Russerne forsøger at slette sporene fra deres forbrydelser, siger borgmester til TV 2
Ifølge borgmesteren i Mariupol forsøger Rusland at skjule uhyrlighederne i byen for omverdenen og slette sine spor ved at brænde dræbte civile.
Efter seks ugers russisk belejring meldes havnebyen Mariupol i det østlige Ukraine at være tæt på at falde.
Byen er omringet af russiske soldater, og det forlyder fra flere sider, at de tilbageværende ukrainske styrker er tæt på at være løbet tør for både ammunition og mad.
Det synes derfor efterhånden blot som et spørgsmål om tid, inden byen ikke længere kan holde stand.
Ifølge Mariupols borgmester, Vadym Bojtjenko, har russerne under belejringen systematisk bombet civile, og han anslår i et interview med TV 2, at flere end 20.000 civile er blevet dræbt.
- Og så er de, der ligger under murbrokkerne, ikke engang talt med, siger han.
Ifølge borgmesteren er det russernes plan at have nedkæmpet al modstand, så de kan holde en storslået sejrsparade i byen 9. maj, som er en officiel festdag i Rusland.
Noget, som han betegner som en kynisk handling.
- De vil afholde en parade i den fuldstændigt smadret by, hvor der ingen beboelseshuse findes længere. En parade på tusinder af døde Mariupol-borgeres blod, siger Bojtjenko.
Beskylder Rusland for at skjule forbrydelser
TV 2 har interviewet borgmesteren på en Skype-forbindelse fra hans eksil lidt uden for Mariupol. Bojtjenko har ikke selv kunnet komme ind til centrum af byen siden marts på grund af russernes belejring.
Det har heller ingen humanitære organisationer kunnet, og det reelle omfang af dræbte og sårede civile er derfor ikke kendt.
- Spørgsmålet er hvorfor? Og svaret er, at russerne er bange for, at nogen skal se uhyrlighederne i byen og det helvede, som der er skabt. Det er grunden til, at de ikke lader nogen komme ind i byen. De forsøger at slette sporene af deres forbrydelser, siger Vadym Bojtjenko.
Han henviser til oplysninger fra de ukrainske myndigheder, som hævder, at russerne har mindst 13 mobile krematorier i Mariupol, som de bruger til at skille sig af med nogle af de mange lig i byen.
TV 2 kan ikke verificere borgmesterens oplysninger, og i interviewet erkender han, at de 20.000 døde civile er et estimat. Han fortæller, at myndighederne i begyndelsen af krigen registrerede alle forbrydelser, som den russiske hær begik mod civile, men at arbejdet har været besværliggjort siden 21. marts, hvor gadekampe brød ud i Mariupol.
Men ligene har flydt i gaderne, fastslår Bojtjenko. Det samme har mange indbyggere, som er lykkedes med at flygte fra byen, tidligere fortalt.
- Hvis du vil opleve helvede på Jorden, skal du se Mariupol. Du kan gange uhyrlighederne i Butja med ti, og så kan du begynde at forestille dig, hvad der foregår i Mariupol, siger borgmesteren med henvisning til Kyiv-forstaden Butja, hvor et stort antal civile blev fundet dræbt, efter at russerne trak sig fra området.
100.000 civile stadig fanget
Rusland har under hele krigen benægtet at have angrebet civile i Mariupol.
Organisationen OSCE fastslog dog tirsdag, at russerne har begået krigsforbrydelser i byen. Rapporten fra OSCE konkluderer ligefrem, at der har været tale om et omfattende og systematisk mønster, der har handlet om at ramme ukrainske sundhedsfaciliteter. Blandt andet en omdiskuteret bombning af et hospital for børn og gravide.
Vadym Bojtjenko fortæller, at russerne systematisk formåede at ødelægge infrastrukturen i byen, og at selv hemmelige lagre med mad og medicin blev bombet. Han beskylder derfor medlemmer af det prorussiske oppositionsparti OPZG for at samarbejde med Rusland og lække oplysninger til russerne.
- Pludselig indså jeg, at fjenden allerede var inde i byen, siger borgmesteren til TV 2.
Mariupol anslås før krigen at have haft i omegnen af 450.000 indbyggere. Mange flygtede, da russerne angreb Ukraine, mens flere siden er undsluppet. Men ifølge Bojtjenko er der stadig omkring 100.000 civile, som har behov for at blive evakueret fra byen.
- Jeg tror, at russerne beholder dem som et levende skjold, i det tilfælde at ukrainerne vil angribe og forsøge at bryde blokeringen af byen, siger han.
Advarer resten af Europa
Borgmesteren fortæller, at det skærer ham i hjertet, hver gang han hører borgere fra Mariupol efterlyse hjælp, og han intet kan gøre for dem.
Ligesom den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, efterlyser han derfor mere hjælp fra det internationale samfund.
En hjælp, som ifølge Bojtjenko burde være kommet allerede for flere år siden, da krigen i Østukraine brød ud.
- Jeg synes, det var en stor fejl af europæerne ikke at hjælpe, siger han.
Men der er stadig en mulighed for at redde Ukraine og Mariupol, og det er i hele Europas interesse, lyder budskabet fra byens borgmester.
- Mariupol er Ukraines hjerte nu, og Ukraine er Europas hjerte. Så hvis Ukraines hjerte holder op med slå, vil Europas hjerte gøre det samme, siger Vadym Bojtjenko til TV2 og tilføjer:
- Hvem siger, at denne ondskab vil stoppe ved den ukrainske grænse og ikke rykke yderligere frem?