Krigen i Ukraine

Ukraine varsler hårde kampe de kommende dage: - Der er ingen vej tilbage

Borgere i det østlige ukraine er blevet opfordret til at flygte, mens russiske styrker bevæger sig mod øst.

I de kommende dage forventes et større slag i den østliggende Donbas-region.

Og udkommet af de kampe er afgørende for de fremtidige forhandlinger mellem Ukraine og Rusland. Kun hvis Ukraine kan holde russerne stangen, er Zelenskij indstillet på at mødes ansigt til ansigt med Putin.

Det fortæller hans præsidentrådgiver, Mykhailo Podolyak, ifølge ukrainske Interfax.

- Ukraine er klar til store kampe. Ukraine skal vinde dem – også i Donbas. Og når det sker, vil Ukraine have en mere magtfuld forhandlingsposition, lød det fra rådgiveren på nationalt tv lørdag.

De (russiske styrker, red.) samler kræfter til en offensiv

Serhij Gaidai, guvernør i Luhansk

- Der er ingen vej tilbage

Samtidig forsikrede han det ukrainske folk om, at ødelæggelser og tab af menneskeliv ikke har været forgæves.

For Ukraine er nødt til at betale "en meget høj pris" for at modtage stærke sikkerhedsgarantier i fremtiden, siger han.

- Rusland skal stoppe den imperialistiske tankegang. Ukraine er den eneste stat, som kan få det til at ske. Og hvor meget tid det tager, betyder ikke noget, lød det fra Podolyak.

Han tilføjede, at Ukraine ikke har intentioner om at trække sig tilbage – heller ikke efter de store civile dødstal i byerne Irpin og Butja. For "der er ingen vej tilbage".

- Ukraine har allerede bevist, at der i dag findes én stat, som er klar til at betale enhver pris for, at verden vender tilbage til frihedsidealerne. Det er Ukraine, sagde han.

Opfordrer borgere til at flygte

Samme dag, som Podolyak varslede afgørende kampe i Donbas, blev borgere i Luhansk-provinsen af regionens guvernør, Serhij Gaidai, opfordret til at flygte.

- De (russiske styrker, red.) samler kræfter til en offensiv, og vi ser, at antallet af bombardementer er steget, sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I den nordlige del af landet ved hovedstaden Kyiv har russiske tropper trukket sig tilbage, men ifølge guvernøren er flere af dem de seneste dage ankommet til det østlige Ukraine.

Desuden estimerer guvernøren, at omtrent hver tredje borger fortsat befinder i Luhansk – også selvom myndighederne i provinsen allerede onsdag opfordrede borgere til at flygte til mindre udsatte områder.

Kan ikke standse alle angreb trods modstand

Ifølge britiske efterretninger kan ukrainerne i de sydlige og østlige egne forvente flere russiske fly i luften over deres byer de kommende dage. For Donbas-regionen og havnebyerne Mariupol og Mykolaiv er lige nu helt centrale for russerne.

Selvom de ukrainske styrker gør modstand og fortsat bevarer kontrollen i centrale områder, er de ikke i stand til at bremse alle angreb.

Denne uge blev det eksemplificeret på blodig vis, da to russiske missiler slog ned i en befærdet togstation i byen Kramatorsk i Donbas-regionen og dræbte mindst 50 civile.