Udland

Nye uroligheder omkring Paludan-demonstrationer

Partileder Rasmus Paludan er på en såkaldt valgturné i Sverige, hvor han brænder koraner af. Det har udløst voldsomme optøjer flere steder i Sverige.

Lørdag eftermiddag er der meldinger om voldsomme uroligheder, bilafbrændinger og stenkast mod politiet i den svenske by Landskrona på den anden side af Øresund.

Det skriver svenske Aftonbladet.

Her havde partiformand Rasmus Paludan planlagt en demonstration, hvor han ville brænde koraner af, men allerede kort efter middag blev arrangementet aflyst og flyttet til Rastepladsen Skånegården nær Øresundsbroen af sikkerhedsmæssige årsager.

Optøjerne ved Koppargården i Landskrona er det seneste i rækken afledt af Stram-Kurs-lederens demonstrationer, som er foregået torsdag, fredag og igen er planlagt lørdag aften.

- Det er uroligt i Landskrona. Omkring klokken 14.39 var der meldinger om, at omkring 20-30 unge var i gang med at sætte ild til biler og trække containere ud, siger Kim Hild, pressetalsmand for den svenske politiregion Syd, til Aftonbladet.

Billeder fra stedet viser, hvordan maskerede mennesker blandt andet kaster med sten mod politiet. Ifølge politiet er der på nuværende tidspunkt omkring 60 demonstranter.

- Stemningen er bekymrende. Heldigvis er ingen kommet til skade i øjeblikket. Politiet har fået kastet nogle sten efter sig, men bilerne er ikke så beskadigede, at de ikke kan bruges. Ingen er anholdt eller tilbageholdt, siger Kim Hild til tv-stationen SVT om lørdagens uroligheder i Landskrona.

Politi sendes fra Malmø-demo til Landskrona

Stram Kurs-stifteren oplyste tidligere lørdag til TV 2, at demonstrationen på Rastepladsen Skånegården syd for Malmø efter planen skulle begynde omkring klokken 17.

Ifølge det svenske politi er op til 50 moddemonstranter samlet i Malmø, hvor situationen er under kontrol indtil videre.

- Vi har sendt nogle ressourcer op fra Malmø til Landskrona. I Malmø er situationen rolig, siger Kim Hild til SVT kort efter klokken 16.30 lørdag eftermiddag.

Omkring klokken 18.00 er mindst tre personer blevet anholdt af politiet ved demonstrationen i Malmø, oplyser Helsingborgs Dagblads reporter, der er på stedet.

16 betjente såret under uroligheder

Paludan fik for et par år siden svensk statsborgerskab, og sidste år registrerede han Stram Kurs som parti i Sverige. I februar meddelte han desuden, at han vil stille op til valget til Riksdagen i september. Og nu er han på en såkaldt valgturné i Sverige, hvor han brænder koraner af.

Det er disse koranafbrændinger, der de seneste tre dage har udløst voldelige uroligheder i Linköping, Norrköping, Rinkeby, Örebro og nu Landskrona.

Allerede torsdag udbrød der uroligheder, da Paludan havde planlagt demonstrationer i de svenske byer Linköping og Norrköping.

Det gentog sig fredag formiddag, da Stram Kurs’ leder afbrændte koraner i Rinkeby, som er en forstad til Stockholm. Her blev mindst otte personer anholdt.

Fredag aften nåede Paludan så til Sveaparken i det centrale Örebro, hvor adskillige betjente blev ramt af kasteskyts i forbindelse med urolighederne i Örebro, og politiet affyrede på et tidspunkt varselsskud for at få kontrol over situationen.

Ifølge Aftonbladet er i alt 16 betjente blevet såret siden torsdag.