Rusland invaderer Ukraine

Russer med dystert syn på fremtiden: Frygter at blive isoleret som Iran

Ifølge organisationen OVD-Info blev op mod 5000 anholdt på en weekend for at demonstrere mod krigen i Ukraine.

Ytringsfriheden er under pres i Rusland som følge af landets invasion af nabolandet Ukraine.

Det mener Sergey Ross, der er advokat og bor i Moskva.

- Der er visse udfordringer. For eksempel kan vi ikke kalde det andet end en special-militæroperation i Ukraine, siger han til TV 2.

Den 35-årige ser dystert på fremtiden for Rusland.

Før invasionen 24. februar levede han af internationale kunder, men de vestlige sanktioner mod Rusland har betydet, at hans advokatvirksomhed for nuværende ligger i ruiner.

Sergey Ross føler på egen krop, at Rusland er ramt af omfattende sanktioner. I Moskvas gadebillede ses det tydeligt i form af lukkede internationale butikker som McDonald's og IKEA, og internationale betalingskort er blevet umulige at benytte.

Samtidig er importerede varer steget voldsomt i pris som eksempelvis Apple-produkter, og advokaten tror, at russerne endnu kun har set toppen af isbjerget i forhold til betydningen af sanktionerne.

- Jeg frygter desværre, at vi bliver isoleret som Iran – intet mindre, siger Sergey Ross.

Russere frygter styret i Kreml

Den 35-årige advokat mener, at retorikken over for Vesten er blevet skærpet i løbet af de seneste seks uger, som invasionen har varet.

Der er ifølge Sergey Ross sket en stor stigning i aggressiv hadtale fra russisk side mod vestlige lande, der yder støtte til Ukraine.

Han fortæller, at mange russere opfatter NATO som en aggressiv alliance, der historisk set har brudt sine løfter over for Rusland om ikke at ville udvide med flere lande mod øst.

- NATO har begået nogle fejl, men jeg ser det som en fredsskabende alliance. Vladimir Putin overdriver truslen fra NATO, mener Sergey Ross.

Det er svært at få officielle tal på opbakningen fra den russiske befolkning til krigen i Ukraine, men den russiske advokat tror, at et flertal af den russiske befolkning støtter invasionen, men at et mindretal ikke tør sige andet – af frygt for styret i Kreml.

Færre demonstrationer

Yana Sakhipova arbejder som ngo'er og er talsperson for organisationen OVD-Info, der med base fra Moskva arbejder med civile rettigheder.

Som en del af sit arbejde overvåger hun antallet af anholdte russere ved demonstrationer, og Yana Sakhipova mener, at russernes frihed og civile rettigheder er under et stort pres.

Mange blev arresteret, og det har afskrækket folk

Yana Sakhipova, ngo'er og talsperson for organisationen OVD-Info

Ifølge talspersonen foregår der stadig protester i gaderne, men de er færre i antal, og samtidig er folk ikke lige så højtråbende, som da invasionen begyndte i Ukraine.

- Mange blev arresteret, og det har afskrækket folk. Omkring 4000 personer blev taget med af politiet i løbet af de første dage af invasionen, siger Yana Sakhipova til TV 2.

På en enkelt weekend i marts blev op mod 5000 personer anholdt.

Det er uvist, hvad der præcis er sket med de mange russere, der blev anholdt, men ngo'en har kendskab til en del skæbner.

- De fleste bliver behandlet fint af politiet, men jeg kender til tilfælde, hvor folk er blevet slået slemt og tortureret, siger Yana Sakhipova.

Ytringsfrihed under pres

Hun fortæller, at organisationen OVD-Info har fået blokeret sin internetside, men det kan russere omgå ved at benytte en vpn-forbindelse.

Yana Sakhipova fastslår, at hendes arbejdsbetingelser er gjort sværere den seneste tid, og hun føler et vist pres fra de russiske myndigheder.

Alligevel mener hun ikke, at der er tale om personlig forfølgelse.

Men russernes ytringsfrihed og muligheden for at demonstrere ser ikke lys ud.

- Det vil blive sværere og sværere i fremtiden, fastslår Yana Sakhipova.