Krigen i Ukraine

Pro-russisk propaganda flyder frit på Tiktok trods blokering

Tiktok har blokeret for nyt indhold fra russiske brugere, men alligevel har pro-russisk propaganda langt overgået krigsmodstand, viser rapport.

Flere sociale medier som Facebook, Twitter og Instagram er enten lukket ned i Rusland eller under strenge restriktioner, men ét af verdens store sociale medier opererer stadig i landet – nemlig Tiktok.

Den kinesisk-ejede platform, der er særligt populær blandt børn og unge, har dog selv lagt restriktioner ned over brugere i Rusland.

6. marts annoncerede Tiktok, at man ville forbyde at lægge nye videoer op fra Rusland, hvilket skulle beskytte brugerne fra den strenge lov, der gjorde det ulovligt at omtale krigen som en "invasion" eller "krig". Samtidig kan russiske brugere ikke se videoer lagt op fra udlandet.

Men en ny rapport fra den europæiske ngo Tracking Exposed, der beskæftiger sig med digitale rettigheder, viser særligt to ting: Der gik tre uger, før forbuddet var tilstrækkeligt implementeret, og i den tid overtog pro-russiske opslag næsten hele billedet af krigen, hvor russisk-kritiske opslag fyldte mest i begyndelsen af invasionen.

Nu er blokaden implementeret, men det betyder, at når der ikke kommer nyt indhold, så er billedet af krigen på russernes Tiktok voldsomt domineret af pro-russisk propaganda.

Et ensidigt perspektiv

Før forbuddet blev annonceret 6. marts, var 42 procent af det krigsrelaterede indhold kritisk over for krigen, mens 58 procent var positivt over for krigen, estimerer Tracking Exposed i rapporten.

Efter forbuddet skete der en massiv skrævvridning, hvor 93,5 procent af indholdet i Rusland var pro-krig og kun 6,5 procent var anti-krig, lyder det.

Det efterlader russiske brugere med et perspektiv på krigen, der næsten udelukkende viser pro-russiske perspektiver, siger direktør i Tracking Exposed Marc Faddoul.

- Russiske brugere har ikke et balanceret syn på konflikten og har ikke et udbud, der er repræsentativ for Tiktoks økosystem som helhed, som brugere rundt om i verden kan få. De får et meget ensidigt perspektiv, der retter sig efter Kremls synspunkt, siger han til Euronews.

Et muligt redskab til propaganda

I bund og grund betyder forbuddet, at russiske brugere får meget svært ved at få information om nyere hændelser i eksempelvis Butja og Mariupol.

Men mellem 7. marts og 24. marts, hvor forbuddet blev fuldt implementeret på platformen, kunne russiske brugere fortsat lægge indhold op på platformen, og her fik det pro-russiske indhold et voldsomt overtag.

Ifølge Giulia Giorgi, der er researcher hos Tracking Exposed og har undersøgt Tiktoks politikker og tiltag siden invasionen, har Tiktoks tiltag ”tydeligt påvirket”, hvilket billede de russiske brugere nu får af krigen.

Hvor russerne i begyndelsen af invasionen fik meget krigskritisk indhold serveret på platformen, ser det ud til at være nærmest forsvundet nu, lyder det.

- På bare en måned gik Tiktok fra at være betragtet som en seriøs trussel mod Putins nationale støtte af krigen til at være endnu et muligt redskab til statspropaganda, siger hun til The Washington Post.

Tiktok oplyste tirsdag ifølge Euronews, at det har fjernet 40.000 videoer, der overtræder reglerne for ”skadelig misinformation”.

Platformen har yderligere oplyst, at det har tilføjet specielle mærker på 5600 videoer, der forklarer, at indholdet ikke kunne bekræftes af fakta-tjekkere. Der er ligeledes fjernet over 320.000 falske konti i Rusland og over 46.000 i Ukraine.