Hvis Rusland dræber Mariupols soldater, stopper fredsforhandlingerne, siger Ukraine
Ukraine ønsker ikke, at deres soldater i Mariupol overgiver sig til russerne, fordi en episode fra 2014 stadig spøger.
I det sydlige Ukraine er ingen byer mere udsat for russiske angreb end Mariupol.
Havnebyen ved Det Azovske Hav har været under en seks uger lang belejring med voldsomme bombardementer, og der er ikke adgang til vand, mad, varme eller elektricitet.
De seneste dage har der været meldinger om, at flere ukrainske soldater i byen, der tæller både marinesoldater og medlemmer af den kontroversielle Azov-bataljon, er løbet tør for ammunition.
Derfor forhandler Ukraine og Rusland om en overgivelse i byen. Men forhandlingerne går skævt, siger den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij.
- Rusland ville have Mariupols forsvar til at overgive sig 16. april, men Ukraine stoler ikke på Rusland efter kampen i Ilovaisk i 2014, siger han ifølge det ukrainske medie Pravda.
Under kampe mellem Ukraine og russiskstøttede separatister samt russiske styrker i Donbas-regionen august 2014 aftalte parterne en tilbagetrækning af ukrainske styrker.
Der opstod uenighed om vilkårene for tilbagetrækningen, og det endte i ildkampe, hvor omkring 400 ukrainske soldater blev dræbt, mens de forsøgte at trække sig ud området nær Ilovaisk.
Fredsforhandlinger på spil
Lederen af den selverklærede folkerepublik Donetsk, Denis Pusjilin, der også er medlem af Ruslands regeringsparti ’Forenet Rusland’, siger lørdag, at ukrainerne bliver tilintetgjort, hvis ikke de overgiver sig.
Men skulle Rusland vælge at dræbe de sidste soldater i havnebyen, vil Ukraine trække sig fra fredsforhandlingerne, siger Volodymyr Zelenskij.
- Det vil stoppe alle forhandlinger med Rusland og sende os ind i en blindgyde, siger han.
Det er ikke kun de ukrainske soldater i Mariupols liv, der er på spil, påpeger præsidenten. Han hævder, at flere forsøg på at evakuere civile fra byen – herunder børn – er blevet forpurret af Rusland.
- Vi blev enige om, at der skulle være humanitære korridorer. Vi ville fjerne de sårede, vores kvinder og børn, men Rusland nægtede, siger Zelenskij.
Den påstand bakkes op af Røde Kors, der selv har måtte opgive en række evakueringsforsøg.
Titusindvis civile frygtes dræbt
Mariupol havde oprindeligt over 400.000 indbyggere, men mange flygtede, da krigen brød ud. Byens borgmester har tidligere anslået, at 160.000 ukrainere blev i byen.
Ifølge Zelenskij er tusindvis af borgere forsvundet, uden der kan blive redegjort for hvorhen. Han anklager Rusland for at stå bag enten kidnapninger eller drab på de forsvundne borgere.
Rusland afviser at have gjort civile fortræd og anklager i stedet Ukraine for at stå bag drab på deres egne borgere.
Byens borgmester, Vadym Bojtjenko, har i et interview med TV 2 sagt, at Rusland har dræbt flere end 20.000 civile.
Ifølge borgmesteren er det russernes plan at nedkæmpe ukrainernes modstand, så de kan holde en storslået sejrsparade i byen 9. maj, som er en officiel festdag i Rusland.
- De vil afholde en parade i den fuldstændigt smadret by, hvor der ingen beboelseshuse findes længere. En parade på tusinder af døde Mariupol-borgeres blod, siger han.
Lørdag aften meddelte det russiske forsvarsministerium ifølge nyhedsbureauet RIA, at alle byområder i Mariupol er ryddet for ukrainske soldater, og at kun få ukrainske soldater holder stand ved Azovstal-stålværket.
Ukraine har ikke kommenteret på den russiske melding.