Udland

Terrorangreb, drab og kolliderende højtider skaber "sprængfarlig cocktail" i Jerusalem

Både palæstinensere og israelere er de seneste uger blevet dræbt i angreb.

Mindst 152 palæstinensere og tre politimænd er kommet til skade under voldsomme sammenstød ved al-Aqsa-moskéen i Jerusalem.

Under urolighederne brugte politiet både tåregas og chokgranater i forsøget på at opløse menneskemængden og trænge ind i moskéen, skriver nyhedsbureauet AFP.

Israel ved, at religion er det krydderi, der kan få tingene til at eksplodere

Jotam Confino, journalist

Ifølge Reuters siger israelsk politi, at det kom til stedet for at få styr på en "voldelig gruppe" efter dagens morgenbøn.

Her begyndte en gruppe af palæstinensere ifølge politiet at kaste med sten og fyrværkeri mod det jødiske bedeområde ved Grædemuren.

- En sprængfarlig cocktail

Situationen har været spændt i flere uger i Israel og på Vestbredden efter eskalerende vold – heriblandt et palæstinensisk skudangreb på tre israelere i Tel Aviv.

Siden 22. marts er i alt 14 mennesker blevet dræbt ved angreb i Israel, mens 29 palæstinensere er blevet dræbt i gengældelsesaktioner på Vestbredden.

Og de seneste ugers eskalerende vold bliver nu kombineret med, at den igangværende muslimske højtid ramadanen lander oven i den jødiske påske, pesach, og de kristnes langfredag. Det fortæller journalist Jotam Confino fra Tel Aviv i Israel.

- Den her cocktail af så mange forskellige spændinger betyder, at vi ser eskaleringen. Det betyder også, at situationen er sprængfarlig dagen ud, indtil man finder ud af, om der kommer ro på, eller om det eksploderer, siger han.

Alle tre religioner betragter Tempelbjerget, som blandt andet huser al-Aqsa-moskéen, som et helligt sted.

Jotam Confino peger på, at det nu bliver interessant, om den militante, palæstinensiske organisation Hamas eller Islamisk Jihad i Gaza vil forsvare al-Aqsa-moskeen som bebudet ved blandt andet at affyre raketter inde fra Gaza.

Al-Aqsa-moskéen er en rød linje

De israelske myndigheder er ifølge Jotam Confino nødt til at træde forsigtigt under ramadanen, da den israelske regering lige nu ikke er interesseret i en eskalering, der kan ende i en ny krig.

Regeringen kæmper nemlig for sin egen overlevelse og kan stå over for et nyvalg.

- Israel ved, at religion er det krydderi, der kan få tingene til at eksplodere, siger journalisten.

I maj sidste år kom over 300 mennesker til skade i sammenstød mellem israelsk politi og palæstinensiske demonstranter uden for al-Aqsa-moskéen, der ligger på Tempelbjerget.

Moskéen er det tredjemest hellige sted inden for islam efter Mekka og Medina.

- For palæstinenserne er den røde linje al-Aqsa-moskéen. De finder sig ikke i, at israelske styrker stormer moskeen på den her måde, også selvom nogen har kastet med sten, da det er et fåtal.

Israel skal lave afvejning

Israels premierminister, Naftali Bennett, har tidligere givet sikkerhedstjenesterne "fuld frihed" til at få stoppet volden.

Det har medført masseanholdelser på den palæstinensiske Vestbred, hvor hundredvis er blevet anholdt for angiveligt at forhindre terrorangreb, mens 29 er blevet dræbt. Heraf var flere ubevæbnede teenagere, siger Jotam Confino.

- Israel forsøger lige nu at lave en afvejning mellem en kollektiv afstraffelse med en barrikade af hele Vestbredden og de her aktioner, hvor man går ind og forsøger at finde dem, som man mener, er i gang med at forberede terrorangreb.