Har Johnny Depp opbrugt sin kredit?

Johnny Depps karriere har taget et dyk efter en opslidende retssag mod eks-hustruen Amber Heard. Nu er parret endt i et nyt slagsmål om millioner.

Der kan være langt fra en fiktiv filmfigur til virkelighedens verden.

Tag nu for eksempel Jack Sparrow fra 'Pirates of the Caribbean', som Johnny Depp gjorde til sin i en række succesfilm.

Jack Sparrow er ikke en sværdsvingende pirat af den gamle skole. Han kæmper kun, når det er højest nødvendigt. Han har ordet i sin magt og bryder mere vid og snu forhandlingsevner end rå magt og blodrus.

Det var sådan, det store publikum lærte at elske Johnny Depp, da den første film i rækken om piraten Jack Sparrow havde premiere tilbage i 2003. Men i dag er den nu 58-årige skuespiller og superstjerne en person, hvis karriere er kuldsejlet.

Heard forlanger det dobbelte

Tirsdag ankom Johnny Depp til retten i Fairfax, Virginia i USA. I en sag, hvor han forlanger 50 millioner dollar - svarende til 340 millioner kroner - i erstatning fra sin tidligere hustru, skuespilleren Amber Heard.

Den 23 år yngre Heard har svaret igen ved at kræve det dobbelte i erstatning. Og så er der lagt op til et juridisk tovtrækkeri, der vil strække sig i hvert fald over de næste seks uger.

- Ingen af dem kommer ud af det her med hovedet holdt højt, som forfatteren Cooper Lawrence, der har fulgt sagen igennem en årrække, sagde tirsdag til BBC.

Johnny Depp har sagsøgt sin ekskone og anklaget hende for injurier, fordi hun i 2018 skrev en klumme, hvor hun beskrev sig selv som en offentlig person, der har oplevet misbrug i hjemmet.

Jeg skrev om den pris, kvinder må betale for at tale åbent om mænd med magt

Amber Heard om at have skrevet en klumme om partnervold.

Betaler prisen for at skrive om vold

Amber Heard nævnte ikke Depps navn i sin klumme, som oprindeligt blev bragt i den amerikanske avis Washington Post.

- Jeg skrev om den pris, kvinder må betale for at tale åbent om mænd med magt. Jeg betaler fortsat prisen for det, men forhåbentlig kan jeg komme videre, når sagen her er slut. Og det samme kan Johnny, som Amber Heard skrev på Twitter 9. april.

Depps advokater sagde i deres indledende bemærkninger i retten tirsdag, at Amber Heard har ødelagt en karriere ved at dæmonisere sin eksmand.

- I næsten 30 år har hr. Depp haft ry for at være en af de mest talentfulde skuespillere i Hollywood. Men i dag er hans navn forbundet med en løgn, en falsk udtalelse fra hans tidligere kone, siger advokaten Benjamin Chew tirsdag.

Ifølge Amber Heards advokat har Johnny Depp både udsat Heard for fysisk og psykisk vold. Hun er offer for verbalt og følelsesmæssigt misbrug.

- I kommer til at se, hvem denne mand i virkeligheden er. Bag ved berømmelsen, den røde løber, pengene og piratkostumerne, siger Amber Heards advokat Ben Rottenborn.

Offer for cancel-kultur

Selv mener Johnny Depp, at han er blevet et offer for en cancel culture, der løber igennem kunst- og kulturlivet.

Det var en direkte udløber af den tabte retssag om injurier mod The Sun i november 2020, hvor parret Depp og Heards privatliv undervejs var blevet eksponeret i en lang række smertefuldt pinagtige detaljer.

- Denne cancel culture, den øjeblikkelige, forhastede domfældelse, baseret på hvad der i grunden bare er forurenet luft. Den er gået så langt over gevind, sagde den 58-årige skuespiller til de fremmødte journalister i september sidste år under en filmfestival i San Sebastian.

Depp blev siden droppet til sin ellers faste rolle som superskurken Gellert Grindelwald i filmatiseringen af J.K. Rowlings 'Fantastiske skabninger og hvor de findes 3'. En rolle, som i stedet gik til Mads Mikkelsen.

Fra Hollywood er der blevet længere mellem de lukrative bud på stjerneroller til Johnny Depp.

Set i det lys er Depp muligvis havnet i samme kategori som blandt andre Kevin Spacey, Chris Noth, Woody Allen og Louis C.K.

Skal spille fransk konge

Helt afsporet er karrieren ikke for Johnny Depp. Han skal til sommer filme i Frankrig i rollen som den franske konge Louis XV, der gik fra at være en elsket og respekteret monark til forhadt og korruptionsanklaget i sin lange regeringstid op til sin død i 1774.

Den verserende retssag kommer måske til at trække ind over de første indspilninger til filmen om Louis XV.

Og selvom formålet for Johnny Depp er at få renset sit navn, kan det hurtigt vise sig at have stik modsatte effekt at få udpenslet privatsfæren endnu en gang.

- Den strategi kan slå tilbage. Måske er det i virkeligheden bedst bare at komme videre, siger advokaten Ryan Baker, som har repræsenteret sine klienter i en lang række lignende injuriesager, til BBC.

Tesla-stifter Elon Musk forventes vidne som støtte for Amber Heard, som var hans kæreste, inden hun mødte Johnny Depp.

Retssagen forventes at trække på en lang række celebre vidner. Den kan følges her.