Udland

Sveriges statsminister fordømmer vold ved Paludan-demoer

Gennem de seneste dage har Rasmus Paludan afholdt en række demonstrationer i Sverige. Og det har udløst voldsomme optøjer flere steder.

Sveriges statsminister, Magdelena Andersson, fordømmer de uroligheder, der gennem de seneste dage er brudt ud ved demonstrationer arrangeret af lederen af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan.

Det skriver hun i en pressemeddelelse sent fredag aften, hvor hun også understreger, at "Sverige kan gøre det bedre" end at lade sig opildne af Paludan:

- Det er præcis den type voldsomme reaktioner, han gerne vil have. Selve formålet er at opildne folk mod hinanden.

Alligevel forsvarer Magdalena Andersson i samme pressemeddelelse Rasmus Paludans ret til at give udtryk for sine meninger.

- Uanset hvad man mener, må man aldrig ty til vold. Det kommer vi aldrig til at acceptere, siger hun.

Uroligheder flere steder i Sverige

Paludan fik for et par år siden svensk statsborgerskab, og sidste år registrerede han Stram Kurs som parti i Sverige. I februar meddelte han desuden, at han vil stille op til valget til Riksdagen i september.

Allerede torsdag udbrød der uroligheder, da Paludan havde planlagt demonstrationer i de svenske byer Linköbing og Norrköping.

Det gentog sig fredag formiddag, da Stram Kurs’ leder afbrændte koraner i Rinkeby, som er en forstad til Stockholm. Her blev mindst otte personer anholdt.

Fredag aften nåede Paludan så til Sveaparken i det centrale Örebro, hvor der inden den planlagte koranafbrænding udbrød uroligheder mellem omkring 200 demonstranter og politiet.

Her kom fem politibetjente til skade, mens fire politibiler blev sat i brand. Politiet affyrede varselsskud, og på billeder fra svenske SVT kan man se en gruppe personer kapre et politikøretøj.

Billeder fra svenske SVT viser, hvordan en demonstrant sætter sig ind i politibilen og kører den ind i en afspærring. Video: Maiken Kildegaard

Ifølge mediet kørte en mand derefter bilen rundt på gaden og bar ”triumferende” rundt på politiudrustning.

Lørdag fortsætter Rasmus Paludan sin rundtur i Sverige med en demonstration i Landskrona.

Politikere kritiserer vold

Ud over den svenske statsminister har også en række medlemmer af den svenske rigsdag reageret på de voldsomme sammenstød - blandt andre leder af Liberalerne Johan Pehrson og formand for Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson.

Ifølge TV 2s nordiske korrespondent, Jesper Zølck, er kritikken i første omgang rettet mod de demonstranter, som gik til angreb på politiet.

- Der er først og fremmest en virkelig bred og klar afstandtagen til brugen af vold og en forfærdelse over, hvad vi har set i Sverige de seneste dage, fortæller han.

Rasmus Paludan går dog heller ikke selv helt fri for kritik.

Eksempelvis i Örebro er voldsomme sammenstød med politiet nemlig ”ikke noget, man ser hver uge”, fortæller Jesper Zølck.

Derfor sætter flere også spørgsmålstegn ved, om lederen af Stram Kurs overhovedet skal have lov til at demonstrere lovligt i Sverige.

- Der er meget få, der betvivler, at gnisten til optøjerne i det her tilfælde er Rasmus Paludan. Men det er så at sige ikke en undskyldning for, at det går så voldeligt for sig. Der bliver ansvaret placeret fuldt og helt på dem, der angriber politiet, fortæller Jesper Zølck.

Voldsparathed fylder svensk debat

Inden krigen brød ud i Ukraine, var voldsparatheden i dele af det svenske samfund en af de største politiske diskussioner i Sverige.

Det skyldes blandt andet, at Sverige gennem de seneste år har haft store problemer med skyderier og bandekriminalitet.

- Der er stadig lommer i det svenske samfund, især i udsatte områder, som ikke anerkender den svenske samfundsmodel eller autoriteter som politiet, fortæller Jesper Zølck.

Svensk politi har dog endnu ikke bekræftet, om de samme mennesker står bag urolighederne både torsdag og fredag.

TV2.DK forsøger at få en kommentar fra Rasmus Paludan.