Rusland: Lande har straffet sig selv med diplomatudvisninger

Rusland lufter idéen om at smække døren for vestlige ambassader efter udvisning af russiske diplomater.

Rusland vil på proportionel vis reagere på, at flere vestlige lande har udvist en række russiske diplomater på grund af krigen i Ukraine.

Sådan lyder det fra næstformanden for Ruslands Sikkerhedsråd, Dmitrij Medvedev, i et opslag på Telegram. Det skriver Reuters.

Han siger blandt andet, at det vil blive "destruktivt for bilaterale relationer".

- Hvem har de straffet. Først og fremmest sig selv, siger han.

Vesten trækker diplomater

De to EU-stormagter Frankrig og Tyskland meddelte begge mandag, at de udviser en række russiske diplomater på grund af Ukraine-krigen, skrev dpa.

Den tyske regering har erklæret 40 russiske diplomater for persona non grata og dermed reelt udvist dem af landet.

Det sagde den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock.

De udviste diplomater "har arbejdet hver dag i Tyskland mod vores vilje og uden samhørighed med vores samfund", sagde hun.

Diplomaterne menes alle at være medlemmer af russiske efterretningstjenester. De har nu fået fem dage til at forlade Tyskland.

Vil smække med døren

Betegnelsen diplomat bruges typisk om personer, der er udsendt som officiel repræsentant for deres land og er tilknyttet en ambassade eller organisation.

I Frankrig drejer det sig om 35 diplomater, der er blevet udvist. Frankrigs udenrigsministerium oplyser mandag aften, at udvisningen sker "som en del af et europæisk initiativ".

- Hvis dette fortsætter, vil det være passende – som jeg skrev 26. februar – at smække døren for vestlige ambassader, siger Dmitrij Medvedev.

- Det vil blive billigere for alle. Og sĂĄ vil vi bare ende med at se pĂĄ hinanden pĂĄ ingen anden mĂĄde end gennem sigtekorn.

Det er særligt billeder og meldinger fra den ukrainske by Butja, der har fået Frankrig, Tyskland – og mange andre lande – til at reagere. Billederne viser angiveligt døde civile ligge på gaden i byen.

Flere af dem skal være blevet bagbundet og skudt.

Krigen i Ukraine har varet i næsten seks uger. Det var 24. februar, at den russiske præsident, Vladimir Putin, gav grønt lys til at lade russiske soldater gå ind i nabolandet.