Paven opfordrer til våbenhvile foran titusinder

Den 85-årige pave sendte en bredside mod Putin. Men heller ikke de italienske politikere gik fri.

Peterspladsen i Rom var søndag formiddag fyldt med titusinder af fremmødte, da den 85-årige Pave Frans holdt messe i anledning af palmesøndag.

Og den katolske leder havde særligt et budskab med til de mange fremmødte:

Lad påsken være anledning til at lægge våbnene i Ukraine.

TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, fortæller, at paven var meget alvorlig og spurgte, hvad tilfredsstillelsen er ved at plante et flag på en bunke af murbrokker.

- Han talte om, at påsken kan være et godt tidspunkt at lave en våbenhvile. Og ikke en våbenhvile, hvor man genoptager våbnene og kampene efter påske. En våbenhvile, der skal føre til nogle seriøse fredsforhandlinger, siger Eva Ravnbøl.

Paven Palmesøndag Video: TV 2 Danmark

Skældud til de italienske politikere

Korrespondenten oplyser, at mange af tilhørerne til messen bad og lyttede med knugede ansigter, og hun minder om, at paven ikke er hr. hvem-som-helst.

- Han er leder af 1,3 milliarder katolikker i hele verden, og mange hører på hans ord, siger hun.

Ifølge Eva Ravnbøl sendte paven en bredside afsted mod Putin ved at sige, at den fornemste opgave som leder for et land er, at ens folk lever i fred. Og så fik politikerne i hans eget land også en opsang.

Årsagen er, at de ligesom den danske regering har vedtaget, at landet skal op på 2 procent af BNP i forsvarsudgiver.

- Han spurgte, om de var blevet vanvittige. ”Vi skal ikke opruste, vi skal have fred i verden”, sagde han, lyder det fra Ravnbøl.

Kyssede det ukrainske flag

Onsdag viste paven også sin sympati med det angrebne ukrainske folk. Her kyssede han et ukrainsk flag fra byen Butja, hvorfra grufulde billeder af dræbte civile har gået verden rundt.

Kysset fandt sted i Paul VI Audience Hall i Rom, hvor han havde selskab af ukrainske flygtningebørn.

- Det kommer fra krigen, helt præcis fra martyrbyen Butja, sagde han, mens han holdt det snavsede og blå-gule flag frem foran flere tusinde fremmødte mennesker.

Om de flygtede børn sagde han, at vi ikke må glemme dem.

- Og lad os ikke glemme det ukrainske folk, sagde han, inden han gav hvert barn et chokoladepåskeæg.