Journalister blev mødt af voldsom stank i kælder, hvor over 300 blev holdt indespærret

Indbyggerne i ukrainsk landsby siger, at over 300 personer blev holdt fanget i en lille, uhumsk kælder. Her sad de klemt sammen i 25 dage.

Til venstre for døren er syv navne nedkradset på den afskallede væg. Til højre for den står yderligere ti.

Det er navnene på de døde.

De, der ikke kom levende op fra kælderen under en skole i landsbyen Jahidne lidt uden for Tjernihiv cirka 140 kilometer nord for den ukrainske hovedstad, Kyiv.

Indbyggerne i byen fortæller til internationale medier, at flere end 300 personer blev holdt fanget i kælderen af russiske soldater i over tre uger.

En af dem er Halyna Tolotjina, der er medlem af landsbyrådet i Jahidne.

Hun fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at navnene til venstre for døren tilhører dem, som blev dræbt af russiske soldater. Navnene til højre er personer, som døde på grund af forholdene i kælderen.

- Denne ældre mand døde først, siger Tolotjina og peger på navnet "Muzyka D", der henviser til Dmytro Muzyka, hvis død blev registreret 9. marts.

- Han døde i det store rum, i dette rum, forklarer hun til Reuters.

Tolotjina fortæller, at den ældre mands lig måtte blive liggende i et fyrrum i nogle dage, indtil der var et ophold i bombardementerne i byen, hvor nogle af indbyggerne fik lov til at bære liget op fra kælderen og begrave det på byens kirkegård.

Det udviklede sig med tiden til en massegrav.

Svært at trække vejret

Reuters har talt med i alt syv indbyggere i Jahidne, som fortæller, at byens borgere blev beordret ned i kælderen af russiske soldater 5. marts.

De blev fortalt af russerne, at det var for deres egen skyld for at beskytte dem mod bombardementer.

Indbyggerne endte med at tilbringe de næste 25 dage i kælderen, hvor de måtte skiftes til at sove i de små, overfyldte rum, da der ikke var plads til, at alle kunne ligge ned på én gang.

Der var ingen toiletter, så de måtte deles om nogle spande.

- Det var næsten umuligt at trække vejret, siger Olga Meniajlo, der fortæller, at hun var i kælderen sammen med sin 32-årige søn, sønnens kone og deres to børn på henholdsvis 11 år og 4 måneder.

Billeder fra kælderen viser adskillige børnetegninger på væggene, og en af indbyggerne fortæller til BBC, at der var omkring 40-50 børn i kælderen.

Olga Meniajlo fortæller til Reuters, at de russiske soldater krævede en liste over alle personer i kælderen for at kunne organisere deres mad. Her talte hun 360 personer.

Andre siger, at der i hvert fald var over 300 personer i kælderen.

- For de ældre var det svært at være der i mørket uden frisk luft, så det var mest de ældre, der døde, siger Olga Meniajlo.

Faldt som fluer

Andre af byens indbyggere beskriver lignende forhold til nyhedsbureauet AP, der også har besøgt kælderen under skolen i Jahidne.

- En ældre mand døde tæt ved mig, og så døde hans kone som den næste. Derefter døde en mand, som lå derovre, og så en kvinde som sad ved siden af mig. Hun var en stor kvinde, og det var meget svært for hende, siger Valentyna Sarojan.

Ifølge indbyggerne var de tvunget til at blive i kælderen både dag og nat med enkelte undtagelser, hvor de kortvarigt fik lov til at gå udenfor for at tilberede noget mad over åben ild eller for at gå på toilettet.

Og når de døde skulle bæres ud til massegraven på kirkegården.

Det lange ophold i kælderen, hvor der ikke var plads til at bevæge sig rundt, gjorde ondt i kroppen, husker Valentyna Sarojan.

- Det var sådan, vi sad i en måned, forklarer hun til AP.

Sov stående

60-årige Mykola Klymtjuk fortæller til BBC, at indbyggerne blev hentet af bevæbnede russiske soldater og ført ned i kælderen.

Han siger, at han blev indkvarteret i et lokale på cirka 65 kvadratmeter sammen med 130 andre.

- Jeg havde kun en halv meters plads. Jeg sov stående, hvor jeg bandt mig selv til ribberne, så jeg ikke faldt. Jeg tilbragte 25 nætter i den stilling, siger han.

Klymtjuk fortæller, at han blev ved med at sige til sig selv, at han måtte overleve for sin families skyld.

Den 15-årige Anastasiia, som sad fanget i kælderen sammen med sin far og farmor, beretter også om, at man måtte stå op hele tiden.

- Vi stod op og sov, men vi sov overhovedet ikke. Det var umuligt. Så mange var vi, og der slog granater ned i nærheden. Det var uudholdeligt, siger hun til BBC.

En stank af forfald

BBC's journalister besøgte kælderen i sidste uge, og de beskriver lugten i lokalerne som en stank af sygdom og forfald.

Rummene var beskidte, og der lå efterladte madrasser, sko og bøger spredt ud over gulvet. I midten stod fire små tremmesenge.

Flere steder på væggene har indbyggerne i Jahidne ført en kalender for at holde styr på dagene i kælderen.

Indbyggerne fik først lov at forlade kælderen, da russerne 30. marts begyndte at forlade byen som en del af en større tilbagetrækning fra det nordlige Ukraine.

- Vi åbnede døren, og vi kom ud, som hvis vi var blevet genfødt, siger 64-årige Tamara Klymtjuk til Reuters.

Mange af byens indbyggere endte dog med at måtte tilbringe deres første nat i friheden tilbage i kælderen, da de fleste huse i Jahidne var blevet totalødelagt.

En kalender på en af væggene markerer 2. april som den sidste dag i kælderen.

Jahidne meldes nu under ukrainsk kontrol, og de fleste af dem, der sad i kælderen, er siden blevet evakueret.