Din søn er død, og her er et foto af hans lig, lyder beskeden til mange russiske mødre

Kontroversielt firma har stillet ansigtsgenkendelse gratis til rådighed for Ukraine, der bruger det til at identificere russiske soldater.

ADVARSEL OM STÆRKE BILLEDER: TV 2 har efter en redaktionel vurdering valgt at vise voldsomme billeder i artiklen som dokumentation.

Din søn er død. Han blev dræbt i Ukraine. Og her er et foto af hans lig.

Sådanne beskeder har russiske mødre fået fra Ukraines frivillige “it-hær”, der ved hjælp af blandt andet ansigtsgenkendelse har identificeret mere end 500 russiske soldater i Ukraine.

Det fortæller Ukraines it-hær, der består af frivillige hackere og it-folk, i en video på det sociale medie Telegram.

Den amerikanske virksomhed Clearview har ifølge Washington Post stillet deres kontroversielle AI-værktøj gratis til rådighed for de ukrainske myndigheder.

Eksperter er alarmerede over denne optrapning af informationskrigen.

Sådan virker systemet

Mand i Calvin Klein-underbukser afsløret af tatovering

BBC kender til et eksempel fra Kharkiv i det østlige Ukraine, hvor liget af en mand kun iført Calvin Klein-underbukser blev fundet.

Liget havde blå mærker omkring øjnene og tydelige tegn på hovedskader. Manden havde en tatovering på skulderen, men ingen identitetspapirer på sig.

Så de ukrainske myndigheder tog et foto af hans skadede ansigt og puttede det i Clearview-systemet.

Systemet viste flere fotos på sociale medier af en mand, der lignede den døde. Et af dem så ud til at være taget på en varm dag. På billedet var manden topløs, og på skulderen kunne man se den samme tatovering som på liget.

De havde altså et match og et navn.

Sender russiske mødre fotos af deres døde sønner

Clearview fortæller til Washington Post, at ukrainske myndigheder har foretaget mere end 8600 søgninger som denne. Systemet er baseret på milliarder af fotos, som uden tilladelse er blevet taget fra Facebook, Twitter, Instagram, Vkontakte og andre sociale medier og offentligt tilgængelige hjemmesider.

Når de ukrainske myndigheder har identificeret liget, kontakter Ukraines it-hær mødre og andre familiemedlemmer med nyheden om, at deres søn er blevet dræbt i Ukraine. Ofte med blodige fotos. Formålet er ifølge it-hærens video at få mødrene til at lægge pres på beslutningstagerne i Kreml, så krigen kan blive stoppet.

I videoen fra Ukraines it-hær kan man se en beskedudveksling, hvor en russisk mor angiveligt bliver kontaktet, får at vide, at hendes søn er død, og får et foto, der viser sønnens lig på jorden med åben mund. Hun får også et foto af mandens militære dokumenter.

- Hvorfor gør du dette? svarer modtageren i videoen og tilføjer:

- Vil du have mig til at dø? Jeg er allerede holdt op med at leve. Du må nyde dette.

Samtalen er ikke blevet bekræftet.

Psykologisk krigsførelse, der måske giver bagslag

Det er "klassisk psykologisk krigsførelse", siger den britiske overvågningsforsker Stephanie Hare til Washington Post.

- Hvis det var russiske soldater, der gjorde dette mod ukrainske mødre, ville vi måske sige "gud, det er barbarisk", siger hun til Washington Post og tilføjer:

- Og virker det rent faktisk? Eller får det dem bare til at sige "se, hvad disse lovløse og grusomme ukrainere gør ved vores drenge"?

Gør det også på levende russere

Ukraine har allerede brudt Genève-konventionen ved at vise tilfangetagne russiske soldater frem på pressekonferencer og i videoer og dermed nægte dem deres ret til privatliv.

Ifølge e-mails, som både BBC og Washington Post har set, bliver Clearview-systemet også brugt til at identificere levende russere. Blandt andet ved kontrolposter.

Det alarmerer eksperter, der påpeger, at teknologien slet ikke er præcis nok til at blive brugt til beslutninger om liv og død.

- Når ansigtsgenkendelse begår fejl i fredstid, bliver folk uretmæssigt arresteret. Når ansigtsgenkendelse begår fejl i en krigszone, bliver uskyldige mennesker skudt, siger Albert Fox Cahn, grundlæggeren af The Surveillance Technology Oversight Project, til avisen Forbes.

Fejlidentifikationer kan også betyde, at soldaters mødre fejlagtigt får at vide, at deres sønner er døde.

Clearviews grundlægger og direktør, Hoan Ton-That, har til flere medier sagt, at deres teknologi i tests har vist at have nøjagtighed på over 99 procent. Det er dog næppe sandsynligt, at sikkerheden er så høj i virkeligheden, hvor lig med sår og snavs skal genkendes. Ansigtsgenkendelse er lige nu så kontroversielt, at selv Facebook har valgt at droppe det indtil videre.

Forsøger at forbyde Clearviews værktøj

Værktøjet er i forvejen så kontroversielt, at politikere i Australien, Canada, Frankrig og Italien forsøger at sætte en stoppe for Clearviews overvågning af sociale medier. Det skriver Associated Press.

Clearview har scannet 20 milliarder offentligt tilgængelige fotos. Det er kontroversielt, fordi det sker helt uden samtykke fra dem, der har lagt billeder på deres sociale medier.

Alligevel bliver værktøjet ifølge Clearview allerede testet eller brugt af flere tusinde amerikanske politienheder.

Men også folk uden sociale medier risikerer at optræde i Clearviews database. For eksempel hvis de optræder på andres billeder.

En gruppe amerikanske politikere frygter, at "Clearviews AI-teknologi kan eliminere offentlig anonymitet i USA". Men reelt er problemet til stede i hele verden. Mere end to milliarder af billederne i databasen er fra det sociale medie VKontakte, der især er populært i Rusland.

Og databasen vokser stadig.