det en klassisk krigsstrategi at gå efter de mål.