Udland

Sunket "go fuck yourself"-skib er heftigt tilbageslag for Rusland, siger ekspert

Én bestemt historie fra krigens første dage er blevet et symbol på ukrainsk trodsighed. Nu er skibet også blevet et frimærke.

Forklaringerne på, hvorfor det store russiske krigsskib Moskva er sunket, stikker i hver sin retning. Ifølge Ukraine blev krigsskibet ramt af ukrainske missiler, mens der ifølge Rusland udbrød en uheldig brand ombord.

Men i virkeligheden er det ifølge flere ekspertkilder underordnet, hvordan skibet sank.

For uanset forklaringen er der tale om et stort tilbageslag for Rusland – måske ikke rent militært, men prestigemæssigt.

- Det er et heftigt tilbageslag for Rusland og især for sortehavsflådens stolthed. Rusland har andre kapable krigsskibe i området, men prestigemæssigt er det et enormt tab, siger Hans Peter Michelsen, der er uafhængig forsvarsanalytiker, til TV 2.

Samme vurdering kommer fra den amerikanske tænketank Institut for krigsstudier (ISW) i en rapport, der blev udgivet torsdag.

- Det er en velsignelse for den ukrainske moral og et symbol på de ukrainske muligheder for at slå tilbage på den russiske flåde, skriver forfatterne bag rapporten.

- Russiske krigsskib: Gå ad helvede til

Det russiske flagskib – der symbolsk bærer navnet på den russiske hovedstad og lige så symbolsk er bygget i den ukrainske by Mykolaiv – har en særlig plads i den ukrainske bevidsthed.

Og hun spiller ikke mindst en særlig rolle for den ukrainske moral.

Det skyldes én bestemt historie, der i de første dage af den russiske invasion gik verden rundt: Grænsevagten Roman Hrybov, der på øen Snake Island bad et russisk krigsskib om at ”go fuck yourself” – altså at gå ad helvede til.

Krigsskibet var Moskva, og det bad vagterne på øen om at overgive sig.

Siden er udtrykket blev et populært slogan i Ukraine som et symbol på ukrainsk mod og trodsighed. Og i en sådan grad at den ukrainske postservice tirsdag offentliggjorde et nyt frimærke.

På frimærket kan man se en soldat stå på land med en flagrende langemand mod et krigsskib i baggrunden.

Onsdag delte den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, et billede af sig selv på de sociale medier – storsmilende med frimærkerne i hænderne.

Militæranalytiker tror selv mest på missiler

Dagen efter sank flagskibet – og også den historie er gået verden rundt.

Selv i det stærkt censurerede Rusland kan Kreml ikke skjule forliset for den russiske befolkning, oplyser den amerikanske tænketank.

Og selvom det lykkes den russiske regering og militærledelse at overbevise den almindelige russer om, at skibet sank som følge af et hændeligt uheld ombord, er der tale om en ekstremt dårlig historie, siger Hans Peter Michelsen.

- Det føjer sig til en række af dårlige historier. Der har faktisk ikke være nogen succeser at fremvise endnu. Så det er et stort tilbageslag, siger han.

På baggrund af de forskellige rapporter, som han har set, tror militæranalytikeren selv mest på, at sænkningen skyldes ukrainske missiler.

- En brand ombord må ikke få så fatale konsekvenser, siger han.

Ifølge ISW indikerer sænkningen uanset forklaringen russiske mangler.

- Enten dårligt luftforsvar eller utroligt ringe sikkerhedsprocedurer og skadekontrol ombord på sortehavsflådens flagskib.

Sænkning kan ændre det russiske krigsmønster

Selvom der ifølge blandt andet The Guardian er tale om den mest betydningsfulde sænkning af et krigsskib siden det argentinske krigsskib General Belgrano i 1982 under Falklandskrigen, har tabet af Moskva ikke de store militære konsekvenser.

Ifølge tænketanken ISW vil tabet af Moskva på kort sigt reducere landets evne til at udføre angreb med krydsermissiler, men det betyder ikke et afgørende slag mod de russiske operationer samlet set.

Det betyder derimod - stadig ifølge ISW - at ukrainerne har vist, at de kan ramme russiske skibe i Sortehavet, og det kan ændre det russiske krigsmønster eller betyde, at skibe bliver trukket tilbage fra positioner i nærheden af den ukrainske kyst.

Det sidste er ifølge The Guardian allerede sket. Mediet oplyser, at andre russiske fartøjer i nærheden af Moskva er blevet trukket mindst 20 sømil – cirka 40 kilometer – længere væk fra kysten.

Ifølge Hans Peter Michelsen har krigsskibene i Sortehavet indtil videre ikke spillet en stor rolle i Ruslands krig mod Ukraine. Men de ville kunne få en betydning, hvis Rusland forsøger at knække ukrainerne ved at gå efter den vigtige havneby Odessa.

- Når man, set fra russisk side, har styr på Donbas-regionen og har fået indtaget Mariupol, så kan næste mål være at gå mod vest fra Krim mod Odesa, siger han.

Og her ville de russiske krigsskibe i Sortehavet kunne spille en rolle. Men nu ligger det ene altså på bunden af Sortehavet.

Eksplosion blev observeret af NATO-fly

Ifølge talspersonen for det amerikanske forsvarsministerium Pentagon, John Kirby, blev eksplosionen ombord på Moskva onsdag observeret af NATO-fly, der befinder sig over Sortehavet. På det tidspunkt befandt Moskva sig cirka 50 sømil – cirka 100 kilometer – fra den ukrainske by Odesa.

- Vi er ikke helt sikre på, hvad der skete. Vi vurderer dog, at der var en eksplosion, mindst én, på krigsskibet – og en ret stor en af slagsen, sagde han til CNN.

Fra den amerikanske præsidents sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, lød det torsdag ifølge samme medie, at krigsskibet onsdag var blevet slemt beskadiget.

- Enten som resultat af inkompetence eller et succesfuldt angreb udført af ukrainerne.

Sent torsdag aften kom meldingen så, at flagskibet var sunket. Ifølge det russiske statsejede medie TASS da skibet var på slæb mod land i hårdt vejr.

Kraftige bombardementer i flere store byer

Natten til fredag er der meldinger om kraftige eksplosioner flere steder i Ukraine, herunder i hovedstaden Kyiv og byerne Kharkiv og Kherson. Samtidig er luftalarmerne gået over hele landet.

Ifølge det ukrainske parlamentsmedlem Lesia Vasylenko har der været mindst tre eksplosioner i Kyiv. Og ved 02.30-tiden havde luftalarmen i byen lydt i en time, skriver hun på Twitter.

Ifølge hende er luftbombardementerne udtryk for, at ”Putin er rasende, fordi Moskva er sunket".

Senest har det russiske forsvarsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters meldt ud, at antallet af missilangreb i Kyiv vil blive forstærket som svar på, at styrker i Kyiv begår "sabotage på russisk territorium". Rusland henviser ikke her til krigsskibet Moskva, men angreb på russiske byer tæt på den ukrainske grænse.