Udland

Elon Musk har startet en opsigtsvækkende kamp om Twitters fremtid

Twitter har lavet en manøvre, der skal gøre det svært for rigmanden Elon Musk at købe det sociale medie. Få overblik over sagen her.

Når man er den rigeste person i verden, er der en naturlig opmærksomhed omkring en. Men når den rigeste person i verden er Elon Musk, bliver det taget til nye højder.

I april har Elon Musk gradvist gjort antræk til større og større indflydelse på det sociale medie Twitter. Det kulminerede torsdag med, at Elon Musk tilbød at opkøbe Twitter.

Fredag har Twitter svaret tilbage med at indføre en såkaldt 'poison pill (giftpille)', der skal forhindre et opkøb mod ejerkredsens ønske.

Hvad er en poison pill?

Med en poison pill (eller giftpille) får nuværende aktionærer mulighed for at købe nye aktier til en betydelig rabat, der dermed vil udvande aktieandelen hos Elon Musk.

Dermed vil opkøberen skulle bruge flere og flere penge for at opretholde sin aktiemajoritet. Det vil – i teorien – ende med, at personen, der forsøger at opkøbe virksomheden, løber tør for penge i længden.

Giftpillen hos Twitter træder i kraft, hvis en aktionær får ejerskab af mere end 15 procent af virksomheden, uden at bestyrelsen har godkendt handlen, og udløber 14. april 2023.

Ifølge Kaare Sørensen, der er redaktør på Zetland og har fulgt tæt med i udviklingen af Twitter og sociale medier i et årti, ser Elon Musks opkøb lige nu urealistisk ud. Men når det lige præcis handler om Elon Musk, tør han ikke vide sig sikker.

- Med Elon Musk kan alt lade sig gøre. Det er anyones guess, hvor det her ender henne, siger han til TV 2.

Dermed ser det lige nu ud til, at Twitter-bestyrelsen og Elon Musk spiller skak om, hvem der skal bestemme fremtiden for et af verdens største sociale medier.

Men hvordan endte situationen sådan her, og hvad vil rigmanden, der står bag virksomheder som Tesla og SpaceX, med Twitter?

Hvordan endte det her?

4. april afslørede Elon Musk, at han havde købt Twitter-aktier for en værdi af næsten tre milliarder dollars, svarende til over 20 milliarder kroner. Købet gjorde ham kortvarigt til den største aktionær med andel på 9,2 procent. Kort efter overgik virksomheden Vanguard ham med 10,3 procent.

Derefter blev han tilbudt en plads i Twitters bestyrelse, som han dog afviste.

Mangemilliardæren fulgte op med sit købstilbud, der lød på 43,4 milliarder dollars, svarende til næsten 300 milliarder kroner og et ønske om at sætte ytringsfriheden fri på Twitters platform.

- Det at have en offentlig platform, som folk har maksimal tillid til, og som er bredt inkluderende, er ekstremt vigtigt for civilisationens fremtid, sagde Elon Musk ifølge NBC News torsdag.

Hvem er Elon Musk?

  • Elon Musk er en sydafrikanskfødt canadisk-amerikansk forretningsmand, ingeniør, og opfinder.
  • Er verdens rigeste person med en anslået formue på 264 milliarder dollars ifølge Forbes.
  • Han er mest kendt for at være grundlægger af rumfartsvirksomheden SpaceX og medstifter af af bilproducenten Tesla. 
  • Derudover ejer han også virksomheder, som enten forsker i eller producerer kunstig intelligens, solceller og undergrundstuneller. 
  • Elon Musk er kendt som en dygtig forretningsmand, der gerne vil være trendsætter. 

Elon Musk, der selv er en ivrig bruger af Twitter, har flere gange kritiseret det sociale medie for det, som han anser som restriktioner på ytringsfriheden.

Det gjorde han blandt andet, da USA’s tidligere præsident Donald Trump blev bandlyst fra platformen efter anklager om at have opfordret til stormen af den amerikanske kongres.

- Han har den her kritik af selskabet, som han siger er helt usammenhængende og ikke lever op til at skabe det frihedsrum, som han gerne vil have. En åben plads, hvor alle kan sige alt de vil, hvor nye ideer kan opstå, og hvor ingen lægger bånd på hinanden, lyder det fra Kaare Sørensen.

Hvad vil Elon Musk med Twitter?

Elon Musk vil altså have ytringsfrihed uden begrænsninger på Twitter, men Kaare Sørensen tror nærmere, at Elon Musk ser en mulighed for at påvirke en virksomhed, der ikke udlever dets fulde potentiale – hvilket Elon Musk selv har påpeget.

- Twitter er fortsat stadig et nichemedie. De fleste har en Facebook-konto, men ikke en Twitter-konto. Det skal man se i betragtning af, at twitter har eksisteret i så mange år. De burde have vundet større indpas. Det er det, han ser, tror jeg – muligheden for en god forretning, siger Kaare Sørensen.

Han forklarer, at Twitter nærmest ikke har ændret sig de seneste 10 år udover at give brugerne flere tegn i deres tweets. Samtidig stormer andre sociale medier som eksempelvis Tiktok frem med nye måder at engagere brugerne på, som Twitter ikke formår på samme måde, lyder det.

- Der er helt klart et rum, som Twitter har misset, og det er nok det, som Elon Musk tænker, han kunne gøre bedre.

Kan det rent faktisk lade sig gøre?

Men kan et opkøb af techgiganten så rent faktisk lade sig gøre for Elon Musk, når Twitter selv nu lægger forhindringer på vejen?

Med giftpillen vil Elon Musk skulle bruge flere og flere penge for at opretholde sin aktiemajoritet. Og det er et spil, som de fleste formentlig vil tabe. Men nu snakker vi om den rigeste mand i verden, og dermed ser den kamp væsentligt mere åben ud.

Twitter har udtalt, at man tager tilbuddet fra Elon Musk alvorligt og overvejer det, og giftpillen vil også kun træde i kraft, hvis et opkøb begynder uden bestyrelsens godkendelse.

Med når Twitters bestyrelse stiller giftpillen på skakbrættet, ligner de lige nu nogle stærke modstandere mod Elon Musk som ejer.

Elon Musk har sagt, at hvis bestyrelsen afviser hans købstilbud, vil det være "fuldstændig uforsvarligt" ikke at sætte hans tilbud frem ved en afstemning mellem aktionærerne.

På nuværende tidspunkt har Elon Musk rykket sine skakbrikker frem i angrebsposition, mens Twitter har stillet sit forsvar klar. Nu venter vi bare på, hvem der tager det næste træk.