Krigen i Ukraine

Putins døtre bliver ramt af sanktioner – men hvem er de?

Putin har kæmpet for at holde sine døtres identitet skjult. Noget er der dog sluppet ud om de to hemmelighedsfulde kvinder.

Onsdag kom det frem, at Vestens sanktioner mod Rusland nu også rammer Vladimir Putins to officielle døtre, Maria Vorontsova og Katerina Tikhonova.

Gennem årene er der kun sluppet ganske få informationer ud om den russiske præsidents børn. Han omtaler dem kun sjældent og aldrig ved navn.

Putin har nemlig gjort sit for at holde dem skjult, og de bærer også andre efternavne end præsidentens eget.

Men hvad ved vi egentlig om dem?

Perspektiv

Sanktioner mod Putins døtre

Arkivfoto.

Det giver god mening at gå efter Putins døtre med sanktioner, mener Søren Liborius, der er Rusland-ekspert. For når man rammer præsidentens familie, rammer man også Putin selv, forklarer han.

- Man må formode, at Putins døtre også råder over en del af præsidentens formue og har fået lidt af flødeskummen, siger Søren Liborius.

Ved at indføre sanktioner mod døtrene fryses deres værdier og ejendomme inde, og de kan ikke sælges, handles med eller belånes.

På den måde kan præsidenten ikke bare overføre penge til familien for at "gemme" dem. At placere sine midler hos familiemedlemmerne kan nemlig være en måde at gå fri af sanktionerne på, forklarer Rusland-eksperten.

Forsker og gift med forretningsmand

Putins ældste datter, Maria Vorontsova, er 36 år gammel. Hun blev født i Leningrad i Rusland, men har sammen med sin søster trådt sine barnesko i Dresden i det østlige Tyskland, hvor Vladimir Putin tjente som KGB-agent før murens fald.

Ifølge The Guardian er hun siden da gået den akademiske vej og har studeret biologi og medicin på forskellige universiteter i Rusland.

I dag er hun specialiseret i det endokrine system – altså kroppens hormonsystem – og hun er medejer af en medicinsk forskningsvirksomhed med fokus på kræftbehandling, skriver BBC.

En virksomhed, der har tætte forbindelser til den russiske regering, ifølge Det Hvide Hus.

- Vorontsova leder statsfinansierede programmer, der har modtaget milliarder af dollars fra Kreml til genetikforskning og er personligt overvåget af Putin, lød det onsdag, da sanktionerne mod hende blev offentliggjort.

Privat danner Putins ældste datter par med den russiskfødte hollandske forretningsmand Jorrit Faassen. De blev gift i 2013 og boede dengang ifølge The Guardian i en penthouselejlighed i Amsterdam.

Men da passagerflyet MH17 i 2014 blev skudt ned af prorussiske styrker over Ukraine, gjorde nogle af deres hollandske naboer oprør og opfordrede til, at Vorontsova blev udvist af landet.

I dag peger alt på, at de nu er flyttet tilbage til Maria Vorontsovas fødeland og bor i hovedstaden Moskva over for den amerikanske ambassade, skriver Independent.

Akrobatisk rock'n'roll-danser

35-årige Katerina Tikhonova er Putins anden datter. Hun blev født i Dresden, hvor familien boede på grund af Putins agentarbejde.

Begge børn gik da også i tysk privatskole, fordi Vladimir Putin er tysktalende og venner med den tidligere tyske kansler Gerhard Schröder.

Tikhonova har tidligere danset akrobatisk rock'n'roll på internationalt niveau. Derfor har hun også været mere synlig i medierne end sin storesøster.

Hun er uddannet i asiatiske studier med speciale i japansk historie, men har også uddannelser inden for fysik og matematik, skriver Independent.

For nuværende er Tikhonova vicedirektør ved det matematiske institut på Moskvas universitet og direktør for det milliarddyre projekt Innopraktika, som skal skabe et videnskabscenter på stedet.

Det Hvide Hus beskriver hende som "en teknologichef, hvis arbejde støtter den russiske regering og forsvarsindustrien".

Katerina er skilt fra eksmanden Kirill Shamalov, der er tidligere økonomisk rådgiver for Ruslands regering og en af Ruslands yngste milliardærer, ifølge Forbes.

De blev gift på et eksklusivt skiresort tæt ved Sankt Petersborg i 2016. Det foregik med pomp og pragt, og medarbejdere på stedet fortæller, ifølge BBC, at de ankom til herligheden i en slæde trukket af tre hvide heste.

Parret levede da også dengang med en tung pengepung. Ifølge Reuters havde de i 2015 en formue estimeret til 13,5 milliarder kroner. Blandt parrets værdier var en 25 millioner kroner dyr villa med havudsigt i sydvestfranske Biarritz.

Andre børn i sigte?

Vladimir Putin taler så godt som aldrig om sit familieliv, og der går rygter om elskerinder og børn uden for ægteskab.

I 2013 blev præsidenten skilt fra hustruen Ljudmilla efter over 30 års ægteskab. Dengang gav parret udtryk for, at det var en fælles beslutning at gå hver til sit, fordi deres liv havde bevæget sig i forskellige retninger.

- Han var fuldstændig druknet i arbejde, sagde Ljudmilla dengang ifølge BBC.

Under skilsmissen gik der dog talrige rygter om, at Vladimir Putin havde et forhold til elitegymnasten Alina Kabaeva.

Men generelt har præsidenten formået at holde tabloidpressen i et jerngreb, så det ikke har været muligt at komme helt tæt på hans privatliv.