Krigen i Ukraine

Særligt ét mål for kilometerlang russisk militærkonvoj er sandsynligt, vurderer forsvarsanalytiker

Zelenskij advarer om, at Rusland i den kommende uge vil indlede endnu større operationer i øst, hvor en kilometerlang russisk konvoj bevæger sig.

En 13 kilometer lang militærkonvoj med yderligere russiske forstærkninger bevæger sig lige nu gennem det østlige Ukraine og er et vidnesbyrd om, at kampene i området intensiveres dag for dag.

Målet for konvojen er enten et større angreb på millionbyen Kharkiv eller et forsøg på en endelig erobring af den omstridte Donbas-region i Østukraine, vurderer forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen.

Men det mest sandsynlige udfald er, at Ukraine kan forvente tiltagende russiske angreb i sidstnævnte, hvor Rusland inden for den næste periode ”lægger al pres på” for at tilkæmpe sig en sejr og en afgørelse om Donbas.

Angrebsmulighederne er mange, men én strategi kunne være at omringe de ukrainske styrker i regionen – og det kan være helt afgørende i en fredsforhandling med Ukraine, fortæller Hans Peter Michaelsen:

- Det vil skabe en situation, hvor russerne ved forhandlingsbordet kan bruge det mod Ukraine ved at sige, at de bliver nødt til at afgive regionen: ”Ellers massakrerer vi jeres styrker”, siger han.

Kampen om Donbas går mange år tilbage, hvor ukrainske styrker og russiskstøttede separatister siden 2014 har været i væbnet konflikt i regionen, der er udgjort af Luhansk og Donetsk.

Skal undvige ukrainske bagholdsangreb

Ifølge nye satellitbilleder samlet og analyseret af teknologivirksomheden Maxar Technologies bevægede konvojen sig 8. april i sydlig retning på asfaltveje gennem den østukrainske by Velykyi Burluk nær grænsen til Rusland.

Byen ligger under 100 kilometer fra Ukraines næststørste by, Kharkiv, og en smule længere væk fra byen Izyum, som Rusland ifølge BBC har kontrol over.

Konvojen består af en blanding af pansrede køretøjer, artillerisystemer og en række lastbiler, som skal medbringe forsyninger, fortæller Hans Peter Michaelsen.

Så længe konvojen bevæger sig i russiskkontrollerede områder, kan de russiske styrker fortsætte i samlet flok på asfaltvejene, men det varer ikke længe, før de bliver nødsaget til at sprede sig, vurderer Hans Peter Michaelsen:

- Ret snart vil de formodentligt skulle udfolde kampkraften. Det vil sige, at de skal sprede sig ud i terrænet og sørge for, at de ikke er ofre for ukrainske styrker, der enten ligger i baghold med panserværnsmissiler eller ukrainsk artilleri i nærheden.

Det ville dog ikke være første gang, at de russiske styrker er faldet i baghold. I en tidligere fase af den russiske invasion er det flere gange lykkedes ukrainske styrker at gennemføre effektive bagholdsangreb, hvor det russiske militær har lidt betydelige tab.

Ukraine klar til modsvar

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, advarer i en tale natten til mandag om den kommende uge, som ifølge ham kan blive voldsom:

- Russiske tropper vil rykke til endnu større operationer i Østukraine. De kan øge missilangrebene og luftbombardementerne endnu mere, men vi forbereder os på alle deres handlinger. Vi vil reagere, siger han.

Ifølge den seneste rapport fra den ukrainske generalstab har russerne delvist omringet Kharkiv og udfører bombardementer fra udkanten af byen.

Samtidig melder generalstaben om kampe i begge de omstridte østlige provinser Donetsk og Luhansk i Donbas-regionen. Og fra både byer i den sydlige og østlige del af landet har der i nattens løb været meldinger om høje eksplosioner, mens lyden af sirener, der advarer om luftangreb, har kunnet høres på tværs af landet, skriver avisen Kyiv Independent i et tweet.

Bliver Kyiv et mål igen?

Den seneste melding fra Rusland var sidst i marts, at man fremover ville fokusere på "at befri" den østlige Donbas-region.

Samtidig meddelte den russiske viceforsvarsminister, at Rusland ville skære drastisk ned på deres militære aktiviteter ved hovedstaden, Kyiv.

Og ifølge Hans Peter Michaelsen ser det ikke ud til, at området i det nordlige Ukraine foreløbigt bliver offer for det russiske sigtekorn igen, efter at det i første del af invasionen blev tydeligt, at Rusland havde taget munden for fuld og undervurderet den ukrainske modstand.

- Jeg tror, at man koncentrerer styrkerne østpå og måske lidt sydpå for nu. Og så vil tiden vise, om Kyiv bliver truet igen. Men det, vurderer jeg, ikke er sandsynligt foreløbigt, siger forsvarsanalytikeren.

Mandag mødes Østrigs kansler, Karl Nehammer, med den russiske præsident, Vladimir Putin, i Moskva, hvor han vil forsøge at opfordre til dialog mellem Rusland og Ukraine.