Krigen i Ukraine

Østrigs kansler mødtes med Putin: - Han tror, at han vinder krigen

Ifølge Karl Nehammer, konfronterede han Putin med Ruslands mulige krigsforbrydelser. Samtalen beskrives som "meget direkte og hård".

Ifølge den østrigske kansler, er Vladimir Putin overbevist om, at han er ved at vinde krigen i Ukraine.

Det siger Karl Nehammer i et interview med den amerikanske tv-kanal NBC lørdag.

Nehammer blev den første vestlige leder, der mødtes fysisk med Ruslands præsident, siden krigen begyndte 24. februar.

Under mødet ved Putins lange bord i Moskva siger kansleren, at han fortalte Putin, at Rusland var ved "moralsk at tabe krigen", samt at "alle, der er ansvarlige" for krigsforbrydelser skal stå til ansvar for dem.

Nehammers fornemmelse er, at Putin virker til at leve i en "drømmeverden", der er styret af "hans egen krigslogik", og ser krigen – som Putin omtaler som en specialoperation – som nødvendig.

- Men jeg tror, at han tror, at han vinder krigen, lyder det fra kansleren i interviewet, som først bliver sendt på amerikansk tv søndag.

Ikke en venskabelig samtale

Tre dage inden besøget i Moskva havde kansleren været i Ukraine, hvor han blandt andet mødtes med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, og forsvarsministeren i landet. Sammen besøgte de Butja, der indtil for nylig var under russisk besættelse. Her så de ”krigsforbrydelserne i byen med egne øjne”, fortæller han.

Kansleren fortæller, at det 75 minutter lange møde med Vladimir Putin ikke var ”en venskabelig samtale”, og han beskriver den som "meget direkte, åben og hård".

Han stoler ikke på den vestlige verden

Karl Nehammer, Østrigs kansler

Ifølge Nehammer, konfronterede han præsidenten med de alvorlige krigsforbrydelser, som russiske soldater anklages for at stå bag i Butja og andre ukrainske byer. Han sagde også til Vladimir Putin, at sanktionerne mod Rusland vil blive fastholdt og strammet yderligere, så længe folk dør i Ukraine.

- Jeg fortalte ham, hvad jeg så. Jeg så krigsforbrydelserne, jeg så det massive tab af russiske styrker, og jeg fortalte ham, at der er brug for humanitære korridorer fra byer som Mariupol og Kharkiv. De civile har brug for vand, og vi bliver nødt til at tage os af de sårede, siger Nehammer til NBC.

Putins umiddelbare reaktioner på anklagen om krigsforbrydelser var tvetydige, lyder det.

- Han fortalte mig, at han på den ene side vil samarbejde med en international undersøgelse, og på den anden side fortalte han mig, at han ikke stoler på den vestlige verden, siger den østrigske kansler.

Putin ønsker krigen afsluttet hurtigt

Adspurgt om Vladimir Putin kunne finde på at bruge atomvåben i krigen mod Ukraine, svarer kansleren, at det er svært at forudsige:

- Han ved, at han har denne type våben, og han ved, hvor stor en trussel og frygt det frembringer for verden, siger Nehammer til NBC.

Afslutningsvis af det – efter Putins standarder – relativt korte møde slog den russiske præsident over i tysk, hvor han, ifølge Nehammer, gav udtryk for, at ”det er bedre, hvis krigen slutter før end senere”.

Selvom der var rig billeddækning af mødet mellem Zelenskij og Nehammer i den ukrainske by Butja, er der ingen fotografier fra mødet med Putin.

Kansleren forklarer det med, at det var et ønske fra begge sider. Ifølge østrigske medier, kan det være et ønske fra den østrigske delegation, da den ikke ønsker, at billeder af eventuelle håndtryk skulle kunne bruges af russerne i propagandaøjemed.

Den russiske præsident har foreløbig ikke udtalt sig om mødet med den østrigske kansler.