Kampene intensiveres i Østukraine, og nu flygter folk for at redde livet

De ukrainske myndigheder beder folk flygte fra landets østlige områder, mens russerne har flyttet militært fokus fra Kyiv til Donbas-regionen.

I Ukraine har de russiske styrker nu forladt Kyiv-regionen, men samtidig intensiveres kampene i den østlige del af landet, hvor der flere steder meldes om voldsomme kampe.

De russiske angreb synes centreret omkring Luhansk-provinsen, men også Kharkiv og Donetsk er mål for bombardementerne.

Man lærer at vurdere, om der bliver skudt langt væk eller tæt på

12-årige Masha fra Mariupol

Byen Severodonetsk i Luhansk er stadig under ukrainsk kontrol, men russiske granater og raketter rammer hyppigt i byen. Det oplyser journalister fra nyhedsbureauet AFP, som onsdag måtte søge i dækning, da der blev affyret skud tæt på dem.

Journalister i Ukraine flygter, da de hører skud.

Ifølge guvernøren i Luhansk, Serhiy Haidai, blev ti beboelsesejendomme i Severodonetsk onsdag ramt af russiske missiler.

Byen fungerer som midlertidigt hovedkvarter for de regionale ukrainske myndigheder i Donbas-regionen, da selve byen Luhansk har været under russisk kontrol siden 2014.

Myndighederne i Luhansk-provinsen opfordrede allerede onsdag borgere til at flygte til mindre udsatte områder, fordi de russiske angreb risikerer at blokere flugtvejene ud af området.

Den ukrainske vicepremierminister, Irena Vereshtjuk, siger, at der ved lokale forhandlinger med russerne er opnået enighed om, at der åbnes ti sikre korridorer – overvejende i det sydlige og østlige Ukraine.

Det er ikke kun russerne, der forbereder sig på en offensiv i øst. Ukraines militær mobiliserer også kampstyrker i området, og derfor har de ukrainske styrker brug for tungere våben. Det fortæller TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt:

- De slag, der kommer til at stå ude østpå, bliver enormt svære. Siden 2014 har prorussiske separatister haft kontrollen med områder i Donetsk og Luhansk, og det er derfra, at de russiske tropper nu hjælper separatistbevægelserne. Den russiske plan er at rykke mod vest, så man kontrollerer hele de to amter Luhansk og Donetsk.

12-årige Masha har vænnet sig til krigen

I Mariupol i det sydøstlige Ukraine har man i ugevis mærket konsekvenserne af russernes offensiv. Her kan indbyggerne ikke slippe væk, fordi byen er omringet af russiske styrker.

Lokale myndigheder kalder situationen i Mariupol for en humanitær katastrofe og siger, at omkring 120.000 indbyggere fortsat er fanget i byen.

En af dem er 12-årige Masha, som efterhånden har vænnet sig til en hverdag med luftalarmer og bombardementer.

- Før var jeg bange for alt. Den mindste lyd gjorde mig forskrækket. Nu har jeg efterhånden vænnet mig til det. Man lærer at vurdere, om der bliver skudt langt væk eller tæt på, fortæller Masha til den franske tv-station France Télévisions, mens man kan høre bombardementer i baggrunden.

Masha og hendes familie har boet i flere uger i en beskyttelseskælder med 12 andre mennesker, fortæller hun.

- Jeg vil bare hjem og tilbage til skolen.

Civile på flugt beskydes

Nødhjælpsorganisationer som Røde Kors har flere gange forsøgt at evakuere folk ud af Mariupol, men har måttet stoppe evakueringerne hver gang på grund af russiske angreb.

Som en konsekvens heraf har indbyggerne nu fået besked på, at de må bruge deres egne køretøjer til at komme ud af byen.

Der har de seneste uger været adskillige beretninger om, at civile er blevet beskudt, når de har forsøgt at slippe ud af den belejrede by.