Krigen i Ukraine

Billeder: Såret i russisk camouflage skydes på klos hold af soldat i ukrainsk uniform

En video, som blev lagt på internettet mandag, ser ud til at vise en gruppe ukrainske soldater med døde og døende krigsfanger uden for Kiyv.

ADVARSEL VOLDSOMME BILLEDER: Denne artikel indeholder voldsomme billeder af dræbte soldater. TV 2 viser billederne for at dokumentere krigshandlingerne i Ukraine.

De fire soldater ligger i en pøl af deres eget blod på den grå asfalt.

Kameraet bevæger sig fra den ene til den anden og dvæler så ved en mand, der ligger med sin lysebrune jakke så højt oppe over skuldrene, at man ikke kan se hans ansigt.

Hans ene arm bevæger sig.

- Han er stadig i live. Film de bøller. Se, han er stadig i live. Han gisper, lyder en stemme bag kameraet.

Mundingen på et automatvåben kommer til syne, og så lyder to skud.

Manden bevæger sig stadig.

Så lyder to skud til.

Kameraet bevæger sig nu fra det ene lig til det andet, og man kan se, at en af mændene på jorden er bagbundet og bløder fra et hul i hovedet.

Flere af dem mangler sko, jakker og hjelme.

Alle fire bærer de hvide armbind, som er blevet anvendt af russiske soldater i Ukraine, og da kameraet vender sig mod de levende, kan man se ukrainske flag på ærmerne og ansigter på nogle af soldaterne, mens der bliver råbt:

- Slava Ukraine.

Længere oppe ad vejen står et russisk BMD-2 infanterikampkøretøj, som mændene i ukrainske uniformer ser ud til at have erobret.

Der bliver trykket på gaspedalen, så motoren på det tunge køretøj brøler højt.

Og så finder kameraet vej til ukrainske soldater, som står med armene over hovedet og jubler.

Videooptagelserne af den episode, som er beskrevet ovenfor, blev offentliggjort mandag 4. april 2022 på Telegram-kanalen Voenacher, der jævnligt bringer materiale, som støtter den russiske side i krigen.

At skyde en såret krigsfange er et klokkeklart brud på Geneve-konventionens artikel 3, og hvis de levende soldater på optagelserne virkelig er ukrainere, ligner episoden en krigsforbrydelse fra ukrainsk side.

- Soldater, der har nedlagt våbnene, er syge eller sårede, er ude af kampen, og dermed skal de samles op og ydes pleje. De må ikke angribes eller likvideres, sådan som vi har set her, siger Steen Kjærgaard, major og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, til TV 2.

Hidtil er Rusland flere gange blevet beskyldt for at begå krigsforbrydelser mod ukrainerne – blandt andet i byen Butja lidt uden for hovedstaden Kiyv.

Men hvis de aktuelle optagelser er ægte, ser det ud til, at ukrainske soldater også begår grusomheder.

Er optagelserne så ægte?

Det tyder meget på.

For eksempel er den amerikanske avis The New York Times så sikker, at den har udgivet en artikel om filmen, hvor avisens eksperter verificerer ægtheden.

Den udbrændte konvoj

Det er lykkedes at finde frem til både tid og sted for optagelserne.

Videoen ser ud til at være optaget 29. eller 30. marts nær landsbyen Dmytrivka cirka ti kilometer fra Butja.

Altså der, hvor hvor lokale indbyggere siger, at russerne benyttede børn som menneskelige skjolde, stod bag omfattende henrettelser af civile, og de russiske BMD-køretøjer skød på cyklister.

Den præcise position for begivenhederne på videoen blev fundet af privatpersoner med interesse i geolokalisering på internettet og siden verificeret af specialisterne hos The New York Times.

Det viser sig, at videoen formentlig blev optaget i forbindelse med et overfald på en russisk militærkonvoj.

På videoen taler en af soldaterne om "fyrene fra Belgravia", hvilket er navnet på en bebyggelse i området syd for Butja.

Den britisk-libanesiske journalist Oz Katerji kom forbi stedet 2. april, hvor han fotograferede 13 køretøjer i den ødelagte konvoj og interviewede de lokale.

- Soldater på stedet fortalte os, at bagholdet havde fundet sted for 48 timer siden. Et af køretøjerne ulmede stadig efter to dage med regn. Soldaterne sagde, at de havde fjernet otte russiske lig fra slagmarken i går, skrev han på Twitter og tilføjede, at der stadig var lig i køretøjerne, da han var der.

Oz Katerji offentliggjorde også billeder fra stedet.

De er optaget få hundrede meter fra det område, hvor videoen med manden på jorden, der bliver skudt, er optaget.

Det kan man se, hvis man åbner Google Street View og bevæger sig ned ad den vej, hvor Oz Katerji tog sine billeder.

Vejen nær Butja
Stedet for angrebet.

Lidt længere nede ad vejen på Google Street View er der et markant træ i vejkanten, og det kan både ses på Google Street View og på optagelserne, hvor de ukrainske soldater angiveligt begår krigsforbrydelser.

Dermed ser videoen ud til at være optaget på koordinaterne 50.464987° 30.182556°.

Efter angrebet 30. marts 2022 offentliggjorde det ukrainske nyhedsbureau Unian en tredje video fra angrebet på konvojen.

Den er optaget samme sted som de andre, og man kan se ligene i baggrunden.

En af mændene på denne optagelse er den samme som på videoen, hvor fangen bliver skudt.

Eksperterne hos The New York Times har forsøgt at identificere ham ved hjælp af ansigtsgenkendelsessoftware, og det viser sig, at manden formentlig er fra Georgien og har været vagt for Georgiens tidligere præsident Mikheil Saakashvili, der også har haft en politisk karriere i Ukraine.