Udland

De havde godt lagt mærke til manden i vesten, inden han tog gasmasken op af tasken

Gerningsmanden til tirsdagens angreb i New Yorks undergrundsbane er stadig på fri fod. Politiet vil i kontakt med navngiven mand.

Det var en mandag morgen som så mange andre før. 27-årige hotelansatte Hourari Benkada bumlede sammen med de mange andre mod Manhattan på undergrundsbanens linje N.

Ved siden af ham sad en cirka 165 centimeter høj og sort mand i en grøn refleksvest med transportselskabets MTA-logo. Manden havde også en sportstaske, fortalte Benkada til CNN.

Den mand er lige nu målet for en omfattende menneskejagt i USA’s største by, New York.

20-årige Fitim Gjeloshi lagde også mærke til manden i refleksvesten. Han lignede en byggearbejder, men noget virkede forkert, sagde han til The New York Times. Han virkede truende, måske på stoffer.

Kort efter toget forlod stationen, tog manden en gasmaske ud af sin taske. Derefter tændte han en røggranat og sagde, ifølge Fitim Gjeloshi, “Ups! Min fejl”.

Det var der, at Fitim Gjeloshi begyndte at løbe.

Projektiler blæste gennem røgen

Ifølge politiet, tændte manden på et tidspunkt endnu en røggranat i den kørende togvogn.

I den anden ende af vognen så Yav Montano røgen rulle imod ham, mens de andre passagerer begyndte at gå i panik.

- Folk begyndte at komme op mod forenden af vognen. En mand brugte alle sine kræfter på at åbne døren. Det lykkedes i sidste ende, men døren på den anden vogn var låst. Der var folk i den anden vogn, der så, hvad der skete. De forsøgte at åbne døren, men de kunne ikke. Vi sad fast, sagde Yav Montano til CNN.

Det var der, at knaldene begyndte. Fra forenden af vognen lød det, ifølge Yav Montano, som fyrværkeri.

Men det var livsfarlige, skarpe skud, der blæste igennem den tætte røg.

Ifølge politiet, var det sandsynligvis 9 millimeter projektiler fra den Glock 17-pistol, de senere skulle finde.

Kunne høre, men ikke se ofrene i den rullende togvogn

- Han sigter på mig først, sagde Fitim Gjeloshi til The New York Times.

- Jeg var heldig, at kuglen gik gennem mine bukser.

Så heldig var Hourari Benkada ikke. Det var ham, der sad ved siden af gerningsmanden, da den første røggranat gik af. Han havde forsøgt at hjælpe en gravid kvinde, som, han frygtede, ville komme til skade i panikken for at nå væk fra røgen.

Han beskriver det til CNN som “den værste smerte i mit liv”, da et projektil gik ind i bagsiden af hans knæ og ud på den anden side. Læger fortalte ham senere, at det havde strejfet hans knæskal.

Røgen i vognen blev hurtigt så tæt, at Hourari Benkada kun kunne høre, men ikke se de andre ofre i vognen. Han oplevede det som om, at skyderiet varede omkring to minutter.

En video viser, hvordan passagerer hostede ned i deres ærmer og kraver, mens vognen stadig kørte. Yav Montanos mundbind var på det tidspunkt helt sort af røg.

Vognen nåede frem til stationen på 36. gade i Brooklyn. Det velkendte “ding” lød, inden røg og passagerer bragede ud af vognen og ud på platformen.

- Hjælp mig!

- Der har været et skyderi, råber en kvinde, ifølge The New York Times, mens hun flygtede ud af N-toget.

Bag hende stavrede en mand ud af vognen.

Elektrikeren José Echevarria var netop ankommet med R-toget og var på vej over i N-toget for at komme på arbejde på det sydlige Manhattan.

Det første, han så, var røgen, men “så hørte jeg skyderiet og så folk skrige og løbe”, sagde den 50-årige elektriker til The New York Times.

Han hev fat i en ung mand, der på spansk råbte “hjælp mig!”. Den unge mand var blevet skudt i knæet og blødte voldsomt ned i sine blå løbesko.

- Han var så bange, sagde 50-årige José Echevarria til The New York Times.

Fandt et sæt bilnøgler

Elektrikeren fik ham hevet ombord på R-toget, der hurtigt forlod stationen. På næste station fik han ham op i en ambulance.

I kaosset på 36. gades station lykkedes det gerningsmanden at slippe uset væk. Ifølge politiet, blev der affyret mindst 33 skud.

Ti blev ramt, men flere kom til skade i panikken og på grund af røgforgiftning. I hvad der minder om et lykketræf, er ingen i skrivende stund endnu meldt dræbt.

Sidst på dagen fortalte politiet på et pressemøde, at de havde fundet en Glock 17-pistol, tre magasiner med ekstra kapacitet, en økse, to ubrugte røgbomber, fyrværkeri og et sæt nøgler fra biludlejningsvirksomheden U-Haul.

Vil tale med Frank James

Den nøgle førte til en tom, hvid varevogn, der var blevet efterladt i Brooklyn omkring otte kilometer fra den station, hvor toget stoppede.

Bilen blev, ifølge politiet, lejet dagen før i Philadelphia af en 62-årige mand ved navn Frank James. Ham vil politiet meget gerne tale med, selvom de ikke kalder ham mistænkt i sagen.

- Vi ved lige nu ikke, om hr. James har nogen forbindelse til undergrundsbanen. Det er stadig under efterforskning, sagde James Essig, der leder efterforskningen, på et pressemøde tirsdag aften.

New York City-politichef Keechant Sewell sagde dog, ifølge CNN, at Frank James er blevet sat i forbindelse med foruroligende opdateringer på sociale medier, hvor borgmester Eric Adams også nævnes. Derfor er sikkerheden omkring borgmesteren blevet hævet.

Der er udlovet en dusør på 50.000 dollars – omkring 340.000 kroner – for oplysninger, der kan føre til anholdelse af gerningsmanden.

Politiet efterforsker på nuværende tidspunkt ikke angrebet som terror, men udelukker intet. Myndighederne har endnu ikke offentliggjort noget motiv for angrebet.