Krigen i Ukraine

TV 2 besøger by, hvor forkullede lig ligger i gaderne

De seneste dage har verden været vidne til grufulde billeder af dræbte civile i byen Butja i Ukraine. Tirsdag fik TV 2 adgang til byen.

TV 2 advarer om stærke billeder i artiklen.

TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt og fotograf Mads Buur Bach har tirsdag besøgt Kyiv-forstaden Butja, hvor adskillige civile ifølge de ukrainske myndigheder er blevet henrettet.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, anklager de russiske styrker, der har trukket sig tilbage fra Butja, for at stå bag krigsforbrydelser. Russerne afviser anklagen, som de kalder fake news.

Jeg ved ikke, hvad der skal blive af os nu. Huset er væk, min mand er væk

Irina, indbygger i Butja

Enken Irina fortæller, at de russiske styrker i byen først beskød familiens hus med granater. Derefter gik de ind i huset og førte hendes mand Oleg ud på fortovet, hvor de satte ham ned på knæ.

Her blev han så ifølge Irina skudt i hovedet.

- Han havde brækket ryggen, så han havde ikke tjent i hæren. Jeg ved ikke, hvorfor vi skal udryddes, siger Irina til TV 2.

Har mistet alt

Hendes nedbrændte hus står ikke til at redde, og hun har nu mistet alt.

- Jeg ved ikke, hvad der skal blive af os nu. Huset er væk, min mand er væk. Der er ikke noget at leve af - intet overhovedet, siger Irina.

Irinas historie er langtfra enestående i Butja, fortæller TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt.

- Her foran mig ligger der seks lig, og ifølge de ukrainske myndigheder er de alle sammen blev skudt, og så har de russiske soldater så forsøgt at brænde ligene, fortæller Claus Borg Reinholdt.

Undslap døden

Nu skal de ukrainske myndigheder lave en tilbundsgående undersøgelse af, hvordan de mange døde civile i Butja har mistet livet.

Det meste af byen ligger i ruiner, efter de russiske soldater erobrede Kyiv-forstaden. Mange civile har mistet livet, mens flere indbyggere fortæller til TV 2, at de med nød og næppe undslap døden.

- To gange førte de os ud til henrettelse, men så sagde de, vi skulle gå op i lejligheden igen, fortæller Yurii til TV 2.

Selvom russerne nu har trukket sig tilbage fra Butja, er det stadig livsfarligt at bevæge sig rundt i byen. Ifølge den ukrainske hær har man indtil nu fundet over 4000 miner og eksploderede granater gemt rundt omkring i byen.

Borgmesterfamilie dræbt

Tirsdag er der lokale forlydender om mange flere ofre i andre områder omkring hovedstaden Kyiv, som russerne i sidste uge forlod for at styrke offensiven i den østlige Donbass-region.

I byen Motyzjyn, 45 kilometer vest for Kyiv, har ukrainske soldater ifølge landets myndigheder fundet ligene af flere dræbte civile.

Blandt de dræbte var landsbyens borgmester, Olga Sukhenko, hendes mand, Igor, og deres 25-årige søn, Oleksandr, hvis lig blev fundet begravet i en fyrreskov lige uden for byen, tæt på familiens hjem.

- Der har været russiske besættelsesstyrker her. De torturerede og myrdede hele borgmesterens familie, fortæller Anton Gerasjenko fra det ukrainske indenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge den ukrainske chefanklager, Iryna Venediktova, er der fundet 410 dræbte civile i området vest for Kyiv i løbet af fredag, lørdag og søndag. Offentlige anklagere og andre specialister har indtil videre undersøgt 140 af disse lig nærmere, siger hun til nyhedsbureauet AP.