Krigen i Ukraine

Rusland "tager hævn" for sænket flagskib, siger Ukraine

Ukraine anklager nu Rusland for at bruge klyngebomber og bevidst skyde på civile mål.

I det sydlige Ukraine er kampene blevet mere voldsomme, efter det russiske flagskib ’Moskva’ er gået under i Sortehavet, angiveligt skudt i sænk af ukrainske Neptun-missiler.

Ifølge ukrainske Operationelle Kommando Syd bombarderer russerne nu intensivt nær Mykolaiv, der er tæt på den russiskbesatte by Kherson.

Ukraine hævder desuden, at russiske skarpskytter bevidst har sat sig for at dræbe civile mål i både Mykolaiv og Kherson, hvilket ifølge ukrainerne er en hævnaktion for ’Moskva’.

- Verdens mest skamfulde hær kæmper desperat for at styrke og fastholde deres position i Mykolaiv-regionen og Kherson-regionen, lyder det fra den sydlige kommandocentral.

Årsagen til at skyde mod civile mål er at presse befolkningen til overgivelse og derved vinde territorium, skriver de blandt andet.

Ukraine har ikke fremlagt beviser for deres påstande om, at Rusland skyder mod civile i Mykolaiv og Kherson. Men hele den vestlige verden har tidligere anklaget Rusland for at stå bag en massakre i Kyiv-området, hvor mere end 900 civile blev dræbt, mens byen var besat af russiske soldater.

Ifølge nogle observatører blev flere civile henrettet, ligesom Ukraines styrker fandt en række massegrave. Rusland benægter selv at være indblandet i drab på civile.

Klyngebomber over byområder

Foruden meldingerne om skarpskytter og bombardementer anklager Ukraine også det russiske militær for at bruge klyngebomber i tætbefolkede områder i Mykolaiv.

- Et angreb finder sted mod Mykolaiv nu, hvor vi endnu engang ser brugen af klyngebomber, lød det fra talsmand for Ukraines militær, Natalia Humeniuk.

Denne type bombe er en hul beholder fyldt med små sprænggranater, der spreder sig udover et stort område. Derfor er der større risiko for at ramme civile ved brugen af klyngebomber.

Over 100 lande underskrev i 2008 en aftale om at forbyde klyngebomber – dog ikke Rusland eller USA.

FN’s Menneskerettighedsorganisation har tidligere bekræftet, at Rusland har brugt klyngebomber i Ukraine, men de seneste anklager er ikke blevet bevist.

Ifølge CNN er flere dog blevet dræbt i Mykolaiv, siden ’Moskva’ sank.

De russiske styrker har ifølge Natalia Humeniuk taget det, hun kalder en brutal strategi i brug, hvor de indtager landsbyer og bygger kontrolpunkter med militært udstyr.

Efterfølgende trækker de sig fra landsbyen i ly af mørket og beskyder området med artilleri for derefter at bebrejde Ukraine for at ramme civile mål. Ingen af disse påstande er bekræftet.

- Vi ved, at disse angreb vil fortsætte og blive værre. Fjenden vil tage hævn. Vi indser også, at vi ikke blive tilgivet for at sænke ’Moskva’, sagde Humeniuk.

Ukrainske storbyer under bombardement

Rusland har også bombet to storbyer i det nordlige og vestlige Ukraine, langt fra Mykolaiv og Kherson.

Hovedstaden Kyiv er blevet ramt af langtrækkende højpræcisionsmissiler, hvor målet var en ”militærfabrik”, ifølge det russiske forsvarsministerium.

Den vestlige by Lviv, der ligger nær grænsen til Polen, har også været mål for russerne, der har sendt SU-35-kampfly afsted og skudt fire krydsermissiler mod byen.

De fire missiler blev dog skudt ned, oplyser den regionale guvernør, Maksym Kozytskyj.

I Kyiv blev en person dræbt og flere såret ifølge byens borgmester, Vitalij Klitjko.

Han har dog ikke kommenteret på russernes påstand om, at målet var en militærfabrik.

- Redningsfolk og læger arbejder i øjeblikket på stedet. Endnu engang appellerer jeg til alle om ikke at ignorere luftsirenerne, skriver han på sin Telegram-kanal.