Krigen i Ukraine

Nye satellitbilleder får ikke ukrainerne til at ligge søvnløse, siger ekspert

Russerne er ved at forberede sig på det store slag om Donbas i det østlige Ukraine, men militærekspert er ikke imponeret.

Helt nye satellitbilleder viser ifølge firmaet Maxar Technologies russiske tropper i en større mobilisering af styrker i det østlige Ukraine.

Billederne er udgivet onsdag, men er taget mandag 11. april.

Selvom militærkonvojerne på de nye billeder ifølge CNN tæller flere end 200 kampvogne og armerede køretøjer, er Jacob Kaarsbo, senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste, ikke imponeret:

- Det er tydeligt, at russerne forsøger at få mere materiel frem til fronten, men mit bud er, at det ikke er noget, der får ukrainerne til at ligge søvnløse i forhold til det store slag om Donbas.

- De russiske styrker, der allerede står ved fronten og har kæmpet der i ugevis, er trætte og brugte. Så det kræver en ordentlig forstærkning af både mandskab og materiel, hvis russerne skal lægge pres på ukrainerne. Det er ikke det, jeg ser på billederne, siger Jacob Kaarsbo til TV 2.

Det store slag lader vente på sig

Der er nu gået to uger, siden russerne overraskende meddelte, at man ville skifte militært mål og fokusere på Donbas. Men trods russiske troppebevægelser fra vest mod øst og spredte angreb i det østlige og sydlige Ukraine, så lader den storstilede offensiv vente på sig.

- Vi går og venter på det store slag i øst, men der sker ikke rigtig noget. Det minder om det, vi har set tidligere i krigen – for eksempel omkring hovedstaden Kyiv, hvor vi måtte erkende, at russerne ikke var i stand til at mobilisere en effektiv angrebsstyrke, siger Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, til TV 2.

De nye satellitbilleder viser blandt andet en militærkonvoj på en motorvej tæt ved byerne Soloti og Valuyki i den russiske Belogrorod-region, der ligger otte kilometer fra grænsen til Ukraine.

Herunder er det billeder af kampvogne tæt på den ukrainske by Vilkhuvatka.

Andre militærkonvojer er fotograferet langs grænsen i det østlige Ukraine.

Strategisk vigtig by

Søndag dukkede der satellitbilleder op af en 13 kilometer lang russisk militærkonvoj, der bevæger sig i sydlig retning gennem det østlige Ukraine.

Satellitbillederne viser ifølge Maxar Technologies pansrede køretøjer, lastbiler med artilleri og støtteudstyr.

En militæranalytiker fra amerikanske Institute for the Study of War peger på, at Izyum er en meget sandsynlig destination for konvojen.

Og netop Izyum er en strategisk vigtig by for russerne, mener militæranalytiker Anders Puck Nielsen:

- Min vurdering er, at russerne vil prøve at presse ned sydpå mod Kramatorsk for at omringe de ukrainske styrker ved fronten i Donbas. På den måde kan russerne afskære den ukrainske hærs forsyningslinjer. Samtidig vil ukrainerne være tvunget til også at skulle kæmpe baglæns, hvilket naturligvis svækker dem.

Jacob Kaarsbo fra Forsvarets Efterretningstjeneste ser flere oplagte muligheder for et ukrainsk angreb på konvojen.

- Det kunne for eksempel være med droner eller med specialstyrker. Hidtil i krigen har droner og for eksempel håndbårne panserværnsmissiler været et effektivt middel til at stoppe russiske konvojer.