Rusland invaderer Ukraine

Ukrainere anklager soldater for voldtægter: - Jeg troede, det var ude med mig

Ifølge politiet i Kyiv satte russiske soldater ild til en families hus og skød hunden. Forinden havde de dræbt manden og voldtaget kvinden.

Nye anklager om voldtægter og drab på civile fortsætter med at komme frem fra de ukrainske byer, der indtil for nylig var under russisk kontrol.

I en landsby omkring 70 kilometer vest for Kyiv har BBC mødt en 50-årig kvinde, som siger, at hun blev voldtaget af en russisk soldat.

Kvinden, der er anonymiseret af hensyn til hendes sikkerhed, fortæller, at hun var hjemme med sin mand 7. marts, da en udenlandsk soldat trængte ind og tvang hende med sig til et nærliggende hus.

Soldaten, der af kvinden beskrives som en tynd tjetjener, truede kvinden på livet, inden han voldtog hende, fortæller hun.

- Mens han voldtog mig, kom fire andre soldater ind. Jeg troede, det var ude med mig. Men de førte ham væk, og jeg så ham aldrig igen, siger hun.

Bagefter tog hun hjem og fandt sin mand såret af skud. De kunne ikke tage på hospitalet på grund af krigen, og manden døde to dage senere. Med hjælp fra sine naboer begravede hun sin mand i haven.

De russiske soldater, der reddede hende, blev i hendes hus i nogle dage. De truede hende med deres våben og stjal hendes mands ejendele, fortæller hun.

Hun siger også, at de var fulde og høje på stoffer.

- De fleste af dem er mordere, voldtægtsforbrydere og plyndrere. Kun nogle få er ok, siger hun.

Sager efterforskes

Længere nede ad gaden siger naboerne, at en anden kvinde blev voldtaget af den samme soldat, som anklages for at have voldtaget den 50-årige kvinde.

Kvinden i 40'erne blev ifølge naboerne slæbt ud af sit hjem og til et forladt hus, hvor hun blev voldtaget og dræbt.

BBC har været inde på værelset og fundet blodpletter på madrassen og sengetøjet. På et spejl har nogen med læbestift skrevet: ”Tortureret af ukendte, begravet af russiske soldater".

En nabo ved navn Oksana fortæller, at russiske soldater fandt kvindens lig og begravede hende i haven.

- De fortalte mig, at hun var blevet voldtaget, at hendes hals enten var skåret over eller dolket, og at hun forblødte, siger Oksana.

Politiet har nu gravet liget op for at efterforske sagen, skriver BBC.

Satte ild til hus og skød hund

I en anden landsby 50 kilometer vest fra Kyiv efterforsker politiet en sag, hvor en gruppe russiske soldater overfaldt en lille familie i deres hjem 9. marts.

Soldaterne skød først manden i haven. Derefter voldtog de kvinden igen og igen over flere dage og truede med at dræbe hendes lille dreng, hvis hun gjorde modstand, fortæller Andrij Njebytov, der er politichef i Kyiv-regionen, til BBC.

Da soldaterne til sidst rejste, satte de ifølge politiet ild til huset og skød familiens hund. Mor og søn undslap og meldte sagen til politiet.

Politiet i hovedstadsregionen har siden krigens start registreret flere end 3000 anmeldte forbrydelser begået af russisk militær. Cirka halvdelen handler om overtrædelser af krigens love. Det skriver indenrigsministeriet tirsdag aften på Facebook.

Ifølge Andrij Njebytov har politiet identificeret og undersøgt flere end 720 dræbte civile, og flere end 200 er meldt savnet.

Rusland har hidtil afvist beskyldninger om krigsforbrydelser og drab på civile som pure opspind.

Beskyldninger som ovenstående går dog igen i flere byer, der har været under russisk kontrol.

Ifølge en rapport fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch kan den dokumentere flere tilfælde, hvor russiske soldater har forbrudt sig mod krigens love. Det gælder blandt andet voldtægter, vold og vilkårlige henrettelser.

Rusland har nu lukket organisationens kontor efter 30 års tilstedeværelse i landet.

Kræver mulige forbrydelser undersøgt

Ukraines ombudsmand for menneskerettigheder, Ljudmyla Denisova, har også flere gange rejst anklager om voldtægter begået af russiske soldater.

Blandt andet er en 14-årig pige blevet gruppevoldtaget og en 11-årig dreng voldtaget foran sin mor, der var bundet til en stol, har hun hævdet.

Til BBC siger hun, at omkring 25 kvinder mellem 14 og 24 år blev systematisk voldtaget i en kælder under et hus i Butja, mens byen var besat af russiske styrker. Ni af dem blev gjort gravide, hævder hun.

Hun siger, at Ukraine vil forlange et særlig FN-tribunal til at retsforfølge den russiske præsident, Vladimir Putin, personligt for beskyldninger om krigsforbrydelser.

Også USA’s præsident, Joe Biden, har krævet Vladimir Putin undersøgt for krigsforbrydelser. Det skete, efter at russiske styrker havde forladt Butja med lig i gaderne og en massegrav ved en kirke.

Da billederne fra Butja kom frem, rystede de den vestlige verden, og ifølge Human Rights Watchs administrerende direktør viste de "tydeligvis krigsforbrydelser".

Det er dog ikke kun russiske soldater, der anklages for krigsforbrydelser. En frivillig dansk soldat i Ukraine har tidligere sagt til TV 2, at han kender til ukrainske soldater, der har slået tilfangetagne russere ihjel.