Udland

Voldsomme uroligheder efter endnu en Paludan-demo i Sverige

Mindst fire er anholdt efter voldsomme uroligheder.

For tredje dag i streg endte en demonstration i Sverige med Stram Kurs-leder Rasmus Paludan i spidsen i voldsomme uroligheder.

Det skriver SVT og flere andre svenske medier.

Flere personer kom til skade, da der efter demonstration ved Rastepladsen Skånegården i Malmø blev kastet med sten, og biler blev sat i brand.

Demonstrationen ved Skånegården i Malmø sluttede klokken 20.00, hvor Rasmus Paludan forlod stedet, men ved midnat natten til søndag brød urolighederne ud i lys lue efter de voldsomme optøjer i Malmø og Landskrona.

For eksempel var der brand flere steder i bydelen Rosengård i Malmø, hvor en bybus blandt andet brændte ud.

Anholdt for drabsforsøg

En bilist forsøgte at køre sin bil gennem de afspærringer, der adskilte Rasmus Paludans demonstration fra de mange andre fremmødte.

Billeder og videoer fra stedet viser, at politiet fik standset bilen og hevet føreren ud, hvorefter flere sortklædte moddemonstranter stimlede sammen omkring betjentene.

Politiet havde ellers benyttet peberspray for at holde moddemonstranterne væk fra afspærringen, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Kvinde ramt af sten

Politiet oplyser, at omkring 30 personer har kastet med sten mod politiet og mod en håndfuld politibiler.

De skriver på deres hjemmeside, at der ikke er meldinger om sårede betjente, men at en kvinde er blevet ramt i hovedet af en sten. Hun tilses nu af ambulancepersonale.

- Rasmus Paludan skulle også være blevet ramt af en sten på det ene ben, sagde Calle Persson, der er talsmand for politiet i region Syd, lørdag aften til SVT.

Paludan ramt af sten

Rasmus Paludan bekræftede selvsamme over for TV 2:

- Jeg begyndte at bløde fra mit ben, da jeg blev ramt af en sten. Det er et åbent sår, som jeg selv har lagt en kompressionsforbinding med noget gazebind over, sagde Rasmus Paludan lørdag aften og tilføjede, at en af hans partifæller også blev ramt.

Partiformanden fortalte, at han var "rystet og overrasket over, hvor ekstrem ringe sikkerheden er i Sverige".

- Meningen er, at svensk politi skal beskytte mig og vores forsamling. Og så bliver vi og svensk politi ramt af sten. De har slet ikke styr på situationen. Det er helt til grin, sagde Rasmus Paludan.

- Jeg ved godt, at der er mennesker i Sverige, som ikke accepterer demokratiet, og som mener, at man skal skade eller dræbe folk, der kritiserer islam. Men det er nyt for mig at blive ramt af sten, tilføjede han.

TV 2s hold angrebet

TV 2s hold på stedet blev ligeledes overfaldet med sten og spark, og kameraet blev smadret.

- Demonstrationen havde været i gang i to timer, hvor vi stod blandt de hundrede fremmødte demonstranter. I lang tid var der en overraskende god stemning, men pludselig vendte det, da bilen bragede igennem hegnet. Politiet begyndte at presse moddemonstranterne væk fra hegnet og ud i mængden. Det førte til stenkast mod bilerne, siger Søren Juhler, som rapporterede fra stedet.

Det gik ud over et reporterhold fra TV 2, da der opstod uroligheder under en demonstration i Malmø, hvor Rasmus Paludan havde meddelt, at han ville brænde koranen. Video: TV 2 Danmark

TV 2s fotograf blev først væltet omkuld, da flere moddemonstranter flygtede fra sten, der sprang tilbage efter at have ramt politibilerne. Kameraet blev derefter smadret, men filmede alligevel videre. Mens fotografen lå ned, blev han sparket i brystet af en moddemonstrant.

Efterfølgende kom en stor gruppe moddemonstranter løbende og hjalp fotografen på benene igen. Men i samme øjeblik bliver journalisten Søren Juhler ramt af en sten på skulderen.

- Det var meget kaotisk og ukontrolleret, men vi er okay, siger TV 2s fotograf. Kort efter løb holdet i høj fart tilbage til bilen og forlod området.

Ifølge den svenske avis Aftonbladet, blev tre personer, udover billisten, anholdt i forbindelse demonstrationen i Malmø. Den ene blev anholdt, da han forsøgte at bryde gennem hegnet, oplyser en pressetalsmand fra politiet til mediet.

Uroligheder i Landskrona

Oprindeligt skulle demonstrationen være afholdt i den svenske by Landskrona lørdag eftermiddag, men allerede kort efter middag blev arrangementet aflyst og flyttet til Rastepladsen Skånegården nær Øresundsbroen af sikkerhedsmæssige årsager.

Det stoppede dog ikke urolighederne i byen. Lørdag eftermiddag var der meldinger om voldsomme uroligheder, bilafbrændinger og stenkast mod politiet i Landskrona. Det skriver svenske Aftonbladet.

Paludan fik for et par år siden svensk statsborgerskab, og sidste år registrerede han Stram Kurs som parti i Sverige. I februar meddelte han desuden, at han vil stille op til valget til Riksdagen i september. Og nu er han på en såkaldt valgturné i Sverige, hvor han blandt andet brænder koraner af.

Det er disse koranafbrændinger, der de seneste tre dage har udløst voldelige uroligheder i Linköping, Norrköping, Rinkeby, Örebro, Landskrona og nu Malmø.

Stram Kurs og Rasmus Paludan demonstrerer i Linköping og Norrköping søndag.