Krigen i Ukraine

13-årig slap ud af sønderbombede Mariupol: - Der er ikke nogen by mere

Kampen om kystbyen Mariupol spidser til, og det ukrainske forsvar kæmper på sidste ammunition. En ung pige slap ud og beretter om en by i ruiner.

13-årige Irina ankom torsdag til den ukrainske by Zaporizjzja med sine tre søskende og mor. Det var kulminationen på to ugers flugt fra kystbyen Mariupol, der har været belejret i halvanden måned og udsat for voldsomme bombardementer.

Fra den foreløbige sikkerhed i byens lægecenter, der ligger i en omdannet café i et storcenter, kunne skoleeleven Irina tænke tilbage på sin hjemby. En by, som hun efterlod i ruiner, og hvor hendes mormor stadig befinder sig.

- Mariupol er forfærdelig. Der er ikke nogen by mere. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige om det hele. Det er bare…, sagde hun til TV 2. Hun holdt inde, da stemmen knækkede og tårerne pressede sig på.

100.000 prøver at komme ud

Familien bevægede sig fra det ene skjulested til det andet, hvor de boede hos venner og bekendte, og fik til sidst et lift gennem den russiskkontrollerede del af Ukraine. 200 kilometers rejse gennem området kontrolleret af fjenden, hvor de passerede 21 vejspærringer med soldater – hver gang med en klump i halsen over, om de ville få lov til at rejse videre.

De seneste uger har det været næsten umuligt for de omkring 100.000 tilbageværende at komme ud. Tidligere er det lykkedes at fragte tusinder af flygtninge ud med evakueringsbusser, men nu må familier som Irinas forsøge at komme væk i private biler.

Ansatte på modtagecentret i Zaporizjzja fortæller til TV 2, at der for tiden kommer mellem 100 og 200 om dagen fra Mariupol.

- I begyndelsen var det ikke så uhyggeligt. Men omkring 15. marts, da der blev kastet bomber over vores område, og to mænd blev dræbt lige ved vores hus. Dér blev det uhyggeligt, siger Irina.

Mariupol tæt på at falde

I den seneste tid har meldingerne været, at Mariupol står på grænsen til at falde i russiske hænder. Mandag skrev Ukraines 36. brigade på Facebook, at de kæmper med den sidste ammunition, og at næsten halvdelen af enheden er sårede og ukampdygtige.

- De siger, at den allerede er blevet erobret. Det kan være, det ikke passer. Men jeg ved, at vores soldater kæmper for, at den ikke skal blive russisk kontrolleret, sagde Irina.

Hendes og familiens håb er nu at blive forenet med hendes stedfar, der er soldat og ligger såret på et ukrainsk hospital længere nordpå. Hvad der skal ske derfra, står endnu hen i det uvisse for familien, hvis liv for snart to måneder siden ændrede sig for altid.

- Jeg ved det ikke. Jeg håber, at så snart vi kommer til min stedfar i dag, så bliver det hele bedre. Vi kan tage et sted hen langt væk fra dette mareridt.

FN: - Folk bliver sultet ihjel

Fredag sagde direktøren for Verdens Fødevareprogram (WFP), David Beasley, i et interview med nyhedsbureauet AP, at indbyggerne i Mariupol ”bliver sultet ihjel”.

De omkring 100.000 mennesker har desperat brug for mad, vand og varme, og samtidig har russiske soldater ifølge David Beasly nægtet WFP adgang til byen.

- Vi giver ikke op, men det er en katastrofal situation. Folk bliver sultet ihjel.

Han forudser, at den humanitære situation i Ukraine vil blive værre og værre med tiden, når Rusland intensiverer offensiven i blandt andet den østlige Donbas-region.

Fredag oplyste Iryna Veresjtsjuk, vicepremierminister i Ukraine, ifølge nyhedsbureauet Reuters, at der er aftalt ni humanitære korridorer i landet, blandt andet er der planlagt ruter med private biler ud af Mariupol.