Flere end 1200 fundet dræbt i Kyiv-regionen

Tallet er opgjort, efter at russerne har skiftet militært fokus i Ukraine og har trukket sig tilbage fra hovedstaden.

Indtil videre er der fundet 1222 døde personer i og omkring Ukraines hovedstad Kyiv. Det siger statsanklager Iryna Venediktova til France 24.

Statsanklageren præciserer ikke, om der udelukkende er tale om civile, eller om dødstallet også inkluderer ukrainske soldater.

Tallet er opgjort søndag morgen og kommer efter, at russerne har skiftet militært fokus i Ukraine og har trukket sig tilbage fra hovedstaden.

TV 2s journalist i Kyiv, Anders Lomholt, fortæller, at livet så småt er begyndt at vende tilbage i hovedstaden:

- Enkelte butikker er åbne, men der er mange soldater i gaderne.

Men truslen lurer konstant i baghovedet på hovedstadens indbyggere, som holder øje med, hvad der sker i øst, hvor kampene er taget til, lyder det fra Anders Lomholt:

- Der er meget opmærksomhed omkring fronten mod øst. Alle ukrainere er spændte på, om det også denne gang lykkes Ukraine med militær støtte fra Vesten at slå russerne tilbage.

Anklager om krigsforbrydeler

Sidst i marts meddelte Ruslands viceforsvarsminister, Aleksandr Fomin, at man fremover vil fokusere på "at befrie" den østlige Donbas-region.

Samtidig forlød det, at Rusland ville skære drastisk ned på deres militære aktiviteter ved hovedstaden Kyiv.

I takt med at russerne har trukket sig tilbage fra Kyiv-regionen, er der dukket grusomme billeder op fra flere af de byer, som ukrainske styrker har generobret.

Særligt byen Butja har vakt international opmærksomhed, fordi man her har fundet adskillige lig i gaderne.

Tirsdag talte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, til FN's Sikkerhedsråd, hvor han beskrev de voldsomme scener i Butja som "krigsforbrydelser udført af russerne".

Missilangreb på togstation

Samtidig kom der i starten af ugen lokale forlydender om mange flere ofre i andre områder omkring Kyiv.

I byen Motyzjyn fandt ukrainske soldater ifølge landets myndigheder ligene af flere dræbte civile. Blandt ofrene var landsbyens borgmester og hendes familie.

I takt med at russerne er trukket mod øst, er kampene intensiveret i og omkring Donbas-regionen. Fredag slog to russiske missiler ned i en befærdet togstation i byen Kramatorsk og dræbte mindst 52 civile.

Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, siger i et interview med amerikanske NBC, at det er "ekstremt svært" at tænke på forhandlinger efter angrebene på Kramatorsk og Butja. Det skriver CNN.

- Det er meget svært overhovedet at tænke på at sætte sig ned med mennesker, der udfører eller finder undskyldninger for alle disse uhyrligheder og krigsforbrydelser, som har skabt så voldsom skade i Ukraine, siger Kuleba til NBC.