Tyskland sender milliardhjælp til Ukraine efter kritik

Tyskland er blevet kritiseret for ikke at sende tunge våben til Ukraine af blandt andet Polen.

Den tyske regering har fredag besluttet, at den vil frigive over en milliard euro i militærstøtte til Ukraine.

Beløbet svarer til knap 7,5 milliarder kroner.

I alt vil landet øge sin internationale støtte til forsvarssektoren med to milliarder euro, hvoraf størstedelen går til Ukraine.

Den tyske finansminister, Christian Lindner, skriver på Twitter, at militærstøtten gives efter anmodning fra forbundskansler Olaf Scholz, og at den primært vil gøre det muligt for Ukraine at købe militært udstyr.

Afviste besøg af tysk præsident

De ekstra penge er blevet bevilget, efter at Ukraine har kritiseret Tyskland for ikke at sende tunge våben til landet.

Også EU-lande som Polen og de baltiske lande har kritiseret Tyskland for ikke at støtte Ukraine nok.

Tidligere denne uge afviste Kyiv et tilbud om at få besøg af den tyske præsident, Frank-Walter Steinmeier.

Ukraine ville have foretrukket, at forbundskansler Scholz kom, men han har sagt, at der ikke er et behov for et besøg i øjeblikket.

Lagde forsonende linje over for Rusland

Den tyske præsident, der er tidligere udenrigsminister, har den seneste tid fået kritik for i flere år at have haft en relativt venlig og forsonende linje over for Rusland.

Efter at krigen i Ukraine er begyndt, har Steinmeier lagt afstand til Rusland og den russiske præsident, Vladimir Putin. Han har desuden indrømmet, at det var en fejl at føre en blød politik over for Rusland.

I sidste uge opfordrede Steinmeier også til, at der anlægges krigsforbrydersager mod Vladimir Putin og hans udenrigsminister, Sergej Lavrov.

Flere lande, herunder Danmark, har tidligere gjort det klart, at de vil have undersøgt, om Rusland begår krigsforbrydelser under krigen i Ukraine.