Rusland invaderer Ukraine

Russerne kommer med ny trussel efter afvist ultimatum i Mariupol

Over to tusinde ukrainske soldater er fanget i et enormt stålværk i den omringede by Mariupol, men de kæmper fortsat videre.

Ruslands militær udsendte lørdag et ultimatum til de ukrainske soldater i havnebyen Mariupol om, at de skulle overgive sig inden klokken 12 dansk tid, hvis de ville slippe med livet i behold.

Men der bliver ikke hejst noget hvidt flag fra ukrainerne, uanset hvad russerne truer med at gøre.

Det står klart i en besked fra Mariupols borgmesterkontor på den krypterede beskedtjeneste Telegram søndag formiddag.

- I aftes annoncerede besættelsesmagten, at de ville etablere en "overgivelseskorridor" til de resterende tropper. Men i dag fastholder vores soldater forsvaret, siger Petro Andriushchenko, der er rådgiver for borgmesteren.

Dermed er det dog langtfra slut, lover russerne.

For efter den afvisning har Ruslands forsvarsministerium svaret igen med en ny trussel om at "eliminere" de soldater, der fortsat forsvarer Mariupol.

- I tilfælde af yderligere modstand vil de alle blive elimineret, står der i en pressemeddelelse, ifølge CNN.

Komplet omringet

Efter halvanden måneds voldsomme kampe i Mariupol, som er komplet omringet af russiske invasionsstyrker, er størstedelen af byen enten blevet ødelagt eller indtaget af russere.

Rusland selv påstår, at hele Mariupol er blevet overvundet på nær et enormt kompleks tilknyttet stålværket Azovstal. Det skriver det russiske statsmedie Tass.

Der skulle være mere end to tusinde soldater på Azovstal, som altså nægter at overgive sig. Rusland påstår, at 1464 ukrainske soldater har overgivet sig.

Ukraine truer med at forlade fredsforhandlinger

Ukraine og Rusland har de seneste dage forhandlet om en overgivelse af tropperne i byen. Men forhandlingerne går skævt, siger den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij.

- Rusland ville have Mariupols forsvar til at overgive sig 16. april, men Ukraine stoler ikke på Rusland efter kampen i Ilovaisk i 2014, siger han, ifølge det ukrainske medie Pravda.

Under kampe mellem Ukraine og russiskstøttede separatister samt russiske styrker i Donbas-regionen august 2014 aftalte parterne en tilbagetrækning af ukrainske styrker.

Der opstod uenighed om vilkårene for tilbagetrækningen, og det endte i ildkampe, hvor omkring 400 ukrainske soldater blev dræbt, mens de forsøgte at trække sig ud af området nær Ilovaisk.

Skulle Rusland vælge at dræbe de sidste soldater i havnebyen, vil Ukraine trække sig fra alle fredsforhandlinger, siger Volodymyr Zelenskij.

- Det vil stoppe alle forhandlinger med Rusland og sende os ind i en blindgyde, siger han.

Titusindvis civile frygtes dræbt

Mariupol havde oprindeligt over 400.000 indbyggere, men mange flygtede, da krigen brød ud. Byens borgmester har tidligere anslået, at 160.000 ukrainere blev i byen.

Ifølge Zelenskij, er tusindvis af borgere forsvundet, uden at der kan blive redegjort for hvorhen. Han anklager Rusland for at stå bag enten kidnapninger eller drab på de forsvundne borgere.

Rusland afviser at have gjort civile fortræd og anklager i stedet Ukraine for at stå bag drab på deres egne borgere.

Byens borgmester, Vadym Bojtjenko, har i et interview med TV 2 sagt, at Rusland har dræbt flere end 20.000 civile.