Rusland invaderer Ukraine

Russisk ultimatum var en krigsforbrydelse, vurderer ekspert

Rusland nævnte ikke, hvad der vil ske med ukrainerne, hvis de ikke fulgte opfordringen. Men truslen er klar, vurderer militæranalytiker.

Overgiv jer nu, eller dø.

Cirka sådan lød det ultimatum, som Ruslands forsvarsministerium natten til søndag gav de ukrainske soldater i havnebyen Mariupol. Og betingelserne var ganske simple:

Overgiv jer inden klokken 12 dansk tid, og I vil blive behandlet som krigsfanger efter reglerne i Genevekonventionen.

Men ifølge Kenneth Øhlenschlæger Buhl, der er militærforsker ved Forsvarsakademiet med speciale i folkeret, var den besked et brud på krigens love.

- Det er en krigsforbrydelse at beordre, at der ikke må vises nåde, altså at folk vil blive dræbt uden at få mulighed for at overgive sig. Men det er også en overtrædelse af krigens love bare at true med det eller at sætte en deadline, siger han til TV 2.

Godt nok nævnte russerne intet direkte om, hvad der vil ske med soldaterne, hvis de ikke følger opfordringen.

Men selvom det er op til fortolkning, er Kenneth Øhlenschlæger Buhl ikke i tvivl om, hvordan Den Internationale Straffedomstol vil se på sagen.

- Alle er klar over hvad der ligger i den trussel, og det må være en tydeligt for enhver, hvordan den skal forstås, understreger han.

Ukrainske tropper nægter at overgive sig

Selvom Rusland blotter tænderne, ser de ukrainske styrker indtil videre stort på truslen.

Det stod klart i en besked fra Mariupols borgmesterkontor på den krypterede beskedtjeneste Telegram søndag formiddag – kort tid efter, at russernes tidsfrist løb ud.

- I aftes annoncerede besættelsesmagten, at de ville etablere en "overgivelseskorridor" til de resterende tropper. Men i dag fastholder vores soldater forsvaret, siger Petro Andriushchenko, der er rådgiver for borgmesteren.

Efter halvanden måneds voldsomme kampe er Mariupol omringet af russiske invasionsstyrker, og størstedelen af byen er enten ødelagt eller indtaget af russiske styrker.

Selv påstår Rusland, at 1464 ukrainske soldater har overgivet sig, mens hele Mariupol er blevet overvundet - pånær et enormt kompleks tilknyttet stålværket Azovstal. Det skriver det russiske statsmedie Tass.

Der skulle være mere end to tusinde ukrainske soldater på Azovstal, som fortsat nægter at overgive sig.

- I tilfælde af yderligere modstand vil de alle blive elimineret, oplyser Ruslands forsvarsministerium ifølge CNN i en pressemeddelelse søndag.

Bare truslen er en krigsforbrydelse

Ifølge Kenneth Øhlenschlæger Buhl understreger den seneste russiske trussel, hvordan nattens ultimatum skal tolkes.

Dermed har den Rusland faktisk indrømmet, at de vil begå en krigsforbrydelse, vurderer han:

- At sige, at de bliver elimineret, er det samme som at sige, "overgiv jer nu eller dø". Som jeg ser det, ligger der også en trussel i det om, at de ikke får ikke chancen for at overgive sig igen.

Kommer sagen for en international domstol, er det ikke kun den russiske øverstbefalende i felten, der kan stilles til ansvar.

Eksempelvis kan talsmanden for det russiske forsvarsministerium, Igor Konashenkov, der præsenterede ultimatummet, ifølge militærforskeren også anses som medskyldig.

- At true med det kan i sig selv være en krigsforbrydelse, også selvom det ikke føres ud i livret. Og alle, der er involveret i det, har i princippet begået en krigsforbrydelse som medskyldige, siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl.