Videoer fra Shanghai går viralt: - Folk er desperate
Et stort antal af protestvideoer er gået uden om det kinesiske censursystem – den såkaldte "Great Fire Wall".
Efter en måned med strenge restriktioner er tålmodigheden blandt Shanghais 25 millioner indbyggere ved at være brugt op.
Det viser en række videoer, som lige nu deles på sociale medier, skriver BBC og CNN.
Her ses det, hvordan flere kinesere rasende og desperate forsøger at protestere mod landets strenge coronarestriktioner.
Videoer går viralt
For i mere end en måned har indbyggerne været indespærret, og madforsyningerne er ifølge medierne ved at slippe op.
Noget, der nu særligt bliver tydeligt ved, at flere videoer er begyndt at florere på medier som Youtube og Twitter.
For den ellers effektive censur af sociale medier i Kina er blevet overvældet af et meget stort antal private videooptagelser, der viser ekstreme forhold. Det rapporterer BBC og CNN.
- Giv os forsyninger! Vi har været lukket inde i 26 dage, råber en folkemængde fra en optagelse mellem store boligblokke i et boligkvarter.
Andre viser tomme køleskabe og interviews med ældre, som siger, de ikke har spist i tre dage.
- Mit barn er sygt og har høj feber. Ingen hjælper os med medicin, siger en grædende mor på en af de mange optagelser.
Videoen her viser, hvordan en drone opfordrer beboere at holde vinduerne lukkede og blive indendørs:
Andre videooptagelser viser embedsmænd blive skældt ud af en ophidset folkemængde og folk, der bliver hevet i af coronainstanser.
Selvom udgangsforbuddet står til at blive ophævet i boligkvarterer, hvor der i to uger ikke er konstateret nye smittetilfælde med covid-19, bliver beboere af lokale komitéer og selskaber, der administrerer ejendomme, opfordret til ikke at forlade deres hjem.
Ifølge BBC har det store antal af protestvideoer sat det kinesiske censursystem – den såkaldte "Great Fire Wall" – ud af kraft.
- Folk er desperate
Kina har under coronapandemien haft en såkaldt "zero-covid"-strategi, hvilket betyder, at strikse restriktioner indføres med det samme ved tegn på smitteudbrud i byer.
En strategi, der lige nu rammer Shanghai, hvor kun sundhedspersonale, frivillige og folk med særlige tilladelser må forlade deres hjem.
TV 2-korrespondent i Kina Christina Boutrup befinder sig også i Shanghai i øjeblikket.
Hun fortalte tidligere på ugen, hvordan man i byen har åbnet et hospital, hvor man bliver placeret, hvis man er smittet med coronavirus.
- Det er rigtigt svært for mange mennesker. De er desperate. Noget af det, der driver folk til vanvid i øjeblikket, er de rigide karantæneregler. Hvis man bliver smittet – symptomer eller ej – skal man hen på et af de kæmpe hospitaler, man har opført.
Lignende hospitaler er opført i hele landet. Og ifølge Christina Boutrup er forholdene på hospitalerne dårlige.
- Det kan virke helt overdrevet med de her restriktioner, men det handler om, at myndighederne frygter en regulær sundhedskrise, fortalte hun til TV 2 tirsdag.
Stigende smitte trods nedlukning
Trods de strenge coronarestriktioner og en streng nedlukning, der nu har varet 26 dage, fortsætter smitten med at stige i den kinesiske storby.
Der blev onsdag konstateret over 26.000 nye tilfælde. Hovedparten af de nye smittede viser dog ingen sygdomssymptomer. Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.
Den voksende utilfredshed med myndighedernes håndtering af coronasituationen har stået på i længere periode.
Ud over en stor utilfredshed over utilstrækkelige tiltag med forsyninger af fødevarer, lægehjælp og behandling er myndighederne også blevet kritiseret for karantæneregler, der har skilt coronasmittede spædbørn fra deres forældre.