Rusland invaderer Ukraine

Tilfangetagne Medvedtjuk ligner ikke en mand, der er "ovenpå", men det var han

Nu sidder han forpjusket og latterliggjort. For kort tid siden paraderede han sig med nærmest komisk rigdom.

- Han ligner bestemt ikke en mand, der er ovenpå, sagde orlorgskaptjajn og militæranalytiker Anders Puck Nielsen tidligere onsdag til TV 2.

Og det kan han have ret i.

På det nu ikoniske billede ses 67-årige Viktor Medvedtjuk sidde med uglet hår, slukket blik i øjnene iført håndjern og en - af en eller anden grund - ukrainsk militæruniform. Nu taget til fange af ukrainske styrker.

Men ser man bort fra dét såvel som det seneste års tid, var Viktor Medvedtjuk på alle tænkelige måder en mand, der var “ovenpå”.

En af Ukraines rigeste

Siden Ukraines uafhængighed har Viktor Medvedtjuk været en berygtet skikkelse i landets politik. Som formand for det prorussiske parti Oppositionsplatform - For Liv har han været en mand, som Ruslands præsident, Vladimir Putin, har haft stor interesse i.

Interessen har tilsyneladende været gengældt.

Medvedtjuk har i årevis næret et ønske om at gøre Donbass-regionen uafhængig af ukrainsk styre.

Ukraines nuværende præsident, Volodymyr Zelenskij, har anlagt sag mod Medvedtjuk for at have et foruroligende nært forhold til Putin, som er gudfar til Medvedtjuks datter (den tidligere russiske præsident Dmitry Medvedev er gudfar til et andet af hans børn).

Han er skaberen af nyhedskanalerne 112 Ukraine, NewsOne og ZIK, der imidlertid som led i Ukraines hårdere linje overfor propagandistiske medier blev blokeret i 2021.

Placeringen i den storpolitiske indercirkel har behandlet den prorussiske politiker godt.

Et estimat fra Forbes Magazine i 2021 anslår, at Viktor Medvetjuk er god for 620 millioner dollars svarende til 4,2 milliarder kroner.

Enhver russisk oligark med respekt for sig selv er indehaver af en lystyacht, og Medvedtjuk er ingen undtagelse.

Royal Romance hedder fartøjet, der måler 92,5 meter i længde, og som ifølge hjemmesiden Super Yacht Fan står til en værdi af 200 millioner dollars svarende til 1,4 milliarder kroner.

Det ukrainske undersøgende medie, Slidstva.Info, satte sig i marts i år for at aflægge et visit hos Viktor Medvedtjuks bolig i Pushcha-Voditsa nord for Kyiv.

Billederne, som mediet optog, afslørerede indersiden af et privat tog spækket med guld og fløjl. Selv bidetbruseren er tilsyneladende forgyldt.

Videoer fra selve boligen skildrede et imposant palæ med korinthiske søjler, hvor politikeren bor med sin kone, Oksana Marchenko, der ifølge Slidstva.Info befinder sig i Moskva.

Han selv var dog ikke hjemme.

Hvem har brug for fjender…

I ugevis har ukrainske myndigheder ledt efter Medvedtjuk, som 27. februar undslap den husarrest, han har været placeret i siden 14. maj sidste år, mistænkt for højforræderi og ulovlig udnyttelse af naturressourcer på den annekterede Krim-halvø.

- Han har gemt sig i 48 dage. Og endelig besluttede han sig for at flygte fra vores land, sagde Volodymyr Zelenskij i en udtalelse onsdag:

- Jeg finder hans brug af militærkamuflage særligt kynisk. Han prøvede at forklæde sig selv. Sikke en kriger. Sikke en patriot, lød det fra præsidenten.

I samme ombæring var Zelenskij villig til at slå en handel af med russerne. Udleverer de nogle af Ukraines folk, får de “deres mand” tilbage, foreslog han.

Men det forslag fik en kølig modtagelse af Kreml.

- Hvad angår en udveksling, som forskellige individer i Kyiv taler om med stor iver og glæde, så er Medvedtjuk ikke russisk statsborger, og han har intet at gøre med den særlige militære operation. Han er en udenlandsk politiker, sagde Kremls talsmand, Dmitry Peskov, om faderen til Putins gudbarn.