Russisk offensiv i Donbas er begyndt, siger rådgiver

Rådgiveren for Ukraines indenrigsminister siger, at man ikke venter på, at slaget om Donbas-regionen begynder. Det er allerede i gang.

Ruslands offensiv i den østlige region Donbas er begyndt, siger Vadym Denysenko, der er rådgiver for Ukraines indenrigsminister, ifølge CNN.

- Vi er nødt til at forstå, at det ikke bliver gentagelsen af 24. februar, hvor de første luftangreb og eksplosioner startede, og vi sagde, "krigen er begyndt". Den store offensiv de facto er allerede begyndt, siger han.

Russerne har trukket en del tropper væk fra hovedstaden, Kyiv, efter mislykkede forsøg på at omringe og belejre millionbyen. Og ifølge Denysenko er en del af dem rykket østpå.

- Russerne omrokerer sine tropper. Og de fortsætter med at samle ammunition og soldater i Donetsk- og Luhansk-regionen, lyder det.

Lederen af den selvudnævnte Donetsk Republik, der er en del af Donbas, siger dertil, at aktioner for at "befri republikken" vil blive intensiveret, skriver Reuters og henviser til det russiske nyhedsbureau Ria.

Lang militærkonvoj i Østukraine

Det russiske fokus østpå bliver bakket op af satellitbilleder af en 13 kilometer lang russisk militærkonvoj, der bevæger sig sydpå gennem det østlige Ukraine.

Satellitbillederne er samlet og analyseret af teknologivirksomheden Maxar Technologies og blev taget fredag 8. april og frigivet søndag.

Dertil var fredagens angreb mod en togstation i byen Kramatorsk, hvor 57 personer meldes dræbt, et varsel om, at kampene vil blive koncentreret omkring Donbas, sagde militæranalytiker til TV 2.

Mandag melder Ukraines statslige jernbaneselskab ifølge CNN, at endnu en banegård i øst blev ramt af russiske bomber, denne gang uden nogle omkomne, men med skader på infrastrukturen.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, sagde mandag i en tale til det sydkoreanske parlament, at Rusland samler tropper "i titusindvis" til den næste offensiv, skriver Reuters.

- Offensiven er allerede i gang

I den seneste rapport fra den ukrainske generalstab melder man om, at kampene er koncentreret omkring Donbas, hvor dele af Ukraines næststørste by, Kharkiv, har været under bombeangreb.

Vadym Denysenko tilføjer, at der ikke har været "store kampe" i områderne.

- Men generelt må vi sige, at offensiven allerede er i gang.

Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste, skriver i en analyse for TV 2, at terrænet i Østukraine favoriserer de tunge russiske våben, men at ukrainske styrker sandsynligvis kan veje op for det med blandt andet bedre forsyningskæder.

For ham taler meget for, at det bliver endnu en udmattelseskrig, der tidligere udspillede sig omkring Kyiv, som nu vil gentage sig i øst og syd.