Derfor kan Rusland også få svært ved at opnå sit mål i det østlige Ukraine

To militæreksperter giver deres bud på, hvorfor russerne har skiftet militært mål til Donbas – og hvorfor det kan blive en "udmattelseskrig".

De russiske styrker har de seneste uger flyttet militært fokus fra den ukrainske hovedstad, Kyiv, og intensiverer nu angrebene i Ukraines østlige Donbas-region.

Den russiske forklaring er, at man ønsker "at befri" Donbas-regionens overvejende russisktalende befolkning fra "farlige ukrainske nationalister".

Det nye militære fokus er et russisk forsøg på at få lidt medvind i krigen

Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet

Men ifølge to militæreksperter kan Rusland få store problemer med at indtage Donbas, hvor Ukraine siden 2014 har kæmpet mod prorussiske separatister. Det vurderer to militæreksperter over for TV 2.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at krigen ikke er gået, som russerne havde forventet. Præsident Putin har fra starten brugt Donetsk og Luhansk som undskyldning for at invadere Ukraine, og nu vil russerne forsøge at indtage Donbas og erklære sejr her. Det er mindstemålet for at kunne erklære sejr i Ukraine, siger Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Den ukrainske kampånd

Han mener, at Rusland har været tvunget til at samle kræfterne i Donbas, fordi den ukrainske kampånd på slagmarken er kommet bag på de russiske styrker.

- Krigen har nu stået på i seks uger, og russerne har haft begrænset succes med at opnå deres militære mål. De har stået spredt med nogle styrker ved Kyiv og i det østlige og sydlige Ukraine, men har ikke opnået det store. Så det nye militære fokus er et russisk forsøg på at få lidt medvind i krigen, vurderer Anders Puck Nielsen.

Militæranalytikeren tør ikke spå om, hvorvidt de russiske styrker får så meget tiltrængt medvind i Donbas-regionen, at de rent faktisk lykkes med at nedkæmpe den ukrainske modstand.

- Den er svær. Det er ikke urealistisk, at Rusland får skubbet Ukraine ud af Donbas. Omvendt er der også masser af scenarier, hvor det lykkes ukrainerne at slå russerne tilbage. Ukraine har kæmpet mod de prorussiske separatister i Donbas siden 2014, og soldaterne i området er nogle af landets absolut bedste, fortæller Anders Puck Nielsen.

Fakta om Donbas

Den omstridte Donbas-region ligger i det østlige Ukraine langs grænsen til Rusland.

Området er traditionelt hjertet af Ukraines mineindustri og tæt knyttet til Rusland.

93 procent af Luhansk-regionen kontrolleres, ifølge det russiske forsvarsministerium, nu af russiskstøttede separatister.

Det samme gælder, ifølge ministeriet, for 54 procent af Donetsk-regionen.

Tilsammen udgør de to regioner Donbas-regionen, hvor der siden 2014 har været kampe mellem ukrainske styrker og de prorussiske separatister.

Regionen har omkring 4,1 million indbyggere. Heraf er de fleste russisktalende.

Det store slag er udeblevet

Der er nu gået to uger, siden russerne overraskende meddelte, at man ville skifte militært mål og fokusere på Donbas. Men trods russiske troppebevægelser fra vest mod øst og spredte angreb i det østlige og sydlige Ukraine, så lader den storstilede offensiv vente på sig.

- Vi går og venter på det store slag i øst, men der sker ikke rigtig noget. Det minder om det, vi har set tidligere i krigen – for eksempel omkring hovedstaden Kyiv, hvor vi måtte erkende, at russerne ikke var i stand til at mobilisere en effektiv angrebsstyrke, siger Anders Puck Nielsen til TV 2.

Søndag dukkede der nye satellitbilleder op af en 13 kilometer lang russisk militærkonvoj, der bevæger sig i sydlig retning gennem det østlige Ukraine.

Satellitbillederne viser ifølge Maxar Technologies pansrede køretøjer, lastbiler med artilleri og støtteudstyr. Det skriver CNN.

Vil omringe ukrainske styrker

En militæranalytiker fra amerikanske Institute for the Study of War peger på, at Izyum er en meget sandsynlig destination for konvojen.

Og netop Izyum er en strategisk vigtig by for russerne, mener Anders Puck Nielsen.

- Min vurdering er, at russerne vil prøve at presse ned sydpå mod Kramatorsk for at omringe de ukrainske styrker ved fronten i Donbas. På den måde kan russerne afskære den ukrainske hærs forsyningslinjer. Samtidig vil ukrainerne være tvunget til også at skulle kæmpe baglæns, hvilket naturligvis svækker dem.

Jacob Kaarsbo, senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste, kalder Ruslands erobring af netop Izyum for russernes eneste succes i hele Donbas-området:

- Mariupol er blevet sønderbombet og har været belejret i en måned. Alligevel holder de ukrainske styrker stand mod alle odds. Slaget om Mariupol koster Rusland store tab og udmatning af styrker. Helt mod vest ved Kherson bliver de russiske styrker trukket tilbage. Styrken ved den sydvestlige front er nede på 5000-6000 soldater.

Vestlige våben bliver afgørende

Kaarsbo mener, at den vestlige våbenstøtte til Ukraine bliver helt afgørende i slaget om Donbas.

Efter et NATO-møde torsdag udtalte generalsekretær Jens Stoltenberg, at alliancen ikke længere vil sondre mellem offensive og defensive våben.

Derudover slog USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, fast, at Ukraine vil få, hvad landet har brug for i sin kamp mod russerne. Det er et politisk skifte i forhold til USA’s hidtidige linje.

- Derfor vil de ukrainske soldater blive styrket væsentligt med både tungere og mere avancerede våben. Det gælder også kampvogne og muligvis de meget omtalte MIG-jagerfly. Mit bud er, at vi fremover vil få færre detaljer, om hvilke våbentyper ukrainerne modtager fra Vesten, vurderer Jacob Kaarsbo.

Forventer udmattelseskrig

Han forventer en langtrukken og hård ”udmattelseskrig” om det østlige og sydlige Ukraine, og ligesom Anders Puck Nielsen tror Jacob Kaarsbo, at russerne får svært ved at indtage Donbas-regionen.

- Udmattelsen vil i højere grad ramme de russiske styrker end de ukrainske, og det er muligt, at vi vil se delvise sammenbrud af russiske enheder, vurderer Kaarsbo.

Hvis Rusland skal undgå et nederlag i de kommende måneder, har de brug for at blive kraftigt forstærket af velforberedte, velforsynede og veludrustede tropper, men indtil videre er der ingen tegn på, at det bliver tilfældet, mener militæranalytikeren:

- Ukraine vejrer morgenluft og ser kun sejr på slagmarken som vej til holdbar fred. Det virker naturstridigt at skulle sige det, men nu gør jeg det alligevel: Sejr til Ukraine er nu en reel mulighed, lyder det fra Jacob Kaarsbo.