Rusland invaderer Ukraine

Anholdelse er et markant symbol på en plan, der er gået i vasken, siger ekspert

Viktor Medvedtjuk var af mange spået til at overtage præsidentposten fra Zelenskij, hvis russerne lykkedes med at indtage Kyiv.

Billederne af den prorussiske politiker Viktor Medvedtjuk i håndjern vækker minder om tilfangetagelsen af den irakiske diktator Saddam Hussein i 2003.

Det mener orlogskaptajn og militæranalytiker Anders Puck Nielsen, som følger krigens udvikling tæt.

- Han ligner bestemt ikke en mand, der er ovenpå. Ligesom med Saddam Hussein taler det ind i fortællingen om en rotte, der er blevet støvet op fra jorden. Uniformen sender et signal om, at der virkelig er tale om en forræder fra egne rækker, siger analytikeren fra Forsvarsakademiet.

Tirsdag oplyste den ukrainske sikkerhedstjeneste SBU, at 67-årige Viktor Medvedtjuk var anholdt efterfulgt af et billede, der viste den forpjuskede politiker i håndjern og iført en ukrainsk militæruniform.

Udset til at blive præsident i stedet for Zelenskij

Viktor Medvedtjuk flygtede 27. februar fra en husarrest, hvor han var ved at blive efterforsket for anklager om landsforræderi, ifølge det ukrainske medie Kyiv Independent. Det skete, få dage efter at Rusland invaderede Ukraine.

Han har siden 2018 stået i spidsen for det prorussiske parti Oppositionsplatform - For Liv. Dertil er Viktor Medvedtjuk en nær ven af Ruslands præsident, Vladimir Putin. Deres forhold strækker sig mere end 20 år tilbage, og de to har holdt ferier sammen, ifølge Time Magazine.

Den russiske præsident er endda gudfar til Viktor Medvedtjuks datter.

De to deler også synet på vigtigheden af de tætte historiske bånd mellem Ukraine og Rusland – noget, som Vladimir Putin understregede i et essay i juli sidste år.

Det sender et signal om, at russerne og dem, der støttede dem, har tabt

Anders Puck Nielsen, orlogskaptajn og militæranalytiker

Af mange var Viktor Medvedtjuk udset til at blive præsident i Ukraine i stedet for Zelenskij, hvis russerne lykkedes med at indtage Kyiv, fortæller Anders Puck Nielsen.

Nu handler krigen om noget andet

Sådan er det som bekendt ikke gået. Tværtimod har russerne efter et forgæves forsøg på at indtage hovedstaden vendt blikket fra Kyiv og i stedet rettet fokus mod Donbas-regionen i den østlige del af landet.

- Hans tilfangetagelse er et markant symbol på, at planen om et regimeskifte er gået i vasken. Det sender et signal om, at russerne og dem, der støttede dem, har tabt. Ukraine er ved at rydde op og håndhæve loven efter det kaos, som invasionen indledte, siger Anders Puck Nielsen.

Og der er ikke bare tale om ønsketænkning eller spin fra Ukraines side, vurderer militæranalytikeren.

Tidligere på ugen genåbnede EU sin ambassade i Kyiv, og den britiske premierminister, Boris Johnson, og flere andre vestlige politikere har besøgt byen, hvilket alt sammen ses som tegn på en hovedstad, hvor livet går sin gang på trods af den russiske invasion.

Zelenskij foreslår fangeudveksling

Få timer efter at billedet af oppositionspolitikeren blev delt, foreslog Zelenskij i en videotale at lave en fangeudveksling med Medvedtjuk og ukrainske fanger.

- Jeg foreslår Rusland at bytte jeres fyr her for vores drenge og piger, der er i russisk fangenskab, sagde han tirsdag aften, ifølge AFP.

Rusland og Ukraine har tidligere foretaget fangeudvekslinger under krigen. Blandt andre er de ukrainske grænsevagter, der blev verdenskendt for at sige "rend mig i røven" til et russisk krigsskib, blevet udvekslet og hædret i Ukraine.

- Medvedtjuk er en mand, som man vil kunne få mange ukrainske fanger for, lyder vurderingen fra Anders Puck Nielsen.

Hvis en fangeudveksling finder sted, kan Medvedtjuk se frem til at komme til Rusland, hvor han i lighed med Ukraines afsatte ekspræsident Viktor Janukovitj kan leve i eksil, vurderer militæranalytikeren.

Rusland kan stadig få magten

Samtidig understreger Anders Puck Nielsen, at der stadig er hårde kampe og en kæmpe humanitær udfordring foran os.

Og det kan stadig ende med, at Rusland får magt over en stor del af Ukraines territorium.

- Den oprindelige russiske idé om et regimeskifte i Ukraine og en marionetregering kommer ikke til at ske. Nu handler krigen om noget andet. Tilfangetagelsen af Viktor Medvedtjuk kommer ikke til at betyde noget for krigen i Donbas-regionen, hvor kampene foregår lige nu, siger Anders Puck Nielsen.