Krigen i Ukraine

Rusland stiller ultimatum i Mariupol: Hejs det hvide flag inden klokken 12

Det ukrainske forsvar af Mariupol har forskanset sig på et gigantisk stålværk.

Rusland har stillet et ultimatum til de ukrainske soldater, der endnu er tilbage i havnebyen Mariupol.

Inden søndag klokken 12 dansk tid skal de overgive sig. Så vil deres liv blive skånet.

Den besked udsendte det russiske forsvarsministerium klokken 23.30 dansk tid, det vil sige klokken 00.30 i Moskva og Mariupol.

Russerne – der anklages for en stribe af krigsforbrydelser i Ukraine – lover samtidig, at alle krigsfanger vil blive behandlet efter reglerne i Genevekonventionen.

Hvad der vil ske med soldaterne, hvis de ikke følger opfordringen, nævnes ikke.

Forskanset på stålværket

Mariupol har været under russisk belejring siden krigens begyndelse, uden at det er lykkedes russerne at tage fuld kontrol med havnebyen i det sydlige Ukraine.

Men den seneste uge er der kommet flere meldinger om, at de tilbageværende ukrainske soldater og udenlandske krigere er tæt på at løbe tør for mad og ammunition.

Soldaterne har forskanset sig på stålværket Azovstal, som er et enormt kompleks, der spreder sig over 11 kvadratkilometer ud til Det Azovske Hav.

Det er dem, Rusland nu har givet besked på at komme ud uden våben og uden ammunition.

- Den katastrofale situation på Azovstal-værket taget i betragtning og udelukkende ud fra humane principper foreslår Ruslands væbnede styrker de militante fra nationalistiske bataljoner og udenlandske lejesoldater at stoppe alle fjendtligheder og lægge deres våben, skriver det russiske forsvarsministerium på sin hjemmeside.

Syv timer til at overgive sig

Ministeriet skriver, at det har orienteret FN, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), International Røde Kors og andre organisationer om planerne.

Russerne har også udsendt beskeden over radio til de ukrainske styrker på Azovstal-værket en gang hver halve time hele natten, fremgår det.

Det ukrainske forsvar i Mariupol består blandt andet af søværnet, nationalgarden og den kontroversieller Azov-bataljon, der blev grundlagt af højreekstremisten Andriy Biletskij efter den russiske besættelse af Krim-halvøen i 2014 og siden er blevet en integreret del af Ukraines nationalgarde.

Rusland har givet de ukrainske soldater fra klokken 05 til 12 dansk tid til at overgive sig. I det tidsrum vil der efter planen være våbenstilstand. De russiske styrker har meddelt, at de vil markere våbenstilstanden ved at hejse et rødt flag og forventer, at de ukrainske styrker i Mariupol vil hejse et hvidt.

To timer inde i de russiske planer er der umiddelbart ingen indikationer på, at de ukrainske styrker har overgivet sig, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den ukrainske regering i Kyiv har umiddelbart ikke reageret på beskeden.

Zelenskij: Rusland vil udslette alle

Lørdag eftermiddag sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, at Rusland vil have det ukrainske forsvar til at overgive sig, men at Ukraine ikke stoler på Rusland. Han sagde også, at det kunne gøre en ende på alle forhandlinger mellem Rusland og Ukraine, hvis de sidste ukrainske soldater i Mariupol bliver dræbt.

I sin daglige tale, som han udsender hver aften, kommenterede præsidenten også situationen i Mariupol, som de russiske styrker har sønderbombet og afskåret for forsyninger til både soldater og civile.

- Situationen i Mariupol er fortsat så alvorlig, som den kan blive. Bare umenneskelig. Det er det, Rusland har gjort. Har gjort med overlæg. Og de fortsætter med at ødelægge vores byer med overlæg. Rusland forsøger med overlæg at udslette alle, der er i Mariupol, sagde han.

Volodymyr Zelenskij sagde samtidig, at Ukraine hver dag forsøger at løse situationen i Mariupol enten militært eller diplomatisk, og at myndighederne i Kyiv dagligt er i kontakt med tropperne i den belejrede by. Han opfordrede også endnu engang Ukraines allierede til at sende våben.