Udland

Russerne ødelagde broer på deres vej ud af det nordlige Ukraine, viser britiske efterretninger

Både ukrainerne og russerne forsøger at bryde forsyningslinjer til modstanderen ved at bombe broer. Men det går også ud over civilbefolkningen.

På sin vej ud af det nordlige Ukraine har russiske styrker ødelagt broer, lagt landminer og forladt køretøjer på vigtige strækninger.

Det oplyser det britiske forsvarsministerium i sin daglige efterretningsopdatering om krigen i Ukraine.

Ifølge briterne, er ødelæggelserne af den ukrainske infrastruktur nu så omfattende, at det udgør en betydelig udfordring for levering af nødhjælp til områder, der har været besat af russerne.

I byen Tjernihiv, der før krigen havde omkring 285.000 indbyggere, er en fodgængerbro nu den eneste mulighed for at krydse Desnafloden, fordi alle andre overgange er ødelagt.

Ifølge Indiens største medie, Republic News, er Ukraine allerede gået i gang med at genopbygge ødelagte broer i blandt andet Tjernihiv.

Det gælder blandt andet en vigtig motorvejsbro, der forbinder byen med Kyiv. Broen blev, ifølge mediet, bombet af russerne 23. marts.

På billeder fra den ukrainske præsidents, Volodymyr Zelenskijs, besøg i Kyiv-forstaden Butja 4. april kan man se, at gravemaskiner også her er i gang med at lave midlertidige løsninger.

Ukrainerne har også bombet broer

Det er imidlertid ikke kun russerne, der har ødelagt infrastrukturen i landet.

Også ukrainerne har ødelagt broer for at undgå russisk fremmarch.

Således oplyste ukrainske tropper torsdag, ifølge det britiske medie The Times, at de havde ødelagt en bro i Kharkiv i det østlige Ukraine, mens russiske tropper befandt sig på broen.

billeder offentliggjort af det ukrainske militær på Facebook kan man se, hvordan de ukrainske styrker har anbragt eksplosiver under broen.

Også i Kyiv-forstaden Butja, som russerne har trukket sig tilbage fra, har ukrainerne bombet en bro i starten af marts i et forsøg på at holde russerne ude af byen, viser optagelser fra det indiske medie WION.

Også i Kyiv-forstaden Irpin blev en bro over floden bombet af ukrainske tropper for at holde russerne ude af byen, oplyser det canadiske medie CTV NEWS. Der er nu lagt brædder ud, så indbyggerne kan komme rundt til fods.

Effektiv militær taktik at ramme forsyningslinjer

Ifølge militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen, er bombningen af forsyningslinjer som jernbaner og broer en del af den nedslidningskamp, der forgår i Ukraine.

- Det giver god mening for russerne. De har i nu otte uger prøvet at gøre fremskridt, men presser på en mur af ukrainsk modstand. De kan ikke komme frem, men nu prøver de at bryde forsyningslinjerne til soldaterne, siger han til TV 2.

Ukrainerne gjorde det samme i det nordlige Ukraine, forklarer han.

- Efterhånden som de ukrainske tropper rykkede baglæns, sprængte de broer. Det ramte russernes forsyninger, og i sidste ende gjorde det, at russerne måtte opgive kampen om Kyiv.

Den militære taktik rammer dog ikke kun forsyningslinjerne til soldaterne, men også til civilbefolkningen, sådan som det er tilfældet lige nu i den nordlige del af Ukraine, ifølge de britiske efterretninger.