Rusland invaderer Ukraine

USA frygter øget brutalitet med ny russisk general i spidsen

Rusland har udnævnt Alexander Dvornikov som ny øverstkommanderende for krigen. Han kommer med en brutal historie fra Syrien, lyder det fra USA.

Alexander Dvornikov er navnet på den nyudnævnte øverstkommanderende for Ruslands invasion af Ukraine, der for nylig rettede sit fokus mod Donbas-regionen i den østlige del af landet.

I USA ser den nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, udnævnelsen af Dvornikov som et varsel om, at der kan være en brutal krigsførelse på vej med Dvornikov i spidsen.

- Denne bestemte general har et cv, der inkluderer brutalitet mod civile i andre krigsområder – i Syrien – og vi kan forvente mere af det samme i Ukraine, siger han ifølge CNN.

Denne general er en krigsforbryder

Fares al-Bayoush, syrisk løjtnant udtrådt af hæren, til AP

Ledte russiske styrker i Syrien

Ifølge nyhedsbureauet AP er 60-årige Alexander Dvornikov en af Ruslands mest erfarne generaler og blev hevet frem som leder af de russiske styrker i Syrien i 2015-16, hvor de støttede den siddende præsident, Bashar al-Assad.

I den periode var der særligt brutale bombardementer af oprørskontrollerede områder i Aleppo, deriblandt mod civilbefolkningen.

I 2016 tildelte den russiske præsident, Vladimir Putin, en af landet højeste hæderspriser til Dvornikov.

Syrisk løjtnant: Han er en krigsforbryder

Til AP forklarer Fares al-Bayoush, en syrisk løjtnant udtrådt af hæren, at den russiske strategi i Syrien var at belejre byer og udsætte dem for intense bombardementer med mange døde og stor ødelæggelse af infrastruktur og boligområder til følge.

- Han har rigtig god erfaring med den her fremgangsmåde. Denne general er en krigsforbryder, siger Fares al-Bayoush til AP.

I lidt over en uge har der været særligt fokus på brutaliteten i krigen i Ukraine, efter at billeder fra byen Butja viste civile lig i gaderne og tegn på henrettelser. Ifølge Ukraines topledelse ser brutaliteten ikke ud til at stilne af – tværtimod. De advarer om, at den kun vil tage til under kampene i østen.

USA fortsætter støtte til Ukraine

Søndag understregede den amerikanske sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, at USA agter at fortsætte støtten til Ukraine i form af våben, der kan styrke deres position på slagmarken, samt strenge sanktioner mod Rusland.

Det skal i det lange løb polstre Ukraine til eventuelle fredsforhandlinger med Rusland.

Sullivan tilføjede, at udnævnelsen af Dvornikov ikke ”kan slette det faktum, at Rusland allerede har lavet en strategisk fejltagelse i Ukraine”.

- Denne general bliver bare endnu en bagmand for forbrydelse og brutalitet mod ukrainske civile. Og USA er fast indstillet på at gøre alt, vi kan, for at støtte ukrainere, mens de står imod ham og de styrker, han befaler, sagde Jake Sullivan.