Ukrainske storbyer under bombardement

Borgmesteren i Kyiv advarer igen ukrainere mod at vende hjem, mens FN vurderer, at en million allerede er taget hjem til Ukraine.

Rusland har lørdag morgen bombet to ukrainske storbyer, der ligger langt væk fra kampene i øst.

Hovedstaden Kyiv er blevet ramt af langtrækkende højpræcisionsmissiler, og målet var en ”militærfabrik”, ifølge det russiske forsvarsministerium.

Den vestlige by Lviv, der ligger nær grænsen til Polen, har også været mål for russerne, der har sendt SU-35-kampfly afsted og skudt fire krydsermissiler mod byen.

De fire missiler blev dog skudt ned, oplyser den regionale guvernør, Maksym Kozytskyj.

I en kortfattet meddelelse på den krypterede beskedtjeneste Telegram skriver han, at et luftangreb begyndte klokken 05.46 lokal tid og sluttede 07.02.

Han skriver også, at luftforsvaret blev aktiveret, men giver ikke yderligere oplysninger.

Kyiv-borgmester bekræfter angreb

Vitalij Klitjko, der er borgmester i Kyiv, har bekræftet de russiske angreb i byens Darnyts'kyi-distrikt. Ifølge ham, er en person blevet dræbt, mens flere meldes såret.

Han har dog ikke kommenteret på russernes påstand om, at målet var en militærfabrik.

- Redningsfolk og læger arbejder i øjeblikket på stedet. Endnu engang appellerer jeg til alle om ikke at ignorere luftsirenerne, skriver han på sin Telegram-kanal.

Han fortsætter med at sige, at han gerne vil bede de tusindvis af ukrainere, der netop nu rejser tilbage til Kyiv, om at holde sig fra byen.

- Bliv på sikrere steder, skriver han.

Knap fem millioner ukrainere er flygtet, siden Rusland invaderede landet. Ifølge FN’s Kontor for Koordinering af Humanitære Anliggender (OCHA), er næsten en million ukrainere vendt tilbage til igen.

Rusland er presset, mener militæranalytiker

De russiske styrker har trukket sig helt ud af Kyiv-området og fokuserer nu deres styrker på det østlige Ukraine – særligt Donbas-regionen og kysten ud til Det Azovske Hav.

Men det store slag venter stadig, og det er et åbent spørgsmål, hvornår det sker, siger militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen.

- For en måned siden talte vi meget om den store russiske offensiv, som lige om lidt ville komme mod Kyiv, og til sidst løb det jo ud i sandet. Og man sidder lidt med følelsen: Er det det, vi ser igen? Der bliver bygget op til en hel masse, og så bliver det ikke til noget?

Det vil formentlig ikke blive en storoffensiv i stil med den oprindelige invasion, der, ifølge flere vestlige og danske militæranalytikere, bestemt ikke er gået, som russerne havde håbet.

I stedet vurderer Anders Puck Nielsen, at der vil ske en gradvis optrapning af konflikten i Østukraine, hvor kampene har været i gang længe.

Han er dog overbevist om, at russerne er nødt til at levere resultater i det østlige Ukraine for at standse krigen. For ellers vil de ikke kunne erklære, at de har opnået noget som helst.

- Så det er virkelig afgørende for russerne, at det her skal lykkes, siger Anders Puck Nielsen.