Krigen i Ukraine

Rusland forbereder falsk Zelenskij-tale, advarer parlament

Ukraines Center for Informationssikkerhed har tidligere udsendt en advarsel, der holdt stik. Nu advares der igen om russiske planer.

Det er ikke dødbringende som missiler og kampvogne. Men det russiske våben er alvorligt nok til, at Ukraines parlament advarer de ukrainske borgere om det.

Våbnet hedder deepfake, og det er sådan set bare en manipuleret video, der bliver spredt på internettet.

Men det kan sagtens være et magtfuldt våben i en krig, hvor den ene part – Rusland – aktivt bruger falske argumenter til at retfærdiggøre sin invasion og i øvrigt har forbudt sine egne medier at omtale krigen som netop en krig.

Nu er russerne ifølge Ukraines Center for Informationssikkerhed i gang med at konstruere en deepfake-video med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, som de planlægger at sprede i nærmeste fremtid.

Det er den video, som parlamentet advarer om.

Negativt syn på ukrainske byer

I den fabrikerede video vil Volodymyr Zelenskij ifølge de ukrainske oplysninger ”udtrykke sine negative holdninger til ukrainske byer, heriblandt Mariupol”.

- Vær vagtsom – stol kun på information fra verificerede kilder, skriver Center for Informationssikkerhed på Facebook.

Hvad er deepfakes?

Deepfakes er video- eller billedmateriale, der er manipuleret, så det forestiller situationer, der aldrig har fundet sted.

Deepfakes laves ved hjælp af maskinlæring. En kunstig intelligens, der gør en computer i stand til at lære af sig selv. 

Ordet er en sammensætning af deep, der kommer fra 'dyb indlæring", som er en avanceret metode inden for kunstig intelligens, og fake, som betyder 'falsk'. 

Mariupol er et særligt følsomt emne, fordi den store havneby i det sydlige Ukraine har været under russisk belejring siden krigens begyndelse – og søndag har Rusland krævet, at de sidste ukrainske soldater i byen skal overgive sig, hvis de vil overleve.

Byen er også tidligere blevet inddraget i informationskrigen. For eksempel da Rusland bombede et børnehospital og senere påstod, at angrebet var iscenesat af Ukraine. Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) har nu konkluderet, at Rusland begik krigsforbrydelser ved angrebet.

Hvis det er sandt, at Rusland nu brygger på en deepfake-video med Volodymyr Zelenskij, vil det ikke være krigens første.

Har før advaret på forhånd

Deepfakes er manipulation af billeder eller lyd ved hjælp af kunstig intelligens. Det kan for eksempel bruges til at foregive, at en person har sagt noget, som vedkommende ikke har.

Sådan en video af Volodymyr Zelenskij blev konstrueret og spredt på internettet 16. marts. I den falske video opfordrede præsidenten de ukrainske soldater til at lægge våbnene og opgive modstanden.

Videoen kan ses her:

Dengang havde Ukraines Center for Informationssikkerhed også advaret mod videoen i god tid på forhånd.

Den officielle reaktion viste også, at Ukraine var velforberedt på den slags angreb. Den falske video blev hurtigt fulgt op af en video med den ægte Volodymyr Zelenskij, der på sine egne sociale medie-kanaler afviste den falske video som en ”barnlig provokation”.

Der gik heller ikke længe, før store sociale medier som Facebook, Twitter og YouTube oplyste, at de havde fjernet opslag med den falske video.

Forinden var videoen blevet spredt via prorussiske kanaler på beskedtjenesten Telegram og af hackede profiler, skriver Ukraines Center for Informationssikkerhed.

Videoens oprindelse er ukendt, men den kan ifølge det amerikanske teknologimagasin The Wired have været den første militariserede brug af deepfakes under en væbnet konflikt.

Propagandisternes foretrukne

Op til det amerikanske præsidentvalg i 2020 var der også stor fokus på, at våbnet kunne bruges til at manipulere valg.

Den amerikanske tænketank Carnegie Endowment for International Peace udgav i den forbindelse en strategi for, hvordan kandidaternes kampagnekontorer burde forberede sig på deepfakes, og den samme strategi har Ukraine fulgt til punkt og prikke, konkluderer The Wired.

Deepfake-teknologien fik et gennembrud for fem år siden med pornovideoer. Siden har den på få år udviklet sig lynhurtigt, så det i dag er muligt at lave ganske overbevisende videoer, og det er ikke kun Volodymyr Zelenskij, der bliver manipuleret med.

I en anden deepfake-video annoncerer den russiske præsident, Vladimir Putin, tilsyneladende en fredsaftale med Ukraine.

Den video er lavet som underholdning, skriver en bruger, der lagde videoen på YouTube 1. marts. Men den er et godt eksempel på, hvor troværdigt deepfakes kan laves, mener Ukraines Center for Informationssikkerhed, som kalder deepfakes for "en af propagandisterne foretrukne teknologier i informationskrigen".