Ny kilometerlang russisk militærkonvoj spottet i Ukraine

Billederne af den kilometerlange konvoj vækker mindelser om en tidligere russisk fiasko.

En 13 kilometer lang russisk militærkonvoj bevæger sig i disse dage i sydlig retning gennem det østlige Ukraine.

Det viser satellitbilleder samlet og analyseret af teknologivirksomheden Maxar Technologies.

Billederne er taget fredag 8. april og frigivet søndag.

Satellitbillederne viser ifølge Maxar Technologies pansrede køretøjer, lastbiler med artilleri og støtteudstyr. Det skriver CNN.

Billederne blev taget, mens konvojen bevægede sig på asfaltveje gennem den østukrainske by Velykyi Burluk nær grænsen til Rusland.

Byen ligger under 100 kilometer fra Ukraines næststørste by, Kharkiv, og en smule længere væk fra byen Izyum, som Rusland ifølge BBC har kontrol over.

Vender sig mod øst

Billederne af den kilometerlange konvoj er endnu et vidnesbyrd om, at krigens gang nu er intensiveret i Ukraines østlige egne.

Hvor de russiske forstærkninger har sat retning mod, er ikke til at sige med sikkerhed.

En militæranalytiker fra amerikanske Institute for the Study of War peger dog på, at Izyum er en meget sandsynlig destination.

Herfra kan russernes næste mål være et fremstød mod byen Slavjansk, som er central, hvis Rusland ønsker at tage kontrol med det østlige Ukraine.

Ifølge den ukrainske generalmajor og efterretningschef Kyrylo Budanov er russiske sigtekorn også indstillet på millionbyen Kharkiv.

- De bevæger sig ind i Ukraine gennem Belgorod (russisk by, red.). Her får de tilføjet yderligere styrker for at kompensere deres hidtidige tab, sagde Budanov til CNN fredag.

Samtidig fremsagde han endnu et ukrainsk råb om våbenhjælp. Især tungt artilleri, antiluft missiler og kampfly efterspørger han i kampen mod de russiske invasionsstyrker.

Ifølge den seneste rapport fra den ukrainske generalstab har russerne delvist omringet Kharkiv og udfører bombardementer fra udkanten af byen.

Samtidig melder generalstaben om kampe i begge de omstridte østlige provinser Donetsk og Luhansk.

Mens det ukrainske militær kæmper i den sydlige og østlige del af landet, har guvernøren i den østlige provins Luhansk lørdag bedt de tilbageværende civile borgere om at flygte fra deres hjem.

En logistisk fiasko

Det er ikke første gang, at satellitbilleder af en russisk militærkonvoj har set dagens lys.

I den tidligere fase af den russiske invasion jog en 60 kilometer lang konvoj en skræk i livet på mange ukrainere, da den blev spottet nord for Kyiv.

Konvojen, der havde kurs mod den ukrainske hovedstad, udviklede sig dog til en russisk ydmygelse, da den i flere dage stod stille og aldrig lykkedes at nĂĄ frem og omringe Kyiv.

Siden hen har Rusland helt droppet kampen om den ukrainske hovedstad, og målet er nu ifølge amerikanske efterretninger at overmande og omringe ukrainske tropper i det østlige Ukraine.

- Derefter kan Rusland så bruge enhver taktisk succes til at udbrede en fortælling om fremskridt og forsøge at skjule tidligere militære fiaskoer, lød analysen fra præsident Bidens nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, mandag.

For at opnå dette mål har Rusland planer om at indsætte titusindvis af ekstra tropper, mener amerikanerne at vide.

Hvornår krigen slutter, er i sagens natur ikke til at vide, men to Rusland-eksperter siger søndag til TV 2, at en afslutning 9. maj ikke er et usandsynligt udfald.

Dagen, der markerer russernes sejr over Nazi-Tyskland under Anden Verdenskrig i 1945, har nemlig enorm symbolsk betydning i Rusland. Og det er højst sandsynligt en dag, hvor det er vigtigt for Putin at kunne fejre en sejr i Ukraine.

- Jeg er ret overbevist om, at Putin vil forsøge at få en afgørelse inden 9. maj, siger forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen til TV 2.

- Jeg er ret overbevist om, at Putin vil forsøge at få en afgørelse inden 9. maj. Det er jo årsdagen for Store Fædrelandskrig, som Anden Verdenskrig hed i Rusland, siger Hans Peter Michaelsen.