Krigen i Ukraine

Østrigs kansler skal mødes med Putin i Rusland

Karl Nehammer, der er kansler i Østrig, tager til Rusland for at opfordre til dialog og det betegnes som "uacceptabelt" fra ukrainsk hold.

Østrigs kansler, Karl Nehammer, skal mandag mødes med den russiske præsident, Vladimir Putin, i Moskva.

Det oplyser en talsperson for kansleren.

Karl Nehammer tager til Rusland for at opfordre til dialog. Det har han informeret både den tyske regering, EU og den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, om ifølge talspersonen.

I den belejrede ukrainske by Mariupol er der ikke opbakning til Nehammers møde med Putin-

- Et sådan besøg er uacceptabelt under den nuværende situation, siger byens viceborgmester, Sergej Orlov, til tyske Bild ifølge nyhedsbureauet Reuters.

– De krigsforbrydelser, som Rusland udfører lige nu på ukrainsk jord, er stadig i gang. Jeg forstår ikke, hvordan en samtale med Putin kan blive afholdt på dette tidspunkt. Hvordan forretninger kan gøres med ham, siger Orlov ifølge Reuters.

Besøget kommer, efter at Nehammer lørdag besøgte den ukrainske præsident i Kyiv.

Ifølge talspersonen er den østrigske kansler den første europæiske leder, der mødes med Putin, siden Rusland invaderede Ukraine 24. februar, og krigen begyndte.

På det sociale medie Twitter skriver Karl Nehammer selv om besøget.

- Vi er militært neutrale, men vi har en klar holdning til den russiske angrebskrig mod Ukraine. Han er nødt til at stoppe, skriver han blandt andet.

Vil have våbenhvile

Kansleren opfordrer til våbenhvile og en undersøgelse af mulige krigsforbrydelser i Ukraine.

Ifølge talspersonen tog Karl Nehammer selv initiativ til besøget i Rusland, imens han var i Ukraine.

Kansleren vil gerne gøre alt, hvad han kan, for at sikre fred, også selv om chancerne kan være minimale ifølge talspersonen.

Han vil også tale med den russiske præsident om hændelserne i den ukrainske by Butja, som Karl Nehammer besøgte under sit besøg i Ukraine.

Østrig er medlem af EU men ikke af forsvarsalliancen Nato. Landet har fordømt krigen i Ukraine og har udvist fire russiske diplomater fra landet.

Dmitrij Peskov, der er talsmand for Kreml i Rusland, bekræfter, at besøget finder sted. Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass.