Rusland invaderer Ukraine

USA går efter Putins døtre, og det giver god mening, siger ekspert

Den russiske præsident har længe forsøgt at bevare sit familieliv som en statshemmelighed. Nu er hans døtre et direkte mål for sanktioner.

De er døtre af Ruslands præsident, Vladimir Putin, men trods det ved verden kun meget lidt om dem.

Man må formode, at Putins døtre også råder over en del af præsidentens formue og har fået lidt af flødeskummet

Søren Liborius, ekspert i sanktioner

Nu er de, ligesom en stor del af Ruslands elite, blevet mål for Vestens sanktioner. Onsdag indførte USA sanktioner, der rammer Putins to voksne døtre, Mariya Putina og Katerina Tikhonova.

- Disse enkeltpersoner har beriget sig på bekostning af det russiske folk. Nogle af dem er ansvarlige for at levere den nødvendige støtte til at opretholde Putins krig i Ukraine, skriver Det Hvide Hus i en erklæring.

Men hvorfor er familiemedlemmer til statsledere også et mål for sanktioner?

Familiemedlemmer bruges som skjul

Flere af Ruslands rigeste har allerede fået indefrosset deres ejendele. Lystyachter er blevet konfiskeret, millionvillaer er beslaglagt, og fodboldklubber sat til salg. Nu er turen kommet til præsidentens familiemedlemmer.

Og ifølge Søren Liborius, der er Ruslandsekspert med mange års arbejdserfaring i Rusland og stort kendskab til sanktioner mod Rusland, giver det god mening at gå efter Putins døtre.

Når man rammer hans familie, rammer man nemlig også Putin, forklarer han.

- Man må formode, at Putins døtre også råder over en del af præsidentens formue og har fået lidt af flødeskummet, siger han.

Ved at indføre sanktioner mod døtrene fryses deres værdier og ejendomme inde, og de kan ikke sælges, handles med eller belånes. På den måde kan præsidenten ikke bare overføre penge til familien, for at "gemme" dem. At placere sine midler hos familiemedlemmerne kan nemlig være en måde at gå fri af sanktionerne på, forklarer han.

- Putin har kontrol over helt enorme ressourcer, og hvis man forestiller sig, at han ved hjælp af den lille finte kunne omgå sanktionernes sigte, så vil man gerne sætte ind over for det, forklarer Søren Liborius.

Han understreger dog, at der kun er tale om, at deres værdier fastfryses og ikke egentlig konfiskation, som man har set med en række russiske rigmænd.

Døtrene er omgærdet af mystik

Gennem årene er der kun sluppet meget få informationer ud omkring præsidentens to voksne døtre. Han omtaler dem kun sjældent og aldrig ved navn.

Præsident Putin har nemlig gjort alt for at holde dem skjult, og begge hans børn bærer andre efternavne end hans eget. Det fortæller Leif Davidsen, der er Ruslandskender og forfatter til flere bøger om Rusland.

- Ligesom Putin er diskret og koreograferer hele sin egen tilværelse ved at vise sig selv fiske eller ride på heste, så er han det også på vegne af sin familie, siger Leif Davidsen.

Den russiske presse er total kontrolleret, så det er ikke lykkedes dem at komme tæt på

Leif Davidsen, forfatter og Ruslandsekspert

En lille smule ved vi dog om de to døtre.

Begge er fra Vladimir Putins første ægteskab med konen Ljudmila Putina, som han var sammen med gennem 30 år, men blev skilt fra i 2013. Da de var børn, gik de i tysk privatskole, fordi Vladimir Putin er tysktalende og nære venner med den tidligere tyske kansler Gerhard Schröder, fortæller Leif Davidsen.

De to døtre skulle være henholdsvis leder for et institut for kunstig intelligens og den anden diabetesspecialist, skriver VG.

For et par år siden blev en række billeder lækket til medierne af den yngste datter, Katerina Tikhonova, sammen med Sergej Pugatjov, der er medlem af Putins inderkreds. Og her kom der lidt mere frem om hende.

Hun har været kendt for at have danset akrobatisk rock'n'roll på internationalt niveau og har derfor været mere synlig i medierne end hendes storesøster. Katerina er skilt fra eksmanden Kirill Shamalov, der er tidligere økonomisk rådgiver for Ruslands regering, og ifølge Forbes en af Ruslands yngste milliardærer.

Ifølge Reuters havde parret i 2015 en formue estimeret til 13,5 milliarder kroner. Blandt parrets værdier er en 25 millioner kroner dyr villa med havudsigt i sydvestfranske Biarritz.

Putin: - Jeg er stolt af dem

Men generelt har præsidenten holdt tabloidpressen i et jerngreb, fortæller Leif Davidsen. Da præsidenten offentliggjorde sin skilsmisse fra ekskonen, skete det også i en kortfattet meddelelse.

- Den russiske presse er totalt kontrolleret, så det er ikke lykkedes dem at komme tæt på hans privatliv. Enhver advokat vil slå ned på dem, hvis de forsøger at nærme sig hans døtre, siger han.

Ifølge Leif Davidsen er der god grund til at skærme de to døtre fra pressens søgelys.

- De er meget succesrige og velhavende erhvervsledere. Han ønsker nok at beskytte dem, og der kan også være nogle sikkerhedshensyn i forhold til, at han er et mål for mange, vurderer han.

Da Vladimir Putin i 2015 blev konfronteret med Reuters-artiklen, bekræftede han ikke døtrenes identitet, men sagde dog:

- Mine døtre bor i Rusland og har studeret i Rusland. Jeg er stolt af dem. De snakker tre sprog flydende. Jeg diskuterer aldrig min familie med nogen. Hver person har ret til sin skæbne. De lever deres egne liv og gør det med værdighed, sagde han ifølge VG.

Udover præsidentens døtre bliver den russiske udenrigsminister Sergej Lavrovs kone og datter også indbefattet af sanktionerne. Det samme gør den tidligere præsident Dmitry Medvedev, der er formand for Ruslands sikkerhedsråd, og den nuværende premierminister, Mikhail Mishustin.

Ifølge Forbes' liste over verdens rigeste personer kan 34 russiske rigmænd ikke længere kalde sig milliardærer. Og den samlede formue for de resterende 83 milliardærer er faldet med hele 1771 milliarder danske kroner siden sidste år. Det skyldes krigen og sanktionerne.